måndag, oktober 3, 2022
HemEkonomiKapitalism är ekonomisk globalism

Kapitalism är ekonomisk globalism

Få ideologier har kritiserats så lite från höger som kapitalismen. Den genomsyrar i olika hög grad all borgerlig politik från Centerpartiet till vänster till Kristdemokraterna till höger. Det mest kapitalistiska partiet är utan tvivel Moderaterna med deras ungdomsförbund i spetsen. Utöver dessa renodlade partier finns en rad föreningar och tankesmedjor som driver tesen om kapitalismens förträfflighet.

I de fallen någon höjer rösten för att välja svenska småföretag grymtar högermannen om protektionism. Självklart ska vi göda USA-baserade företag på bekostnad av våra egna företag. Helst låta dessa köpas upp och likriktas med sina amerikanska ägares ambitioner. Detsamma gäller i EU för det svenska jordbruket kontra det franska jordbruket.

Varför har då kapitalismen inte ifrågasatts, ens hos de fisförnäma punschkonnässörerna i Föreningen Heimdal, än mindre från renodlat kapitalistiska tankesmedjor som exempelvis Timbro eller Misesinstitutet.

I maskopi med vänstern

På motsatt sida har vi vänsteralternativen med Miljöpartiet främst, som tämligen förvånande är mer marknadsfientligt än Vänsterpartiet. Trots detta är man från dessa partier ändå mycket positiva till multinationella storföretag, samtidigt som man gör allt för att förstöra livet för svenska småföretagare. Alltså mycket snarlik politik som svensk borgerlighet för, fast med andra bevekelsegrunder naturligtvis.

Kapitalism är ett sätt för vilsna och icke-pålästa libertarianer och nyliberaler att konkretisera en önskan om en icke-socialistisk marknad där det är gynnsamt att driva ett mindre företag, att skapa jobb eller att bedriva internationell handel. 

Vad dessa strömningar missat är att kapitalism handlar egentligen mycket lite om att den lilla människan ska få mer ekonomisk frihet, lägre skatter och lösare regelverk för att driva eget företag. Istället handlar det om storföretagsvälde, dvs absorberandet av hela branscher och således mindre, familjeägda aktörer.

Multinationella företag som symbol för frihet?

Hur frihetligt är Coca-Cola egentligen? För många knappt intellektuellt redbara libertarianer är Coca-Cola en symbol för frihet och fri marknadsekonomi. För någon som tänkt till är det naturligtvis mycket svårt att förstå den liknelsen. Det politiskt korrekta företaget var i början av 2000-talet inblandat i en smutsig vattenskandal där man bokstavligt talat dränerade delstaten Kerala i södra Indien på dricksvatten för tillverkningen av sina läskedrycker. En mer färdigtänkt frihetsvän hade, snarare än Coca-Cola, hyllat och druckit Kullamust, sockerdricka eller öl från ett mikrobryggeri.

Libertarianernas dubbelmoral

Man vill gärna från libertarianskt håll prata om decentralism i termer av kommuner, delstater och länder. Dessa ska spjälkas upp och göras mindre för att folket ska ges mer självbestämmande. Samtidigt klarar man inte av att hålla två tankar i huvudet samtidigt och se att samma decentralisering behöver ske på marknaden i ett fritt samhälle.

– Kommunist! – är du för planekonomi? – du borde gå med i VPK!

Ja, så brukar det faktiskt låta när man inför en libertarian som precis skrikit sig hes över hur länder måste decentraliseras ner på kommunnivå, eller ännu mer. När man efteråt frågar hur dessa individer ser på att även marknaden behöver decentraliseras blir det syntax error. Samme libertarian kan dessutom propagera för strikt invandringspolitik med nollvision, samtidigt vara motståndare till protektionism, vilket får sägas vara invandringsmotståndets motsvarighet inom ekonomin. Svaret blir, i brist på kvalificerade argument: ”är du kommunist?”.

Overkill

Ett uttryck som de unga ofta använder idag är overkill, vilket kortfattat betyder att man drar till betydligt mer än vad som behövs. Det är ett rätt passande ord, speciellt när man talar om dessa förmenta frihetsvänner som anser att det råder likhetstecken mellan småföretagarvänlig politik och kapitalismens storföretagarvälde.

Det är lite som att förespråka kommunism med hänvisningen att man vill se åtta timmars arbetsdag eller något i den stilen. Alltså overkill.

På tal om kommunism ska inte kapitalismens osynliga hand bakom statskuppen 1905, februarirevolutionen och oktoberrevolutionen 1917 i Ryssland glömmas bort. Alla de ledande bankhusen på Wall Street finansierade bolsjevikerna ekonomiskt, samtidigt drog man i trådar vilket förhindrade tsaren att låna pengar i USA, som då var allierat med Tsarryssland.

Fri marknad och globalism

Historiskt går det att se hur länder centraliseras och blir större och större och större tills ballongen pyser ihop igen. En rad imperier vittnar om detta historiskt. Det är för en del libertarianer en utveckling man vill stävja och förekomma civilisationernas undergång och istället decentralisera ”i fredstid”.

Problematiken är dock exakt densamma med den fria marknaden. Aktörer (likt länder) kommer att växa sig starkare på andras undergång. Frågan är inte om detta ska tillåtas eller accepteras utan hur stora företagen bör få bli innan det bara finns en tillverkare av bröd, en tillverkare av läsk och en tillverkare av bilar. För slutstationen för nästan alla företag är branschdominans. Total sådan.

Enkelt talat, är den som är kapitalist nyttig idiot åt bankvälde, storföretagarvälde och all den ideologiska smörja som storföretag ägnat sig åt i flera decennier. Ergo: är du frihetlig och gillar småföretagande, stöd då ditt lokala bryggeri och bojkotta alla aktörer som har verksamhet i mer än två länder. Det gynnar inte bara din egen hälsa utan också ett fritt och produktivt samhälle i din absoluta geografiska närhet.

Dennis

Från skribenten

2 KOMMENTARER

  1. Försvar för de ”globalistiska storföretagen”

    Konsumenten väljer den vara/tjänst som ger bäst värde för pengarna. Om utländska storföretag kan erbjuda bra varor eller tjänster är det bara positivt och finns inga bra anledningar att motsätta sig det.
    Sen är det ju inte främst konkurrerande storföretag som begränsar små företagen utan det är ju i grunden staten med polis och lagar som gör detta.
    Ska även tilläggas att de globala storföretagen har mer resurser att kunna utveckla nyare och bättre produkter som de små företagen annars inte är lika bra på.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här