onsdag, januari 26, 2022
HemPolitikHets och medlöperi när hårdare restriktioner införs

Hets och medlöperi när hårdare restriktioner införs

Regeringen gav den 25 november Folkhälsomyndigheten att arbeta fram ett underlag för införande av fler och kraftigare restriktioner. Detta underlag presenterades av regeringen och FHM vid en presskonferens på torsdagsmorgonen. Eller, rättare sagt, det pratades om underlaget och att det nu skall ligga till grund för det samråd som skall ligga till grund för vidare planering och beslut. Det hela framstod lite som ormtjusaren i Kivik, med den skillnaden att vi vet att viljan till fler restriktioner, till skillnad för ormen, finns. Redan nästa vecka kan det bli verklighet.

Man pratade igen om smittspridningen i Europa och att det inte kan uteslutas en liknande utveckling i Sverige. Redan nu, heter det, syns en ökning av smittade individer. Och det klart att med en ökad provtagning kommer man, av nödvändighet, kunna rapportera en ökad smittspridning. Var sig provsvaren är korrekta eller ej. Man vet ju inte med PCR-testerna som kan slå fullständigt fel. Men en ökad smittspridning torde vara den konkreta grunden för nya och kraftigare restriktioner. Vi står inför en oviss vinter, sade Lena Hallengren (S). Det betyder i klarspråk att vi måste bereda oss på en lång rad snabba beslut.

Regeringen aviserade under morgonens pressträff att man avser återkomma med en handlingsplan i närtid. Samtidigt uttryckte generaldirektör Tegmark Wisell att det redan nästa vecka kan bli aktuellt med fler åtgärder. Och ”vid en ökad smittspridning avser myndigheten att återigen fatta beslut om liknande föreskrifter och allmänna råd till enskilda och verksamheter”. Dessa och att åter igen, syftar på förra vinterns allmänna råd. Myndighetens underlag som alltså presenterades idag är i stora drag en repris. Med den stora förändringen att de nu har ett nytt instrument i orkesterdiket, nämligen de medicinska passen. Redan har det aviserats att dessa skall kunna användas av restauranger och gym. I underlaget talas dessutom om tillämpning vid sammankomster även med färre personer än hundra.

Som en röd tråd i retoriken går ändå frågan om injektionerna. Dessa är, heter det, det absolut viktigaste och effektivaste åtgärden för att hålla nere smittspridningen och trycket på vården. Och mycket riktigt är trycket på vården väldigt lågt. Oklart dock om det beror på injektioner eller allmän immunitet. Oroande är däremot vad EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kommunicerade igår, nämligen att frågan om ett obligatorium skall införas inom unionen.

I takt med att fler länder inför kraftfulla åtgärder – däribland obligatorium – måste floran av repressalier och straff växa fram för den som inte låter sig injiceras. Faktum är att vi redan nu ser allt ifrån böter till indragen rösträtt. Andra länder så som Australien har nyligen upprättat ett system med interneringsläger för icke injicerade. Var vi slutar i detta är, menar jag, en fråga om fantasi och hur långt världens ledare är beredda att hetsa varandra. Hur som helst är Pandoras ask vidöppen.

Att det hela handlar om kontroll och övervakning står bortom allt tvivel. Genom att, exempelvis, dra in rösträtten för den som vägrar låta sig injiceras med en substans som blir obligatorisk, piskas människor in i ett medicinskt program som inte lär sluta med en tredje påfyllnadsdos. Samtidigt införs ett medicinskt pass på överstatlig nivå vilket blir ett krav för att kunna röra sig fritt och ha tillgång till samhällets alla delar. Detta medicinska pass kommer så klart att förbättras i fråga om teknik och säkerhet. Redan pratas om att digitala signeringsnycklar i det europeiska systemet har läckt ut varför man inte kan veta hur många pass som är falska. Vidare utbyggnad av passet är inte heller svårt att föreställa sig; hur det kommer att omfatta uppgifter om en mängd saker på individnivå. Koppla det sedan till banksystem, försäkringsbolag, köpvanor med mera så är målet nått. Eliternas mål, skall tilläggas. Ty faktum är att ingen av oss riktiga människor har frågat efter detta. Tyvärr är det ändå många som spelar med.

Urban Sylvan
I grund och botten yrkesofficer. Har sedan studerat teologi och filosofi vid Lunds universitet. Prästvigd. Även arbetat i skolans värld och inom folkbildningen som rektor och lärare. Senast som lärare i filosofi, etik och ledarskap. Författare och frilansskribent. Har skrivit fyra böcker och är publicerad som krönikör i tidskrifter och antologier med lyrik. Friluftsmänniska. Brinner för yttrandefrihetsfrågor och är alltjämt krigare. Kontakt: [email protected]
Från skribenten

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här