fredag, december 3, 2021
HemKulturAtt återkoppla till det självklart naturliga

Att återkoppla till det självklart naturliga

Den värld och tid vi lever i tenderar ofta att bli sinnebilden för hur det alltid har varit. Eller rättare sagt; hur människor alltid har tänkt. Ingen kan med hedern i behåll påstå att det materiellt såg likadant ut för hundra år sedan, men väl att det som idag är norm alltid har varit det. Och att vi, samtidigt, är klokare och smartare idag jämfört med för ett hundra eller fem hundra år sedan.

Ändå slås man av äldre generationers klarsynthet när man väl stöter på den. Inte sällan för att klokskapen grundade sig i praktisk erfarenhet och inte som idag, i teorier och ideologier. Men i takt med att erfarenheten med generationerna dör bort, försvinner också mycket av naturlig kunskap och självklara principer.

En viktig fråga är därför hur den moderna människan kan återvinna kopplingar till det som är naturligt? Det handgripliga rådet är att åter koppla sina händer till jorden.

Odla ätbart – odla liv

Det är från jorden som en stor del av vår mat kommer. Dels de grödor vi odlar, dels det kött vi äter som betar på fält eller föds upp i stallar på foder från markerna. Tyvärr har allt färre hela kedjan klar för sig och tror, lite vårdslöst uttryckt, att matens ursprung är livsmedelsaffären.

Att själv lära sig och syssla med att odla sådant som är ätbart skapar denna återkoppling. Med tiden lär man sig tekniker, metoder och att jorden i sig inte är en behållare för det du sått utan en organism som kräver omsorg. Och då ger tillbaka i form av vital näring.
Alla har inte en trädgård. Så skaffa en kolonilott eller odla det du kan på balkongen. Skördens storlek är inte allt, utan det är – åter igen – kopplingen mellan din hand och den jord som ger dig näring. Och koppling till en fysisk plats; till generationers slit. Det är lika mycket en filosofisk fråga med andra ord.

Laga din egen mat från grunden

När du har odlat och på annat vis inhandlat livsmedel är det dags att laga mat. Men maten är även något socialt. Att inom familjen ha måltiden som gemensam punkt och då inte bara ätandet utan planering, inköp, tillagning och så vidare. Det är, som det har kommit att heta, kvalitetstid. På riktigt och utan att det måste hittas på upplevelser och aktiviteter utanför det vardagliga. Det kan man, så klart, göra också. Men att ta gemensam del skapas gemensam styrka.

Det är också en självklar del i barnets utveckling. I stället för att få en padda eller smartphone satt i händerna redan i barnvagnen, blir föräldrarnas vardagliga göromål ett långt bättre stimuli än skärmen. Jag minns från min egen barndom hur trädgårdslandet, mamma bakandes bröd och hur det förbereddes inför jul var självklara och naturliga aktiviteter att beskåda. Och få hjälpa till med.

Ut i naturen

Det finns ytterligare aktiviteter man kan ägna sig åt för att återkoppla till tradition och naturlig självklarhet. Att ta sig ut i skog och mark för att plocka svamp och bär är givet. Likaså att bara ge sig ut med tält och lite mat och njuta av all det vackra Sveriges länder bjuder på.
Att ta till vara på det man odlar och samlar är ett nästa steg. Lär dig gamla konserveringsmetoder som att safta, sylta, lägga in, torka med mera. För att bevara det du odlat och plockat. Att ha förråd av sommarens frukter till vintern kopplar också ihop årets skiftningar samt förhållandet mellan arbete och lön.

För den som till äventyrs ägnar sig åt prepping är matlagning och självhushåll riktigt grundläggande. Har man inte de kunskaperna (och de går inte att kompensera genom inköp av ytterligare utrustning till BOB:en) är en matlagningskurs en god investering.

Samverka i bygden

Att gynna det lokala näringslivet borde vara en självklarhet så långt det är möjligt. Liksom att faktiskt slå sig ihop med andra för att kunna samarbeta och stötta varandra. Även en sådan sak som att bli medlem i hembygdsföreningen eller museiföreningen har värden och bidrar till att vi lär oss mer om det lokala. Även det är ett sätt att låta sig kopplas ihop med saker som för bara hundra år sedan var självklara. Och som faktiskt fortfarande är högst gångbara. Det är därför vi kallar dem självklara.

Urban Sylvan
I grund och botten yrkesofficer. Har sedan studerat teologi och filosofi vid Lunds universitet. Prästvigd. Även arbetat i skolans värld och inom folkbildningen som rektor och lärare. Senast som lärare i filosofi, etik och ledarskap. Författare och frilansskribent. Har skrivit fyra böcker och är publicerad som krönikör i tidskrifter och antologier med lyrik. Friluftsmänniska. Brinner för yttrandefrihetsfrågor och är alltjämt krigare. Kontakt: [email protected]
Från skribenten

LÄMNA ETT SVAR

Fyll i din kommentar!
Fyll i ditt namn här