onsdag, januari 26, 2022
HemPolitikPsykolog: vaccinbevisen riskerar splittra samhället

Psykolog: vaccinbevisen riskerar splittra samhället

I såväl kölvattnet av pandemirestriktioner som i de framtida, byggs det in konflikter; konflikter som riskerar att slita isär inte bara folken utan också individer. Folkungen har pratat med Harald Stare som är legitimerad psykolog och praktiserande inom primärvården. Han möter i sitt dagliga arbete människor som har drabbats av påfrestningar. Ytterligare risker är angiveri och att lekmän avkrävs och känner sig tvingade att ta på sig rollen som myndighetsutövare.

Vilka konsekvenser ser du utifrån din horisont av covidpass och de restriktioner vi har levt med?
Konsekvenserna är stora och svåra att överblicka. Bland annat kommer den psykiska ohälsan öka. Människor mår helt enkelt dåligt av restriktioner och att inte få träffas. Vaccinationspass kommer att skapa en väldigt stor konfliktyta och oro mellan de som är vaccinerade och de som inte är det. Grupper ställs emot varandra. Det kan leda till ett angiverisamhälle.

Harald berättar att han själv spelar handboll på fritiden. Han frågar sig själv hur matcher skall arrangeras i framtiden. Och hur spelare och publik som inte kan uppvisa vaccinpass skall hanteras. Får man spela? Får man titta på matcher? Han lyfter särskilt fram en fråga som är både moralisk och juridisk: Vem skall utföra kontrollerna av vaccinpassen och i värsta fall hindra mig?

Normalt är det myndighetsutövande personal som har i uppgift att se till så att lagar och förordningar följs. Det är, exempelvis, inte upp till var och en att begära legitimation av annan person. Dessutom har vi lagar som skall skydda integritet och inte minst patientsekretess.

-Många förstår inte vilka implikationer detta får, säger Harald bekymrat.

Du säger att införandet av ett vaccinpass handlar om makt och kontroll snarare än om medicin och hälsa. Vad grundar du dig i då?
Jag grundar det på att viruset i sig har en låg risk. Harald Stare menar även att vaccinets risker inte är klarlagda. Detta samt att vi inte känner till alla effekter ännu gör att det inte finns några proportioner i dessa väldigt ingående och integritetskränkande åtgärder.

Harald menar alltså att det inte finns någon medicinsk proportionalitet som rättfärdigar åtgärderna. Det måste handla om något annat, menar han: Det som är intressant att titta på är vilka avsikter som ligger bakom. Att det skulle handla om en ”större plan” är väl inte osannolikt. Det finns människor som har starka intressen, såväl ekonomiska som maktbetonade. Är det en slump?

Det är lätt att låta sig slås ner av allt som händer. Vad tror du, finns det någon möjlighet att vända utvecklingen och stoppa åtgärder som vaccinpass?
Ja, det tror jag. Det är knappt om tid däremot. Just nu verkar de [makthavarna] ta sig vilka friheter som helst. Kan vi inte vända detta har vi förlorat vår mänsklighet. Åtgärder som coronapass strider mot såväl patientdatalagen som hälso- och sjukvårdslagen.

Avslutningsvis: Vad är det du brinner för i detta? Vad skulle du vilja förmedla?
Harald pratar gärna om hur situationen skapar konflikter. Inte bara mellan människor utan också på det plan där han som psykolog arbetar professionellt, det vill säga inom människor. Det är inte lätt att förhålla sig till all information och de krockar man råkar ut för i mötet med människor i fråga om karantänsbestämmelser och införande av vaccinpass.

Den fällan jag ser, säger han, och som jag inte själv vill gå i, är att vi börjar ha stora konflikter mellan varandra. Skulden skall läggas där den hör hemma. Det handlar om att rikta sin rättfärdiga ilska mot de som tar sig fräckheten att ta dessa beslut och antyda att det skulle vara för mitt bästa att lägga sig i min medicinska hälsa.

Urban Sylvan
I grund och botten yrkesofficer. Har sedan studerat teologi och filosofi vid Lunds universitet. Prästvigd. Även arbetat i skolans värld och inom folkbildningen som rektor och lärare. Senast som lärare i filosofi, etik och ledarskap. Författare och frilansskribent. Har skrivit fyra böcker och är publicerad som krönikör i tidskrifter och antologier med lyrik. Friluftsmänniska. Brinner för yttrandefrihetsfrågor och är alltjämt krigare. Kontakt: [email protected]
Från skribenten

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här