onsdag, januari 26, 2022
HemPolitik"Någon måste vara statsminister!"

”Någon måste vara statsminister!”

Magdalena Andersson (s) är på nytt framröstad i riksdagen som Sveriges statsminister. Hon blir i och med det historisk. Dels som den första kvinnan, men också genom den cirkus som är signifikant för det politiska landskapet. Ytterligare en punkt är att hon samma dag som hon valdes första gången bara timmar senare begärde att få bli entledigad. Nu är hon alltså i riksdagen tolererad för andra gången på mycket kort tid. Under efterföljande presskonferens fäller hon kommentaren: ”sedan är det ju så här att någon måste ju vara statsminister i det här landet.”

Under morgondagen kommer en konselj att hållas på slottet vilken formellt markerar tillträdet av henne och den nya regering som kommer att presenteras på tisdagens morgon. Eftersom Miljöpartiet inte längre ingår i regeringsunderlaget då de förra veckan valde att lämna, återstår att se vilka personer som ersätter de fem miljöpartistiska statsrådsposterna. Även hur den nya statsministern väljer att organisera sin regering som skall verka fram till valet 2022.

Vid dagens pressträff efter omröstningen i riksdagen presenterade Andersson några av de stenar hon lovat vända på för att ta sig an gängkriminaliteten. En består i förslag som möjliggör för polisen att ta sig in i en gripen persons mobiltelefon med hjälp av fingeravtryck och/eller ansiktsigenkänning. Detta, menade hon, skulle ha särskilt stor betydelse vid våld i nära relationer. Oklart vilken part i relationen som är kopplad till gängkriminalitet. Kanske är det, på nytt, män i största allmänhet och som ”gäng” som utgör de största problemen.

När Magdalena Andersson nu för andra gången inom loppet av en vecka röstades fram med negativ majoritet var det, bortsett från utebliven näsduk och i avsaknad av tårar, en känsla av deja vu. Givet förra veckans dramatik är frågan inte långt borta vad som kommer att utspela sig de kommande timmarna eller dygnen. Kanske blir det nya rekord.

För att avslutningsvis parafrasera Magdalena Andersson är det så de flesta tänker: Någon måste vara statsminister. Många menar att krossandet av glastaket i sig är en seger; en seger för feminismen och demokratin. Faktum kvarstår att det vi kallar Sverige kan styras på bättre sätt, med andra institutioner än den cirkus som idag anser sig äga makten.

Urban Sylvan
I grund och botten yrkesofficer. Har sedan studerat teologi och filosofi vid Lunds universitet. Prästvigd. Även arbetat i skolans värld och inom folkbildningen som rektor och lärare. Senast som lärare i filosofi, etik och ledarskap. Författare och frilansskribent. Har skrivit fyra böcker och är publicerad som krönikör i tidskrifter och antologier med lyrik. Friluftsmänniska. Brinner för yttrandefrihetsfrågor och är alltjämt krigare. Kontakt: [email protected]
Från skribenten

1 KOMMENTAR

  1. Urban tack för den kvalitet och säkerhet i tid och rum, som Du producerat i rubrik ovan, där Du skrev: ”Någon måste vara statsminister!”

    Min mentala fyrarummare processade texten; om ”Någon måste vara statsminister!”, väljer Du som EN myndig svensk unionsmedborgare, om statsministern i ENskild utvecklad och ägd mental tanke, beslut och handling i tid och rum, producerar resultat, med rätt eller fel kvalitet och säkerhet i nutid, nära framtid och rum.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här