tisdag, juli 5, 2022
HemOpinionRikspolischefen: Mer makt till kommunerna

Rikspolischefen: Mer makt till kommunerna

Rikspolischefen Anders Thornberg intervjuas i P1 Morgon om gängkriminaliteten. Han säger bland annat att situationen är svårhanterlig; att de brott som begås i dessa miljöer är svåra att utreda. Bland annat beroende på att de kriminella inte vill prata med polisen. För stort fokus läggs på polisen, menar han, liksom att fler i samhället måste hjälpa till. Kommunerna borde ta större ansvar. ”Nuvarande situation kan fortsätta i ytterligare tio år om inte övriga samhället hjälper till att bryta rekryteringen till gängen.”

”När det är skjutningar och sprängningar så är det polisen som man hela tiden pratar om. Det kanske skulle ha suttit någon här från kommunen eller socialtjänsten eller någon politiker också och förklarat varför tillväxten ökar. Jag vill inte skuldbelägga utan säger att vi måste använda alla goda krafter i samhället tillsammans för att lyckas”, säger han.

Är det en sak som står helt klar idag så är det att staten inte förmår bryta den destruktiva utvecklingen. Dels för att staten är oförmögen, dels är vållande. När Anders Thornberg pratar om kommunerna är han något på spåret. Det är också en logisk nödvändighet att den som ges större ansvar också tillförs befogenheter. Låt vanligt folk i kommunerna bestämma över sin egen livsmiljö och vilka som bosätter sig där. Detta mandat borde dessutom tryckas ut på än mindre geografiska ytor [jfr. socknar]. Närhet leder till bättre personkännedom. Men tanken på att det är kommunerna som äger frågan är en god början. Detta leder naturligtvis till frågan om fri bosättning och vikten av att acceptera lokala regler och normer för att få sätta bo i byn.

När en rikspolischef på detta vis kapitulerar kommer det, så klart, att få konsekvenser. Polisen som är den myndighet som i fredstid har våldsmonopol inom rikets gränser sänder därmed en tydlig signal. Dels till buset, dels till vanligt folk. Signalen är den att vi nu har ett läge med mycket stor osäkerhet; ett läge som bäst beskrivs som en gråzon där laglöshet råder och där staten inte längre kan garantera skydd och säkerhet för skatt. I sådana situationer tar människor saken i egna händer. Dels för att utnyttja situationen, dels för att skydda liv och egendom.

Samtidigt som denna osäkerhet råder har varken kommuner eller enskilda invånare möjligheten att effektivt kunna skydda sig. Om rikspolischefen menar allvar med sitt uttalande måste detta bli en första åtgärd: Lämna ifrån dig din myndighets våldsmonopol!

Urban Skriftställare
Författare och frilansskribent.
Från skribenten

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här