onsdag, januari 26, 2022
HemPolitikMedicinska pass är ingen slutprodukt

Medicinska pass är ingen slutprodukt

Det är så mycket som händer på ett samhällsplan just nu. Den ena stolligheten efter den andra. Det dyker upp nya saker på daglig basis. Att då gång på gång återkomma till frågan om medicinska pass kan tyckas enahanda och tjatigt. Faktum är dock att det som nu sker är en så genomgripande förändring att det är svår att ta in. Därför, eller det till trots, förvånas jag storligen av många människors blindhet och hur saken bagatelliseras. Jag blir rent ut sagt bedrövad. Ser de inte vad som är på väg att hända?!

Som sagt, jag har skrivit det tidigare. Införandet av ett medicinskt pass är ingen slutprodukt. Det är inledningen på något helt nytt och – för fria människor – främmande. När det blev känt hur man i Kina inför system för sociala poäng, där ansiktsigenkänning och annan AI i samverkan med banksystem och annat som blivit livsnödvändigt nu kontrollerar och styr människors beteende. Dåligt beteende eller socialisering med illa sedda individer renderar i låga sociala poäng vilket straffas med indragna förmåner så som att, exempelvis, resa fritt.

Nu undrar du säkert över formuleringen att ”resa fritt” skulle vara en förmån. Det står väl var och en fritt att resa? Ja, så var det. Men när vi nu genom teknikens möjligheter tar oss från ett system där allt är tillåtet utom det som uttryckligen är förbjudet till ett där bara det som meddelas den enskilde är tillåtet. Allt annat är förbjudet. Jag märker nu hur människor så sakteliga verkar anamma detta; att bara ett system med medicinska pass kan upprätthålla grundläggande friheter. Det gör mig, som sagt var, bedrövad. Ingen nu levande har behövt slåss för sin frihet. Men nu tävlas det om att lyda för att kunna få röra sig ”fritt”. Det är bedrövligt.

För att mitt i denna ocean av främmande makts paradigmskifte dyka ner i en konkret praktikalitet: Hur kommer Sverige att svara på Ursula von der Leyens uppmaning tidigare i veckan att det nu måste tas tag i frågan om obligatorisk vaxxinering mot den pandemi som WHO utlyste 2020? Hon menar att detta måste diskuteras i hela EU, i alla medlemsländer. Om frågan väcks i riksdagen skall det bli oerhört intressant att se om talmannen, Andreas Norlén, står fast vid tidigare utfästelse om att det inte finns möjlighet att ställa krav på ledamöterna att vaccinera sig. För, skall ett obligatorium gälla folket, bör det rimligtvis även gälla riksdagsledamöterna.

– Ledamöterna är ju folkvalda och har rätt att delta i riksdagsarbetet oavsett om de vaccinerar sig eller inte. Men jag förutsätter att alla ledamöter vaccinerar sig, om det inte finns medicinska skäl, säger Norlén till TT

Men, ett varningens finger kan vara på sin plats. Sverige har sedan 1 december i år medicinska pass som, redan de, sorterar människor. Inte bara i fråga var de står i frågan om dessa pass utan även reellt: Somliga kommer att stängas ute från delar av samhället. Dessutom i ökande grad i takt med att fler områden och verksamheter kommer att omfattas av det de facto-krav på medicinska pass som införts. Man hävdar att det är upp till arrangörer och näringsidkare att själva besluta om tillämpning av passet eller införa restriktioner i fråga om besöksantal och andra så kallade smittskyddsåtgärder.

Som bakgrund till von der Leyens initiativ bör man känna till att hon är gift med Heiko von der Leyen som är högt uppsatt chef in i Biotech-branschen. Därutöver uppdagades i november att ordförande Ursula tagit emot pris av och haft SMS-konversationer med Albert Bourla, chef för läkemedelsjätten Pfizer,

Jag tror vi måste prata mycket mer om detta. Vi får inte ledsna och tycka det är tjatigt. För friheten; vår individuella frihet som faktiskt gör det möjligt för oss att skapa det samhälle vi önskar är satt under hot. Och hotet kommer inte från din granne även om det i samtal kan låta så. Det är eliterna som sått split mellan oss riktiga människor. Hotet kommer utifrån. Jag tror också på det här med praktikaliteter. För friheten; den vi alla tar för givet, är omsättningsbar i det verkliga livet.

Så! Hur kommer riksdagen hantera frågan när den dyker upp för beslut? Blir det, som nästa steg, obligatoriskt att injicera sig? Faktum är att systemet med medicinska pass (som snart är allmänna ID-handlingar) inte kan upprätthållas med mindre än att man låter sig injiceras fortlöpande. Om och om igen. Utan det faller idén om detta pass. Och sannolikheten för att den skulle ges upp är närmast obefintlig. Det är detta det handlar om. Det är alltså inte en fråga om folkhälsa eller att begränsa smittspridning. Vi måste fortsätta tjata om detta. Det är friheten som står på spel.

Urban Sylvan
I grund och botten yrkesofficer. Har sedan studerat teologi och filosofi vid Lunds universitet. Prästvigd. Även arbetat i skolans värld och inom folkbildningen som rektor och lärare. Senast som lärare i filosofi, etik och ledarskap. Författare och frilansskribent. Har skrivit fyra böcker och är publicerad som krönikör i tidskrifter och antologier med lyrik. Friluftsmänniska. Brinner för yttrandefrihetsfrågor och är alltjämt krigare. Kontakt: [email protected]
Från skribenten

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här