onsdag, januari 26, 2022
HemOpinionPride-firande ersätts av kampanj för ökad naturlig befolkningsökning

Pride-firande ersätts av kampanj för ökad naturlig befolkningsökning

År 2016 passerade antalet dödsfall i EU antalet födda. Kurvorna från Eurostat, som visar utvecklingen mellan 1961 och 2016, pekar tydligt på hur demografin förändras. Detta är, parallellt med bland annat sekulariseringen (kanske har vi ett svar på utvecklingen i den), en av Europas ödesfrågor. Varför talar inte det politiska ledarskapet om insatser för ökade födelsetal?

Statistiken har varit successivt tillgänglig sedan sextiotalet. Men kanske har man varit allt för upptagen med egna pensionsförmåner och den materiella utvecklingen efter andra världskriget för att tänka långsiktigt. Och med den har grundläggande och överlevnadsberoende frågor hamnat allt längre ner på agendan. Idag ägnas mer tankemöda åt ”Pride”, ”regnbågsfamiljer”, ”flytande kön” och ”sexuella minoriteter” än hur de bägge givna, biologiska könen på bästa sätt kan och bör tjäna mänskligheten.

Samtidigt har Europa att hantera den stökigaste uppväxande generationen i modern historia. För trots allt ökar populationen i EU totalt sett. Ökningen består uteslutande av migranter. Eurostat rapporterar att allt sedan åttiotalet, men framför allt ”sedan 1992 har nettomigration och statistiska justeringar [i befolkningsstatistiken] varit huvudsakliga faktorer i befolkningstillväxten i EU”.

Frågan vi alla måste ställa oss är om morgondagens barn också skall kunna uppleva det italienska och franska gemytet; den hellenistiska kulturen och den egna en gång så djupt rotade kristna fromheten i Europa. Eller om du som nu är medelålders skall ha privilegiet att ta med dig minnet av vår unika civilisation in i den sista vilan.

Så, antingen pratar vi verklighet och fakta med våra barn, eller så tar vi med dem på ”Pride-festivaler” (så länge den trenden varar). Valet är vårt. Och ansvaret.

Urban Sylvan
I grund och botten yrkesofficer. Har sedan studerat teologi och filosofi vid Lunds universitet. Prästvigd. Även arbetat i skolans värld och inom folkbildningen som rektor och lärare. Senast som lärare i filosofi, etik och ledarskap. Författare och frilansskribent. Har skrivit fyra böcker och är publicerad som krönikör i tidskrifter och antologier med lyrik. Friluftsmänniska. Brinner för yttrandefrihetsfrågor och är alltjämt krigare. Kontakt: [email protected]
Från skribenten

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här