onsdag, januari 26, 2022
HemPolitikDemokratins topputveckling ingen slump

Demokratins topputveckling ingen slump

Regeringen låter meddela att Sverige har en viktig roll vid det stora demokratitoppmötet som USA:s president Joe Biden bjudit in till. Mötet som går under namnet Summit for Democracy, hålls torsdag den 9 december till fredag den 10 december och syftar bland annat till att lägga fram en positiv agenda för demokratin i världen. Sverige, som genom deltagande från bland annat statsminister Magdalena Andersson, utrikesminister Ann Linde och biståndsminister Matilda Ernkrans, kommer att ha en framträdande roll inför och under själva mötet.

Statsminister Magdalena Andersson deltar i toppmötet och, skriver regeringen på sin hemsida, kommer tillsammans med USA att vara ”medvärd” för ett särskilt möte den 8 december om jämställdhet och kvinnors politiska deltagande.

Ingen har väl glömt vad som egentligen dolde sig bakom förre miljö- och klimatminister Per Bolunds ”framträdande” roll och hur han ”satte tonen” vid Bidens stora klimatmöte i april i år, något som snabbt fick ett löjets skimmer över sig. Vad som egentligen hände var att Bolund fick en plats vid barnbordet och att i princip ingen annan var där när han talade eftersom det skedde flera timmar innan Biden och andra var på plats. Att vara ”medvärd” skulle, teoretiskt sett, kunna ha samma dignitet.

Att statsministern håller det svenska nationella anförandet under toppmötets första dag måste inte heller betyda att hon har den framträdande roll man vill låta påskina. Inte mer än övriga stats- och regeringschefer på plats som, förmodar jag, kommer att hålla sina respektive nationella anföranden. Att utrikesminister Ann Linde är ”en av värdarna” (tillsammans med Kap Verde, för övrigt) för ett möte redan den 6 december med särskilt fokus på HBTQI-personers rättigheter kanske inte heller kvalar in som något direkt framträdande vid demokratitoppmötet.

Ytterligare en kuriositet som gott kan uppmärksammas i sammanhanget är att statsminister Magdalena Andersson alltså har en framträdande roll och medvärdar tillsammans med USA den 8 december (vilket Utrikesdepartementet skriver här – uppgiften är dessutom kollationerad med USA). Samtidigt befinner sig statsminister Magdalena Andersson på sitt första besök till Finland den 8 december (vilket Statsrådsberedningen skriver här). Det är att tillmäta saker och ting rätt mängd uppmärksamhet. Men är man statsminister Magdalena Andersson är man inte bara demokratin personifierad utan verkar dessutom vara en sjusärdeles schemaläggare.

Loggan för Sveriges medverkan vid demokratitoppmötet. Foto: Faksimil/Regeringen

Samtidigt som denna triss i damer företräder Sverige på den internationella arenan (regeringen har till och med tagit fram en logotyp för sammanhanget med texten ”Drive for Democracy”) utspelas helt andra scener på hemmaplan. I demokratins namn.

Medicinska pass och genomgripande förändringar i grundlagen är exempel på de styrandes syn på hur de kan använda demokratin för egna syften. Vidare har justitieminister Morgan Johansson föreslagit lagändringar som är anmärkningsvärda. Dels att det skall bli möjligt för polisen att beslagta egendom utan att underrätta ägaren. Det i kombination med de nya hemliga tvångsmedlen, däribland hemlig husrannsakan, utan egentlig misstanke innebär ett oerhört ingrepp i personlig frihet, integritet och äganderätt.

Vidare föreslår regeringen att polisen skall kunna tvinga en mobiltelefoninnehavare att låsa upp den. Ett minimikrav är att det finns fängelse i straffskalan för det brott vederbörande är misstänkt för. Man skall alltså med våld kunna kräva access till, exempelvis, telefonens appar och kontakter, genom att använda funktionerna för ansiktsigenkänning och fingeravtryck. Frågan är vad som händer om enbart PIN-kod används? Hur mycket våld får användas för att få telefonens innehavare att yppa sin kod?

Kom ihåg att dessa lagändringar görs för att komma åt organiserad och grov kriminalitet. Men som jag skrivit tidigare är risken för ändamålsglidning överhängande. En vacker dag anses brott mot demokratin som såväl organiserad som grovt brottsligt och då finns det ytterligare maktmedel att ta till mot oppositionella. Allt i demokratins namn, så klart.

Den amerikanske presidenten Joe Biden citeras i samband med det stora demokratitoppmötet som nu skall hållas och där världens demokratier gemensamt skall dra upp riktlinjerna för hur vår värld skall bli ännu mer demokratisk:

“Democracy doesn’t happen by accident. We have to defend it, fight for it, strengthen it, renew it.” (President Joseph R. Biden, Jr. February 2021)

Och nog är det vad vi ser alltid, hur demokratin förnyas med åtgärder och medel som är allt annat än slumpartade. Kruxet är bara att demokratin alltid skall tjäna eliterna. Vanligt folk kommer, som vanligt, att hamna i kläm längs vägen mot demokratins topp.

Urban Sylvan
I grund och botten yrkesofficer. Har sedan studerat teologi och filosofi vid Lunds universitet. Prästvigd. Även arbetat i skolans värld och inom folkbildningen som rektor och lärare. Senast som lärare i filosofi, etik och ledarskap. Författare och frilansskribent. Har skrivit fyra böcker och är publicerad som krönikör i tidskrifter och antologier med lyrik. Friluftsmänniska. Brinner för yttrandefrihetsfrågor och är alltjämt krigare. Kontakt: [email protected]
Från skribenten

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här