tisdag, juli 5, 2022
HemKulturKonstverket Nimis under religiöst hot

Konstverket Nimis under religiöst hot

Företrädare för partiet Nyans skriver idag på debattsidan i Göteborgsposten att Lars Vilks konstverk Nimis måste raderas från kartan. Bland annat gör sig partiordförande Mikail Yüksel till tolk för en, enligt honom, lång rad kränkta personer:

För många, däribland muslimer, är det ett elände att se Nimis stå kvar. Det har kommit att symbolisera normalisering och acceptans av islamofobi och rasism i samhället. Därför bör Nimis omgående brännas ner av länsstyrelsen. Det vore inte en dag för sent.” (Källa: GP)

Vad kommer Mikail Yüksel göra om Länsstyrelsen inte hörsammar hans önskemål? Kommer ett sådant beslut att uppfattas som en provokation och en underlåtelse som rättfärdigar att någon annan verkställer hotet? Om man kan få människor att begå mord i islams namn bör det inte vara svårare att direkt eller indirekt uppvigla till ett pyromandåd.

Efter Vilks tragiska död den 3 oktober tog Höganäs kommun, i vilken skulpturen är belägen, aktiv ställning för att bevara konstverket. I ett pressmeddelande skriver kommunstyrelsens ordförande, Peter Schölander att ”platsen har mycket högt kulturellt värde och i över 40 år har besökare vandrat för att uppleva få uppleva konst som står för yttrandefrihet och ödmjukhet inför naturen. Vi vill att Nimis ska få leva vidare”. Man har hos Kulturdepartementet ansökt om medel för bevarande.

Vilks började 1980 uppföra drivvedskonstverket Nimis på stranden i det skånska naturreservatet Kullaberg. Då verket hade uppförts utan tillstånd återkom ständigt juridiska processer mellan Vilks och de berörda myndigheterna – men verket står till stor del kvar.

– ”Lars Vilks var inte rädd för att provocera och för de icke insatta kunde hans handlingar vara svårtolkade. Med media och världen som sin spelplan för att uttrycka sin konst skapade han otroligt intressanta verk. Yttrandefriheten, som Lars ständigt vävde in i sin konst, är något som är viktigt att kämpa för”, avslutar Peter Schölander. (Källa: Höganäs kommun)

Yüksel & Co har nu inte bara satt in sig själva och det islamistiska partiet Nyans i Lars Vilks ständigt pågående konstverk utan har också formulerat ett hot mot en del av samhället och mot alla oss som värderar Vilks och hans ansträngningar, inte minst för yttrandefriheten. Nu finns ett religiöst betingat hot mot Nimis vilket, på riktigt allvar, är fullständigt oacceptabelt. Skulle Nimis stickas i brand framöver bör det ses som en terrorhandling grundad i religiösa föreställningar som kan betecknas som samhällsfarliga.

Urban Skriftställare
Författare och frilansskribent.
Från skribenten

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här