tisdag, juli 5, 2022
HemOpinionDen är rädd nu

Den är rädd nu

Vad säger Sveriges justitieminister Morgan Johansson när han, av en myndighet, förses med fakta- och beslutsunderlag? Är det ett ”tack!” som kommer över hans läppar? Nej, han menar att statistiken är livsfarlig i händerna på vanligt folk.

Rädslan i rubriker. Foto: Faksimil/SVT

Den rapport som Brottsförebyggande rådet, Brå, presenterade på onsdagen blev snabbt både välkomnad och kritiserad. Trots att den egentligen inte innehåller några revolutionerande fakta utan bekräftar samma mönster som i ett flertal andra europeiska länder.

Samtidigt i verkligheten

Vad som är mest uppseendeväckande i sammanhanget är alltså hur regeringsföreträdare kritiserar och varnar för rapportens innehåll som kan komma att användas av ”rasister”. Andra kritiska röster menar att rapporten pekar ut människor från andra länder på ett negativs sätt. Problemet här är att de Morgan Johansson kallar ”rasister” är vanliga, riktiga människor som inte vill annat än att leva i ett tryggt samhälle. Och kunna se sina barnbarn göra det samma.

Dagen efter fortsätter debatten samtidigt som svenska folket vaknar upp till ett nytt rekord: över tvåhundra bilar i ett garage i Märsta norr om Stockholm stacks under natten i brand. Drar vi nytta av Brå-rapporten säger statistiken att det mest sannolikt inte utfördes av ungdomar med två inrikesfödda föräldrar, även om de inte lever och bor i ett välbärgat område och har dåliga betyg i svenska, matte och SO-ämnen.

Samtidigt som rapportens kritiker menar att rapporten inte presenterar några orsaker, är det ju faktiskt just precis vad rapporten gör: Den kriminalitet vi idag ser och som blir allt grövre och mer våldsam är importerad från mellanöstern och den afrikanska kontinenten. Dess avkomma lyckas inte heller anpassa sig till svenska, sunda värderingar utan är än högre representerad i statistiken.

Den är rädd

Men varför skulle ett statsråd påstå att statistiken är farlig? Helt enkelt för att den kullkastar hela narrativet om fritidsgårdar och socioekonomiska faktorer som orsak till de ”särskilt dynamiska gruppernas” kriminalitet och våldsbenägenhet. Låt vara att de är rotlösa men det är snarare en kulturell fråga än en socioekonomisk.

Uttalandet om farligheten beror på att Morgan och hans elitkompisar är rädda. Och ju mer trängda de blir desto kraftigare kommer såväl retorik som repressiva motåtgärder att bli. Ändå är det den vägen vi måste gå för att avslöja centralmaktens många årtionden av lögner och svek mot de svenska folken. Ett mycket effektivt vapen vi har är att skratta ut dem ur sina hålor och skyddade maktkorridorer. Den blir ännu räddare då. När vi skrattar åt och vänder regimen ryggen.

Urban Skriftställare
Författare och frilansskribent.
Från skribenten

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här