fredag, december 3, 2021
HemPolitikI vaccinationsintygens totalitära förlängning

I vaccinationsintygens totalitära förlängning

Vi hörde under onsdagen den 17 november hur Folkmyndighetens generaldirektör uttryckte önskemål om införande av vaccinationsintyg. Med vid presskonferensen var även socialministern samt demokrati- och kulturministern vilka, i kör, bejakade myndighetens äskande. Nu ser det ut som att regeringen kommer att fatta beslut om krav på vaccinationsintyg från och med den 1 december.

Kravet kommer, av allt att döma, gälla vid offentliga sammankomster och andra arrangemang som genomförs inomhus med fler än hundra personer. Generaldirektör Karin Tegmark Wisell utesluter inte heller en återgång till hemarbete. Och redan nu skissar Folkmyndigheten på ytterligare åtgärder.

Förra perioden med restriktioner innebar ett successivt justerande i hur många personer som fick umgås på arenor, teatrar och restauranger. Inget säger att inte heller de nya reglerna om 100 personer justeras nedåt. I farans riktning ligger så klart att alla avkrävs vaccinationsintyg vid offentliga sammankomster, vid arrangemang eller för tillträde till offentliga byggnader. Nästa år skall det genomföras allmänna val i Sverige. Vad händer om bara de med vaccinationsintyg får tillträde till vallokaler? Eller, för att ta ett annat exempel: När man skall ansöka om nytt pass, då måste man infinna sig personligen på passexpeditionen i polishuset. Kommer det att krävas vaccinationsintyg för att beviljas pass? Kanske rent av för tillträde till expeditionen.

Läs mer: Det är en perfekt storm som drar in

Att det nu är en övergångsregering som styr skutan tycks inte vara någon hinder. Detta som regeringen sedan tidigare har haft frågan om vaccinationsintyg ute på remiss. Man har nu bara inväntat att Folkmyndigheten skall komma med en begäran vilket alltså sker bara två månader efter att förra vågens restriktioner avskaffades den 29 september i år. Regeringen har även förberett en förlängning av den så kallade Covid-lagen med ytterligare fyra månader, till maj månad 2022. Denna möjliggör för regeringen att på nytt kunna införa restriktioner.

Det tog bara ett dygn. Faktum är att Folkmyndigheten redan nu skissar på att vaccinationsintyg skall krävas för verksamheter så som gym och restauranger. Man menar dessutom att även om en restaurang tillämpar vaccinationsintyg kan det bli aktuellt att glesa ut mellan bord, att det bara är tillåtet att sitta ner vid sitt bord och att stå upp i baren åter blir förbjudet. Lägg här märke till att det här rör sig om fullt injicerade individer. (Källa: SVT, 2021-11-18)

Demokrati- och kulturminister Anna Lind (mp) framförde under presskonferensen ytterligare exempel på situationer med förhöjd smittspridning. Ett sådant är, menade hon, under demonstrationer. Vi är, som sagt, mitt i ett valår och vad denna expeditionsministär flaggar för är att det kan komma att införas restriktioner som förhindrar grundlagsskyddad verksamhet. Det är inte svårt att tänka att detta i grund och botten tar sats för att regeringen skall kunna skydda ”demokratin”.

Socialministern Lena Hallengren (s) samt demokrati- och kulturministern tryckte under presskonferensen på att ”vi vill alla att pandemin skall vara över” och att ”ingen skall behöva avstå från deltagande på grund av närvaro av icke vaccinerade individer”. Man poängterade att vaccinationsintyg inte kommer att bli något krav, men lät det stå fullständigt klart att ”du som inte är vaccinerad kan inte leva ditt liv som vanligt”.

Vad vi ser hända i realtid är hur land efter land nu inskränker medborgarnas fri- och rättigheter samt rörelsefrihet. Österrike inför utegångsförbud för den över tolv år som inte låtit sig injiceras. Flera länder stänger dessutom ute folkvalda från kontor och parlament av samma anledning. Trots att det medicinska faktaläget avseende såväl PCR-tester som de nödgodkända vaccinen, dess effekter och bieffekter, är oklara så använder våra folkvalda detta för att skrämma sina befolkningar och införa vittgående restriktioner.

Frågan som måste ställas till de folkvalda i varenda land som ser sig som demokratiskt är om de verkligen har tänkt när det kommer till att restriktionerna påverkar människors demokratiska rättigheter. Det verkar nämligen så. Och då är de inte längre demokratiska. Det finns andra ord för det.

Urban Sylvan
I grund och botten yrkesofficer. Har sedan studerat teologi och filosofi vid Lunds universitet. Prästvigd. Även arbetat i skolans värld och inom folkbildningen som rektor och lärare. Senast som lärare i filosofi, etik och ledarskap. Författare och frilansskribent. Har skrivit fyra böcker och är publicerad som krönikör i tidskrifter och antologier med lyrik. Friluftsmänniska. Brinner för yttrandefrihetsfrågor och är alltjämt krigare. Kontakt: [email protected]
Från skribenten

1 KOMMENTAR

  1. Ja , det är så här den så kallade demokratin ser ut i världen idag . Hoppas det kommer många på Frihetsdemonstrationen nu på Lördag kl : 13.00 på Södermalm i Stockholm .

LÄMNA ETT SVAR

Fyll i din kommentar!
Fyll i ditt namn här