fredag, juli 23, 2021
HemKulturOch detta är bara början

Och detta är bara början

Frågan om kontanter i förhållande till elektroniska betalningsmedel är ett mycket belysande exempel på flera nutidsfenomen. En minsta gemensam nämnare är bekvämligheten eller lättjan, kanske rent av. Så länge det, så att säga, flyter på är man helt enkelt mindre benägen att se principer och konsekvenser.

Allt färre tar emot kontanter. Det kan röra sig om affärer, tjänsteleverantörer och så vidare. Det leder så klart till en nedåtgående negativ spiral där oviljan att ta emot, föder och göder oviljan att betala med dem. Det blir obekvämt, helt enkelt. Helt enkelt för att man inte kan ta för givet att det går att betala med riktiga pengar. Dessutom resonerar många så att det är enkelt, smidigt och effektivt att bara ”blippa” kortet eller skanna en QR-kod.

Det kommer med hög sannolikhet en dag då till och med plastkortet är utdaterat. Vad det ersätts med lär bli ingenting. Man kommer alltså inte att behöva fiska upp kortet ur plånboken längre utan bara svepa med handen så att en skanner kan läsa av det inopererade mikrochipet. Samtidigt pratas om att det i stället kommer att vara ditt ansikte som kommer att läsas av med hjälp av AI.

Någon vinner på den försåtliga bekvämligheten

Att allt detta kommer att vinna mark är logiskt. Inte minst i Sverige som ses som ett land med hög andel ”early adopters”, helt enkelt för att modernismen är en central drivkraft. Redan för ett antal år sedan kunde man bland annat läsa om hur tusentals svenskar låter operera in RFID-kapslar under huden. Det kommer att vinna mark för att det ses som smidigt och effektivt. Ända tills strömmen går eller någon algoritm säger att ett köp inte beviljas. Och då inte för att det saknas teckning på kontot utan för att, exempelvis, en folkhälsoinriktad instans anser att du inte bör.

Varför är det dåligt att inte kunna betala med kontanter? För att om de inte används i fred kommer de inte heller att kunna användas i krig. Det är som med självförsörjningsgraden av livsmedel: äter vi svenskt nu så kommer vi också ha tillgång till egna livsmedel under orostider.

Dessutom, som redan nämnts, inkorporeras tillgången till betalningsmedel i ett kontroll- och övervakningssystem som gör oss alltmer ofria. Och det som möjliggör denna utveckling är alltså lättja. För att det inte stäms i bäcken när det är [när det var?] möjligt. Friheten offras alltså på bekvämlighetens altare till den avgud som vill ha din själ. Lättjan finns på listan över dödssynderna av en anledning.

När vaknar Svensson?

När försäkringsbolaget hör av sig och meddelar att premien höjs till följd av att du äter fet mat och konsumerar alkohol för stora belopp på krogen vilket klassas som riskbeteende. Hur de vet det? För att du betalade med ditt Visakort som är kopplat till din bank som samlar in data om dig, bland annat köpmönster, som sedan skickas för analys eller säljs till tredje part. Försäkringsbolaget råkade vara en intressent av sina kunders köp- och levnadsmönster. För att själva kunna göra riskanalyser och öka sin vinst. Hade du i stället betalt dina krogbesök kontant, hade inget registrerats och ditt sätt att leva en fråga för dig själv.

-”Men jag har inget att dölja”, säger någon. Nej, ok. Men det är i grunden en principsak. Precis som frågan om den alltmer utbredda övervakningen med kameror, AI-teknik, mobiltelefoner och annan hemelektronik. När tekniken är på plats är det bara att ändra definitionerna för när den får användas. Från knarkuppgörelser till tankebrott. Allt kan göras till grov brottslighet.

Bara början vi ser

Detta är ingen ny kunskap. Samtidigt är det många som inte riktigt vill inse vartåt det barkar. För när man börjar rota i sådant som ligger utanför den egna bubblan och förstår att det är man själv som måste agera för att inte bli den kokta grodan, ja då blir det snabbt obekvämt.
Det vi har är bara början. Svensson kommer att vakna. Låt vara vid olika tidpunkter. För de flesta kommer det att göra ont eftersom polletten trillar ner lite för sent.

Men parallellt med det sluttande planet finns en refug där motståndet odlas. Denna refug, eller perrong, växer och kan ta emot allt fler av alla som vill hoppa av det skenande tåget. Och det är en rik tröst; det är bara början vi ser.

Urban Sylvan
I grund och botten yrkesofficer. Har sedan studerat teologi och filosofi vid Lunds universitet. Prästvigd. Även arbetat i skolans värld och inom folkbildningen som rektor och lärare. Senast som lärare i filosofi, etik och ledarskap. Författare och frilansskribent. Har skrivit fyra böcker och är publicerad som krönikör i tidskrifter och antologier med lyrik. Friluftsmänniska. Brinner för yttrandefrihetsfrågor och är alltjämt krigare. Kontakt: [email protected]
Från skribenten

1 KOMMENTAR

  1. Min gissning är att Svensson inte kommer att vakna, däremot kanske fåraherdarna kan bytas ut? Och nya stigar och platser kan besökas, under ständig vallning förstås. Är jag elak?

LÄMNA ETT SVAR

Fyll i din kommentar!
Fyll i ditt namn här