onsdag, januari 26, 2022
HemLedareNytt år som princip

Nytt år som princip

Att kunna lita på att det blir ett nytt år är som att en ny dag gryr och att marken håller för nästa steg. Och nästa. Vore man osäker på slikt hade tillvaron varit mer än lovligt ansträngande. Såväl psykiskt som praktiskt. Det finns en lång rad principer som måste vara på plats. En princip är något som gäller alltid, oavsett vilka dåraktigheter och krumsprång människor hittar på i det lilla så väl som det stora.

Även om det märkliga året 2020 i mycket utskåpats av 2021 höll vi för sant att det skulle bli ett nytt år. Och att solen skulle gå upp om morgnarna även om tillvaron kändes grå. Trots att året tett sig märkligt och att vi har måst uppleva saker som vi 2019 inte skulle ha trott på, har vi kunnat lita till att marken under våra fötter faktiskt håller. Det finns en skapelse och realitet som är giltig oavsett.

Realiteten är något tidningen Folkungen förhåller sig till. Tidningen som faktiskt såg dagens ljus i början av 2021. Vi har, tack vare våra goda skribenter och medarbetare, kunnat leverera och därmed växa i en takt som står i direkt relation med realiteten. Lägg därtill hela läsekretsen som med välkomnande och positiva ord tagit emot publikationen och förstår vilken plats vi vill fylla och varför det är viktigt. Det till skillnad från alla dem som vill fortsätta på en inslagen väg mot ett utopiskt värdegrundssamhälle styrt av globalistiska krafter – bort från sans, förnuft och allmängiltiga principer.

Principer är jobbiga och kan ibland tyckas stå i vägen för, exempelvis, politiska beslut. Som exempel kan tanke- och yttrandefriheten tas. Eller att ingen av det allmänna (som det heter i svensk grundlag) skall behöva utstå medicinska övergrepp, godtyckligt frihetsberövande, våld eller diskriminering. Skulle en regering komma på idén om att till exempel tvinga på medborgarna specifika läkemedel och samtidigt hindra dem från att uttrycka kritik mot det, finns principer som skall omöjliggöra sådana beslut. Om man inte mixtrar med grundförutsättningarna, förstås.

Ett litet exempel på hur grundförutsättningar ändras då principerna inte längre gynnar den egna agendan var i onsdags då Folkungens Klaus Bernpaintner var med vid Region Blekinges pressträff med anledning av det som WHO klassade som pandemi 2020. Vid dessa pressträffar har man arbetat enligt principen att först presenteras läget och eventuella nyheter, sedan är det frågestund där närvarande medier kan ställa frågor och sist, men utanför direktsändning via webben, ges möjlighet till enskilda intervjuer. Denna onsdag ruckade man dock på principen på så vis att endast den inledande dragningen direktsändes. Man tog helt enkelt bort möjligheten att ställa frågor. Varför? Sannolikt för att tidningen Folkungen var på plats och för att den närvaron bröt ett invant mönster. Man var från regionens sida helt enkelt obekväm med en ny situation. Tänk om det skulle ställas kritiska frågor. Principen blev en vagel i ögat på makten – precis som den skall vara.

Allt kokar ner till principer. Det måste göra det. För ett samhälle som bygger på känslor och åsikter förvandlas snabbt till något annat än vad det ger uttryck för att vara. När demokratin möter motstånd blir den snart ett monster som inför censur, åsiktsförtryck, kontroll på individnivå och begår övertramp på en rad områden. Allt i demokratins namn. År 2022 spår jag att detta kommer att bli än tydligare. Därför är det oerhört viktigt med krafter som rör om i grytan och lyfter sunda principer till ytan. Risken vi står inför är nämligen att det bränner vid fullständigt i botten.

Slutligen så här på årets sista dag – fullt förvissade om att imorgon vakna upp till ett nytt, en ny soluppgång och att marken bär – vill vi önska hela läsekretsen, alla makthavare och annan elit ett riktigt gott nytt år. Ett nyårslöfte från vår sida är att fortsätta röra runt i grytan, växa och bli ännu bättre.

Urban Sylvan
I grund och botten yrkesofficer. Har sedan studerat teologi och filosofi vid Lunds universitet. Prästvigd. Även arbetat i skolans värld och inom folkbildningen som rektor och lärare. Senast som lärare i filosofi, etik och ledarskap. Författare och frilansskribent. Har skrivit fyra böcker och är publicerad som krönikör i tidskrifter och antologier med lyrik. Friluftsmänniska. Brinner för yttrandefrihetsfrågor och är alltjämt krigare. Kontakt: [email protected]
Från skribenten

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här