fredag, december 3, 2021
HemLedareÄgna valåret att ställa rätt frågor

Ägna valåret att ställa rätt frågor

Politiker måste sluta se oss [andra] som ”väljare”. Det är fanken vi som bestämmer! Politiker skall anpassa sig. Om de ens behövs, vill säga. Idag har vi tyvärr vant oss vid att det är politikerna som tror sig veta bäst och att vi [andra] inte skall lägga oss i. Då blir det ”populistiskt”, ”extremistiskt” och odemokratiskt. Och de har medströmsmedia på sin sida.

Det börjar bli valår. Uppvärmningen sker nu i samband med föreningen svenska kyrkans motsvarande årsmöte. Och vart fjärde år ställs alla röstberättigade inför det startfält av kandidater vi kan välja bland till riksdag och fullmäktige i kommuner och regioner. Och i detta decimerar politikerna oss alla till väljare. Precis som näringsidkare ser oss alla som potentiella kunder. Med den skillnaden att en kund oftast tenderar att bli bättre behandlad än en väljare.

Det jag som individ inte kan odla eller på annat vis framställa själv måste jag inhandla. Det gör mig de facto till kund hos den som tillhandahåller maten, kläderna eller vad helst jag köper. Som kund kan jag handla på öppet köp; jag kan reklamera en skjorta eller helt enkelt ångra mitt köp. Det finns lagar som reglerar mina rättigheter som kund och konsument. I riksdagsvalet kan jag välja en blå tröja men förses med en röd-grön. Sedan får jag och alla andra leva med den i fyra år trots att den är av dålig kvalitet och trots att en majoritet inte ville ha den. Till och med när lagen öppnar för ett byte får jag tillbaka samma lusiga kofta. Det kallades senast ”regeringskris”.

Frågan vi alla bör ställa oss under detta valår fram till den 11 september 2022 är om det kommer att bli någon skillnad även om det blir ett regeringsskifte. Färgskillnaden mellan de olika tröjorna är trots allt inte så stor och de flesta är dessutom rejält urtvättade efter många års kohandlande och kappvänderi. Även iklädd en förment blå kofta kommer den politikern vilja bestämma över oss andra. Trots färgen kommer det fortsätta rinna pengar ur dess fickor; pengar de kräver in av oss andra. Och oavsett kulör och vilket tvättmedel som används kommer makten alltid att vara för en stor stat med alla sina myndigheter, institut och utredningar. Tvättprogrammet är nämligen inte kraftigare än så.

Detta valår bör vi alla ställa oss frågan vad vi skall med politiker till över huvud taget. Vad vi skall med den enorma statliga överbyggnaden till. Hur vi bäst tvättar rent igen. Varför skall vi lämna makt ifrån oss till politiker? Varför sitter det politiker i Stockholm som tror sig veta vad som är bäst för Skåneländerna? Vad har vi i EU att göra? Varför vi har reducerats till väljare som det fjäskas för vart fjärde år men som resterande tid förväntas ligga ner, vara tysta och bara ta emot allsköns lögner och svek?

Så mycket tid och energi som skulle sparas. I stället för att de ”folkvalda” ägnar kraft åt att styra och ställa över dig och mig, kan de ägna all sin vakna tid åt att bestämma över sig själva och sitt eget liv. Det hade blivit både enklare och bättre för alla. För att inte tala om hur mycket pengar det hade svarat. För när den folkvalde sitter och bestämmer över dig gör han eller hon det med antingen lön eller arvode. Jag betalar alltså via skattsedeln för att någon annan skall fatta beslut åt mig.

Frågorna är många och kunde vi gemensamt ställa de rätta under det kommande året kanske spelplanen kan ändras. Räkna inte med att någon annan – framför allt inte etablerad media – kommer att ställa frågorna. Det är du som måste göra det där du är. Du får gärna ta stöd i Folkungens texter och diskutera i våra kanaler.

Urban Sylvan
I grund och botten yrkesofficer. Har sedan studerat teologi och filosofi vid Lunds universitet. Prästvigd. Även arbetat i skolans värld och inom folkbildningen som rektor och lärare. Senast som lärare i filosofi, etik och ledarskap. Författare och frilansskribent. Har skrivit fyra böcker och är publicerad som krönikör i tidskrifter och antologier med lyrik. Friluftsmänniska. Brinner för yttrandefrihetsfrågor och är alltjämt krigare. Kontakt: [email protected]
Från skribenten

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Fyll i din kommentar!
Fyll i ditt namn här