tisdag, juli 5, 2022
HemPolitik"Förändring kommer ur smärta" - Samtal med Filip Sjöström

”Förändring kommer ur smärta” – Samtal med Filip Sjöström

De har antagit namnet Frihetsrörelsen och format en organisation. Men inte så som gemene man tänker organisation. Det är inte den klassiska strukturen och man har inget organisationsnummer. – Möjligtvis har vi det hos säkerhetspolisen, säger Filip Sjöström och skrattar hjärtligt. Filip är en av hjärnorna bakom initiativet och Folkungen fick en pratstund med honom bara timmarna innan marschen som gick under parollen ”Nationaldagen för frihet och sanning” i Stockholm.

Som organisatör har man alltid mycket att stå i. Ända in i det sista hopar sig arbetsuppgifter och detaljer som skall lösas. Ändå verkar Filip Sjöström förvånansvärt lugn och samlad. Kanske är det vanan av att organisera marscher och demonstrationer som bidrar. Han är en av organisatörerna och frontfigur för vad de själva kallar Frihetsrörelsen vilken sprungit ur en rad demonstrationer, bland annat den så kallade ”Tusenmannamarschen” i Stockholm den 6 mars. Den följdes av ytterligare en den 1 maj.

Hur känns det så här på den stora dagen? Frågan besvaras med ett kort bra varpå vi klarar av de tekniska bitarna som att nationaldagens demonstration kommer att starta klockan 14:00 i Berzelii park. Vad slutmålet är eller vilken väg man kommer att ta är inget Filip vill prata om. Av förståeliga skäl då tidigare marscher varit hårt bevakade av polis. De har lärt sig med tiden och jobbar medvetet med informationssäkerheten.

Ganska snart under intervjun kommer vi in på polisens agerande; mer specifikt jämförelsen mellan å ena sidan en demonstration för sanning och frihet och å den andra när hundratals fotbollssupportrar tågar på gatorna i samband med en derbymatch. De marscher han själv varit med att arrangera har behandlats mycket strängare av polisen i jämförelse. Trots att de tillfälliga lagar som nu finns på grund av Corona-pandemin och att de logiskt borde gälla lika i alla situationer, väljer statsmakten att inte agera mot den stora supporterskaran samtidigt som flera i tidigare frihetsdemonstrationer, däribland Filip själv, har avlägsnats och förts bort.

Inför nationaldagens demonstration publicerade Filip ett öppet brev till polisen där han trycker på att om polisen väljer att dyka upp den 6 juni och fortsätter sin selektiva syn, så har man verkligen från ordningsmaktens sida bevisat att det är skillnad på folk och folk:

Om ni dyker upp på söndag och försöker stoppa vår sammankomst så tappar ni mitt och mina medmänniskors förtroende – ja kanske till och med hela Sveriges förtroende. Ni visar tydligt att ni gör skillnad på olika sorters sammankomster och den enda slutsatsen jag kan dra av det är att polisledningen har fått direktiv att just vissa sammankomster ska stoppas med alla möjliga medel. Om så är fallet så visar ni för hela svenska folket att ni är korrupta, att regeringen är korrupt och att hela hanteringen av den här pandemin är ett enda stort fiasko. (Ur Filip Sjöströms öppna brev till polisen)

Att det dryga pandemiåret fungerat som en katalysator tror Filip på:
Coronan har verkligen varit en katalysator. Många har utifrån de begränsningar i fri- och rättigheter som gjorts vaknat. Det som verkligen fungerat som en katalysator för mig personligen är medias agerande och den rädsla som sprids och som man vill att folk skall känna.

En viktig del i de marscher Filip är med och arrangerar är kritiken mot hur staten har hanterat det som kallas pandemin. Filip hävdar bland annat att viruset i sig inte tillnärmelsevis är lika farligt och skadligt som de åtgärder som vidtagits och de inskränkningar som införts i hela samhället.

Filip, som studerat bland annat ekonomi vid KTH och Stockholms universitet, fick upp ögonen för hur det står till egentligen genom ett personligt intresse för hälsa och medicin. Att det fanns något annat än skolmedicinen. – Det är uppenbart att sjukvården inte är intresserad av att förbättra människors hälsa. I stället handlar det om att lindra symtom. Detta uppvaknande fick sedan Filip att se kritiskt även på andra sektorer i samhället.

Hur många tror du sluter upp till demonstrationen? Det är ju alltid svårt att på förhand veta. Men, menar Filip, utifrån de kontakter och den kommunikation vi har blir jag inte alls förvånad om vi blir tusen personer. Kanske till och med två tusen.

På frågan om han har några föraningar om hur dagen kommer att utveckla sig, svarar han att det var utifrån en oro han valde att skriva och gå ut med det öppna brevet till polisen. Filip trycker på att de inte är ute efter att stöka och bråka. Men han vågar inte säga något säkert utan konstaterar med samma lugn att det blir som det blir. – Det hela bör vara slut vid 16-tiden. Och då vet vi.

Den lite större frågan är vad Filip tror om framtiden. Är det en förändring vi ser idag i samhället? Han refererar igen till Coronasituationen som han ju menar har varit en gnista för många. Men han gör även en koppling till den välkända liknelsen med den kokta grodan:
Det har blivit gradvis sämre under många år, säger han och menar att man kan koka grodan till döds genom att gradvis höja temperaturen.

Men Filip vill att folk skall få det ännu hetare om öronen: – Ja, jag vill se ännu högre temperatur så att människor bränner sig. Förändring kommer ur smärta. Smärta väcker ilska. Han menar vidare att det nuvarande varma vattnet är försåtligt och skapar bekväma människor.

Under vårt samtal vet ingen av oss hur dagens marsch kommer att gestaltas. Inte heller om folk väljer att ligga på stranden i stället för att tåga längs Stockholms gator. Vi vet heller inte något om slutdestinationen eller hur polisen kommer att agera. Möjligen har vi anledning att återkoppla i efterhand för att också berätta om hur det avlöpte.

Folkungens bildreportage från demonstrationen hittar du här

Med ett lycka till! släppte jag så i väg Filip. Det började ju dra ihop sig och han hade ännu mycket att stå i.

Urban Skriftställare
Författare och frilansskribent.
Från skribenten

2 KOMMENTARER

  1. Urban, om namn på EN svensk organisation INTE i tid och rum är registrerat som EN rättssäker offentlig svensk myndighet, företag eller förening, är organisationEN laglös i tid och rum, utan personligt ansvar och risk för resurser och producerat resultat, med FEL kvalitet och säkerhet i tid och rum, d.v.s. i STRID med EU-rättens företräde och/eller svensk grundlag, svensk lag eller författning, samt enskild utvecklad och ägd mental kunskap, att LYDA när, var och hur eller FÖRSTÅ när, var och varför, lokalt i EN medlemsstat i EES eller Europeiska unionen.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här