fredag, december 3, 2021
HemLedareAnvänd fötterna!

Använd fötterna!

Talesättet att sätta ner foten innebär att man markerar sin position och mening. Det kan också vara en fråga om gränsdragning. Hit, men inte längre! Ibland undrar man över varför människor inte sätter ner foten lite oftare. I synnerhet i frågor rörande rätten till den egna friheten. Risken med att inte markera och hävda sina rättigheter; risken med att du inte sätter ner foten är att någon annan gör det. På din.

Vi ser det nu dagligen hur den privata sfären successivt krymper. Och det med – vilket vi skrivit om upprepade gånger – förklaringen att den kollektiva friheten och värdegrunden kräver att var och en ger upp lite av sin personliga. Att människor fortsätter att gå på det är en gåta. Men det ligger inom ramen för masspsykosens mekanismer vilket Folkungen skrev om igår.

Ett sätt varpå staten kommer fortsätta att trampa på dig och alla andra är genom att kränka och göra ingrepp i den personliga integriteten och friheten. Två aktuella exempel är dels frågan om införande av vaccinpass, dels utökade hemliga tvångsmedel (övervakning) i preventivt syfte (utan brottsmisstanke). När inrikesminister Mikael Damberg (s) häromdagen presenterade att övervakning utan brottsmisstankar nu skall utredas hade han organiserad brottslighet och grov kriminalitet som måltavla. Att se upp med är dock det som kallas ändamålsglidning, det vill säga att en lag eller verktyg plötsligt kan användas i andra syften när väl den är på plats. Och vad som är grov kriminalitet är i slutändan en politisk fråga i Sverige.

Även ett så kallat vaccinpass – med bakomliggande teknik, databaser och regelverk – kommer i slutändan att vara ett övervakningsinstrument. Med allt på plats fyller man på med mer data i systemet. Användningsområdena kommer att vara outsinliga och inverka på djupet i människors rörelsefrihet och integritet. Frågan om medicinsk apartheid kommer att verka som en mindre detalj.

Det är mer eller mindre en oskriven regel att allt som införs tillfälligt tenderar att permanentas och tekniska system avsedda för ett specifikt (exempelvis) folkhälsorelaterat ändamål finner snabbt andra ändamål. Lagar som stiftas tas sällan eller aldrig bort utan byggs på för att kunna tillämpas bredare. Det är därför som det är så viktigt att nu sätta ner fötterna och att fler gör det.

Säger vi inte NEJ idag kommer det imorgon vara mycket svårare. Sätter inte du ner foten och gör din stämma hörd innan det blir olagligt kommer än fler att skrämmas eller tystas ihjäl. Häri ligger det luriga: Att idag påstå att det i framtiden kommer att vara kriminellt att säga sin mening låter helt tokigt. Få vill ens tro på det. Men bara för att det låter osannolikt innebär det inte allt det aldrig sker. Och ser man till det mönster med vilket centralmakten verkar idag är det inte osannolikt.

Det är därför denna ledarsidas moraliska plikt att höja ett varningens finger. Dessutom mana till att ta aktiv ställning för den privata friheten, integriteten och rätten att bestämma över sig själv. Om du som läser detta och håller med ställer dig själv följande fråga; huruvida du har någon moralisk plikt att inte bara nicka medhållande utan också dela denna text så har vi samarbetat i en mycket viktig sak.

Alla har vi begåvats med fötter. De flesta både bildligt och bokstavligt. Fötter att, som sagt, sätta ner och att skapa rörelse med.

I Dare You!

Urban Sylvan
I grund och botten yrkesofficer. Har sedan studerat teologi och filosofi vid Lunds universitet. Prästvigd. Även arbetat i skolans värld och inom folkbildningen som rektor och lärare. Senast som lärare i filosofi, etik och ledarskap. Författare och frilansskribent. Har skrivit fyra böcker och är publicerad som krönikör i tidskrifter och antologier med lyrik. Friluftsmänniska. Brinner för yttrandefrihetsfrågor och är alltjämt krigare. Kontakt: [email protected]
Från skribenten

LÄMNA ETT SVAR

Fyll i din kommentar!
Fyll i ditt namn här