Hem Politik Detta är bara början

Detta är bara början

0
213
Moderat frihet. Fotomontage. Foto: Cottonbro / (m) faksimil

”Låt fullvaccinerade få sin frihet tillbaka”, skanderar Moderaterna. Är det någon gång dags för svenska folket att vakna och reagera så är det nu. Inte kan väl så många vara så lurade att det är politiskt opportunt att plocka poäng med ett sådant krav! Skulle det vara så är det riktigt illa. Förhoppningsvis är det den moderata kommunikationsavdelningen som är tondöv.

I landet Sverige, där parlamentarismen som ideologi blommade ut i och med att antalet ledamöter i riksdagen minimerades på grund av coronakrisen – minimerades demokratiskt enligt det parlamentariska förhållandena, är ingenting längre förvånande. I namn av smittskydd raderades det fragment av personval som praktiseras. Likaså det som enligt teorin är en självklarhet, nämligen att den valda riksdagsledamoten representerar sin valkrets. Personligen!

Med en minimalistisk riksdag med endast 55 tjänstgörande ledamöter är det matematiken som är förhärskande. Inte de personliga mandaten eller att stå för olika landsändars bästa. Eller väljarnas intressen. Och det tycks som om matematiken är mer förtroendeingivande som bärande av någon form av rättvisa, än vad relationen till just ”min” riksdagsledamot någonsin varit.

Och så kallas det fortfarande demokrati.

Det som nu sker i kölvattnet av coronakrisen är så omvälvande och långtgående att det för bara tjugo år sedan ens hade gått att prata om. Folk nickar i sin sömn och det som kallas opposition gör till och med plakatpolitik av att vara med på tåget. Det finns egentligen bara ett ord för det. Skamligt!

Som ytterligare varningsklocka går nu Region Örebro län ut och vill locka unga att vaccinera med en disco-kampanj. Discovaccinering! Med ljusshow och discodunk vill man förmå de som är födda 2005 eller tidigare att låta sig injiceras. Så här: Om man måste locka med godsaker för att få folk att vaccinera sig mot något påstått farligt, då är det dags att bli misstänksam.

Coronakrisen handlar inte [längre] om ett virus. Det är en legitimitetskris. Det är en ekonomisk kris. Det är en förtroendekris. Det är en kris för var och en som vill bestämma över sig själv. Det vaccinpass som nu Moderaterna vill införa är inte en fråga om smittspridning – det är fråga om personkontroll. Och det är bara början!

INGA KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Fyll i din kommentar!
Fyll i ditt namn här