måndag, oktober 18, 2021
HemPolitikAlla är de överens

Alla är de överens

Ordet bondeuppror användes i riksdagsårets första partiledardebatt. Och i vetskap om att varken den som yppade det eller någon av de övriga partiledarna någonsin kommer att anställa just ett bondeuppror, är alltså valrörelsen igång.

Under gårdagens högtidliga öppnande av riksmötet klargjorde avgående statsminister då han läste upp regeringsförklaringen att han och socialdemokratin pekar ut fyra områden han gärna ser blir huvudfrågor i valet 2022. Jobben, klimatet, välfärden och tryggheten. När han inleder partiledardebatten blåser han därutöver på nytt upp risken med högerpartierna som – likt de påstått odemokratiska krafterna i Polen och Ungern – vill söndra och montera ner demokratin.

Stefan Löfven stal showen genom det faktum att han är, just, avgående partiledare och statsminister. Utöver de inledande huvudanförandena övergick debatten sedan, i de olika replikskiftena, till en kavalkad av personliga betraktelser riktade och syftandes till att hylla Löfvens politiska gärning. Presenter och gåvor överlämnades och övertrumfades endast av applåderna och statsministerns leende där han stod i rampljuset.

Den gemytliga stämningen i plenisalen fördjupades ytterligare av att det verkar råda stor konsensus om valårets huvudfrågor. Moderaterna, exempelvis, angav brottsligheten, långtidsarbetslösheten och klimatet. –”Sverige skall bli bäst i världen på omställning och grön tillväxt”. Omställning (och nedmontering) är väl det enda våra politiker lyckats med de senaste mandatperioderna. Tryggheten, jobben, välfärden, pensionerna, brottsligheten, invandringen – däremot – är alla exempel på inte bara misslyckande. Man är dessutom vållande till allas vår skada.

Vad vi nu, baserat på gåvorna, kan vara säkra på är att Stefan och Ulla skall åka till London och titta på ABBA; han själv skall äta korv så stark att Jimmie Åkesson inte mäktar med den och det skall gräddas pizza i det Löfvenska hemmet. Dessutom att tonen för den politiska hösten är satt till tråkig och lam. Vi kan också sluta oss till att ingen ur makteliten kommer att starta ett bondeuppror. Det får vi helt enkelt klara ut själva, vi som under skatter dignar ner.

Urban Sylvan
I grund och botten yrkesofficer. Har sedan studerat teologi och filosofi vid Lunds universitet. Prästvigd. Även arbetat i skolans värld och inom folkbildningen som rektor och lärare. Senast som lärare i filosofi, etik och ledarskap. Författare och frilansskribent. Har skrivit fyra böcker och är publicerad som krönikör i tidskrifter och antologier med lyrik. Friluftsmänniska. Brinner för yttrandefrihetsfrågor och är alltjämt krigare. Kontakt: [email protected]
Från skribenten

LÄMNA ETT SVAR

Fyll i din kommentar!
Fyll i ditt namn här