fredag, december 3, 2021
HemOpinionKonspirationer och korn av osanning

Konspirationer och korn av osanning

Tidningen Bulletins Dan Korn skriver, i sin krönika som helt ny chef för ledarredaktionen, under rubriken ”Kan en civilisation tröttna och avveckla sig själv?”.

Kan det vara så att en civilisation, en stat eller en kultur kan drabbas av uttröttning och att den då börjar avveckla sig själv? Den brittiske konsthistorikern Kenneth Clark menade att en lika stor fiende mot civilisationer som krig eller sjukdomar var hopplösheten. När civilisationen mist tron på sig själv, därför att den blivit för tråkig, vill dess egna invånare att den går under, för då händer det i varje fall något spännande.

Korns text har sina poänger om att civilisationer går under och att vår egen västerländska inte mår väl. Men att dra det dit hän att det beror på tristess är, menar jag, ett gravt övertramp. Det är helt sant att en civilisation som är i en uppbyggnads- eller positiv utvecklingsfas är mycket starkare än en som bekvämt förvaltar sitt arv. Men en undergång beror snarare på just bekvämlighet samt excesser och dekadens än att människor är uttråkade. Ser vi till vår egen situation och lägger örat till rälsen är människor allt annat än, just, uttråkade.

Många av oss har dessutom läst, exempelvis, Douglas Murrays ”The strange death of Europe – immigration, identity, islam” och Michel Houellebecqs ”Underkastelse”. Bägge nutidsrapporter i olika genrer. Eller varför inte här på Folkungen om kollektivt självskadebeteende. Houllebecq kan väl nudda vid dekadensen, men det är varken hos honom eller andra nyktra fråga om att människor idag tycker att det händer för lite i samhället som skulle bidra till att vår civilisation går under.

Det händer inte för lite. Men det händer fel saker. Med en regim som hellre propagerar för pride-ideologi och ersättningsmigration i stället för politik som främjar inhemsk naturlig reproduktion, blir det inte rätt. Vad Korn, i samma artikel, sedan gör är att dra konspirationsteorikortet:

Det finns de som ser konspirationer om ’folkutbyte’ bakom de senaste årtiondenas dramatiska förändring av Sverige. Om man inte vill anstränga sig är det enkelt att tro på en sådan förklaring, men i själva verket kanske människors förlorade tro på vad Sverige kan vara och en känsla av kvävande tråkighet när allt var så bra är en rimligare förklaring.

Frågan om folkutbyte är ingen konspirationsteori. Såväl svenska staten som FN har under många år diskuterat, belyst och propagerat för att västvärlden med sitt minskande barnafödande är i behov av att ersätta befolkningen med arbetsföra individer från andra länder. En av Folkungens första texter handlade om inget mindre än det planerade folkutbytet.

Denna chefredaktör är benägen att hålla med om att det finns en konspiration här. Men den är skapad av staten, understödd av vissa medier och riktad mot de svenska folken.

Urban Sylvan
I grund och botten yrkesofficer. Har sedan studerat teologi och filosofi vid Lunds universitet. Prästvigd. Även arbetat i skolans värld och inom folkbildningen som rektor och lärare. Senast som lärare i filosofi, etik och ledarskap. Författare och frilansskribent. Har skrivit fyra böcker och är publicerad som krönikör i tidskrifter och antologier med lyrik. Friluftsmänniska. Brinner för yttrandefrihetsfrågor och är alltjämt krigare. Kontakt: [email protected]
Från skribenten

LÄMNA ETT SVAR

Fyll i din kommentar!
Fyll i ditt namn här