onsdag, januari 26, 2022
HemKulturAtt fostra krigare

Att fostra krigare

Det finns ett talesätt att hårda tider skapar starka män vilka skapar goda tider som i sin tur skapar svaga män som bär ansvaret för hårda tider som kommer. Artikeln ”Åter till den hedonistiska dyn” avslutas med att givet dagens samhällsklimat kommer det att krävas att vi fostrar en ny generation krigare. Ty, det kommer – vilket många vittnar om, inte att fortsätta vara goda tider.

Jag hade ett chattsamtal för litet sedan där vi – som i så många samtal nu för tiden – kom in på just nuvarande samhällsklimat och de farhågor som på relativt kort tid kommit till ytan. Utan att hänga ut personen (P) vill jag återge en central del i skriftväxlingen:

P – ”Känner en enorm sorg och saknad efter det samhälle vi förlorat!! Önskar att mina barn hade fått uppleva det och hoppas att som du uttrycker det, skutan Sverige vända och att mina framtida barnbarn kanske kan få uppleva det istället och mina söner få ta del av det via deras barn.”

Jag – ”Det kommer att tarva en generation orädda människor. Så en av de viktigaste uppgifterna idag är att fostra krigare.”

P – ”Ytterligare bevis på att när man släpper in tidig medeltid så tvingas den mottagande nationen ta till ett medeltidstänkande för att stå emot det uppkommande hotet invasionen därifrån utgör Kan bara säga att jag som kvinna födde inte mina söner för att dom skulle bli offrade på det medeltida altaret. Jag födde dom för att dom ska få lov att bli en utvecklande och bidragande del i vår värld, att se dom åldras och få förverkliga deras drömmar och ambitioner. Men tyvärr förstår jag vad du menar!! Hur bortkastad var då inte uppoffringen i bla Dunkirk etc när vi nu endast 75 år senare står och kikar över samma brant….fy f*n rent ut sagt för dessa kriminella politiker….”

Jag – ”Ja, verkligen. Och jag förstår hur du menar: att man vill se sina telningar i fred och frihet; odlandes sina talanger. En liten tröst dock är att de som väljer att kämpa, kommer att minnas länge. Världen är ganska brysk och karg när det väl kommer till kritan. Och friheten måste vinnas gång på gång…”

Nej, vilken mor vill se sina söner behöva kriga. Bokstavligt menat; riskera sina liv för att skapa goda betingelser för framtiden. Samtidigt har det alltid varit ett faktum att människor har måst slåss för fred, frihet och goda tider. Vi har dock inbillat oss att vi aldrig mer kommer att behöva göra det. Det som är svårsmält för mamman i chatten och för väldigt många andra är att omvärdera det.

Vi kommer att behöva fostra en ny generation krigare för att säkra upp inför framtiden. Vi kommer att behöva en ny anda där det inte duger med sojalattepappor som förebilder.

Om man ställer frågan idag vad människor hade gjort om det blev oroligt i Sverige svarar många att de hade flyttat till ett annat land med bättre värderingar. Faktum är att många redan gör det och en USA-diplomat spår vit massflykt från väst till Östeuropa vilket Fria Tider rapporterat om.

Problemet är att vi har skapat ett prejudikat att det är OK att unga män flyr sitt land på grund av krig, inbördeskrig eller klimatpåfrestningar. I samband med den stora vågen av företrädesvis unga män som 2015 tog sig från MENA-länderna och som välkomnades här med öppna armar, blev detta tydligt. Jag ställde redan då frågan om det är de kvinnor och barn som lämnas kvar som själva skall bygga upp deras länder igen; som själva skall ta vapen i hand och slåss mot den fiende som föranleder flykten.

Argumentet att de som inte lyckas fly riskerar att dö om de stannar kvar håller inte. Ja, det kan visa sig inträffa, men det är inte moraliskt hållbart. Inget land; ingen framtid; ingen fred har skapats utan blod, svett och tårar. Och det är otur att många människor föds i sådana situationer, men också våra förfäder offrade sitt blod för att vi skulle kunna existera och förvalta deras tårar. ”Bad luck”, som man säger, men det var ingen som lovade att livet skulle vara enkelt. Och att fly från det har aldrig hjälpt någon.

Många håller idag med mamman i chatten om att det inte ser muntert ut i vårt land. Vad vi alla måste förstå är att detta inte kommer att lösa sig med mindre än att ”någon” tar i och svettas. Kanske till och med blöder. Det mest logiska – och förnämsta – en förälder därför kan göra just nu och framgent är att fostra sina söner till krigare; att ge dem en anda och vilja att slåss för kommande generationer. Att ha en krigaranda gör dessutom att man lättare avvisar hedonistiska böjelser och sojalatte för att i stället odla karaktär, integritet och vara en förebild.

Det finns inget att frukta förutom Gud. Att bli ihågkommen som en syltrygg är sannerligen inte eftersträvansvärt. Så det är hög till att odla krigarandan och börja fostra män. Och att börja med sig själv.

Urban Sylvan
I grund och botten yrkesofficer. Har sedan studerat teologi och filosofi vid Lunds universitet. Prästvigd. Även arbetat i skolans värld och inom folkbildningen som rektor och lärare. Senast som lärare i filosofi, etik och ledarskap. Författare och frilansskribent. Har skrivit fyra böcker och är publicerad som krönikör i tidskrifter och antologier med lyrik. Friluftsmänniska. Brinner för yttrandefrihetsfrågor och är alltjämt krigare. Kontakt: [email protected]
Från skribenten

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här