fredag, juli 23, 2021
HemKulturAnalysen är gjord - dags för handgripligheter

Analysen är gjord – dags för handgripligheter

Den inneboende kraften i oss människor är enorm. Lika mycket som den kan åstadkomma, lika passiviserande och förödande kan den verka. Den som vet att kanalisera den egna kraften har individuella fördelar och om människor går samman och lägger ner energi på gemensamma intressen kan hela samhällen uppstå. Därför önskar centralmakten att hålla isär folk. Atomisera tillvaron.

Inte minst i ”dessa tider” (ursäkta klyschan) blir det tydligt hur kraftfullt det är att träffas i samma tid och rum. Fysiskt, helt enkelt. Jag satt häromdagen på en uteservering och samtalade med en från början helt okänd människa. Vi pratade i timmar och när det var dags att bryta upp slänger jag fram kardan och får ett fast handslag tillbaka. Han utbrister i samma stund att ”jag var den andra person han tagit i handen”. På en evighet, lät det som. Helt klart så pass lång tid att det var värt att notera.

Vi behöver varandra. Människan är en biologisk, fysisk, social och andlig varelse [här avses inte begreppet ’djur’ utan engelskans: creatures, dvs ’skapelser’]. Vi har – även om man använder begreppet evolutionärt – vunnit på samarbete. Inte minst genom att helt fysiskt hålla varandra om ryggen, värma, klappa på axeln, avla barn, brottas och vad man nu mer kan tänka sig att människor kan göra med kroppen och som får generna att föras vidare naturligt.

När man inser hur viktigt det där handslaget är; den tröstande eller kamratliga kramen och det riktiga samtalet med grannen, så skapas samhörighet. Tillhörighet. Det är en av de starkare drivkrafterna i oss; känslan av samhörighet. KASAM, kallas det inom psykiatri och sociologi. Forskarna vet alltså detta; hur viktigt det är att tillhöra för att, exempelvis läka och bli hel [se vidare integritet]. Beslutsfattare läser också forskningsrapporter. I alla fall de som gör att de blir omvalda. Att hålla isär människor, att isolera, leder till samhörighetens motsats.

När man pratar om ensamhet skall man hålla isär den självvalda och den ofrivilliga. I fängelser och under, exempelvis, pandemier är isolationen ofrivillig. Men den är samtidigt medvetet beslutad för att mänsklig kontakt inte skall ske. Under isolation är det svårt att dela med sid av både virus och tankar. Under sådana omständigheter sätts mänskliga drifter och behov ur spel. Och det finns alltid någon som vinner på det.

Liksom i boxningsringen där domaren kliver emellan och skiljer de aktiva för att hålla regler och ordning, har vi nu bevittnat hur makten håller isär fria tankar från sådana som är korrekta. För att bibehålla lugnet. Här skulle det engelska ordet tranquility vara mer beskrivande då kopplingen till att injicera är tydligare. Tänker på Karin Boyes dystopiska Kallociain.

Och vi vet allt detta. Men väljer att blunda. Som nyinjicerade, sovande bekvämlighetsknarkare. Våra barn berövas på sådant du medelålders människa tog för givet för bara fem år sedan. Men du har minnena intakta av det. Minnen dina barnbarn aldrig kommer att kunna erfara.

Som sagt: vi vet detta. Somliga pratar om det. Andra vågar inte. Analysen är gjord. Vad det nu handlar om för att också dina efterlevande skall kunna ha något att slåss för, är att du kanaliserar den kraft som bor i dig. Sätt dig på uteserveringen och samtala. Sträck dig över och ta grannen i handen. Slå gemensamt in dörren till verkstaden och börja smida en önskad, lokal framtid. Den behöver inte vara i händerna på klåfingriga jarlar eller fogdar. Vi äger den faktiskt, med lite skitiga nävar, själva.

Urban Sylvan
I grund och botten yrkesofficer. Har sedan studerat teologi och filosofi vid Lunds universitet. Prästvigd. Även arbetat i skolans värld och inom folkbildningen som rektor och lärare. Senast som lärare i filosofi, etik och ledarskap. Författare och frilansskribent. Har skrivit fyra böcker och är publicerad som krönikör i tidskrifter och antologier med lyrik. Friluftsmänniska. Brinner för yttrandefrihetsfrågor och är alltjämt krigare. Kontakt: [email protected]
Från skribenten

LÄMNA ETT SVAR

Fyll i din kommentar!
Fyll i ditt namn här