fredag, december 3, 2021
HemPolitikStaten förmår inte dra oss upp ur skiten

Staten förmår inte dra oss upp ur skiten

Vi sitter i skiten och fem år framåt kommer vi att ha regelrätta gatustrider. Det menar sociologen Maria Wallin som idag intervjuas av Per Brinkemo i Bulletin. Maria Wallin, som i många år jobbat för Polismyndigheten i Göteborg, skräder inte orden. Hon menar bland annat att uppgifter som tidigare kommit fram om situationen i kommunen har tvättats i sådan omfattning av tjänstemän att de är rena falsarierna.

Göteborgsrapporten

Härom veckan släpptes en studie om situationen i de kommunala förvaltningarna. De uppgifter som där presenteras av Anna Hedin Ekström vittnar bland annat om en utbredd tystnads- och våldskultur inom organisationen, styrker det som Maria Wallin har sett och sagt i över tio års tid.

Wallin menar att ”vi sitter i skiten och kommer inte bli av med gängen. Fem år framåt kommer vi, utifrån de tendenser vi ser nu, ha regelrätta gatustrider. Konflikttrappan har skruvats upp och ingen går självmant ner i en eskalerande våldssituation. Det kommer att leda till att det bli en upptrappning av våldet.”

Klanerna i centrum

I centrum för problematiken står de klaner av invandrade människor från MENA-länderna. ”Det är ju inte så att vi har problem med tyskar eller engelsmän som kommer till Sverige”, menar Wallin. Ytterligare en komponent är att svenska myndigheter inte har räckt till.

-”Det som händer när de statliga systemen inte klarar av att anpassa dem till behoven är att vi tvingar människor in i det traditionella systemen. Och det kommer också svenskarna tvingas in i. Om jag inte får ut pengar från Försäkringskassan när jag är sjuk vem ska jag då vända mig till? Det blir ju till släkten.” (Maria Wallin)

Våldsmonopolet brutet

Det talas mycket och ofta i dagens Sverige om att samhällskontraktet är brutet. Anledningen är att vanliga människor upplever sig inte få det staten utgett sig skall ombesörja i form av trygghet, skydd, utbildning, vård etcetera. En väsentlig del i detta så kallade samhällskontraktet rör rätten till självförsvar fullt ut, en uppgift som våldsmonopolet tagit på sig.

-”Civilisation och individualism är en verkligt tunn fernissa och det är så viktigt att våra makthavare förstår detta. Den enda anledningen till att människor ger upp sitt privata våldskapital och lämnar de kollektivistiska systemen är att staten klarar av att uppfylla de sociala, juridiska, ekonomiska och fysiska skydden. Om inte aktiveras de traditionella systemen.” (Maria Wallin)

Helt klart är att dessa klaner men även andra människor som tar sig till Sverige från mindre civiliserade områden i världen upptäcker snart hur enkelt det är att sätta sig själv och familjen över systemet. Helt enkelt för att tillskansa sig förmåner och makt.

-”I kollektivistiska samhällen finns inte ’jaget’. Alla agerar hela tiden för gruppens bästa, det handlar om gruppens överlevnad. Och allting i hela systemet går ut på att maximera överlevnadspotentialen för gruppen. Det är här det krockar. Människor har väldigt svårt att kompromissa när det kommer till djupt liggande värderingar. Överallt där man har en svag stat betyder den starka familjen och släkten allt som skydd.” (Maria Wallin)

Det är inte staten vi skall se upp till

Här gäller det att se upp för här finns en försåtlig tanke. Nämligen att det bara är en stark stat som kan lösa problemet; ett våldsmonopol med allt starkare och mer genomgripande metoder och verktyg. Men med en stark stat – en centralmakt – centraliseras makten än högre upp över tid, allt längre bort från riktiga människor, något vi här på Folkungen skrivit mycket om. Till slut är det bara EU som kan lösa problemen i förorterna, eller de särskilt utsatta områdena. Och det kan bara ske i form av repression som drabbar, just, riktiga, vanliga, hederliga människor. Kriminaliteten – oavsett färg – har alltid kommit undan.

Om Sverige inte var centralstyrt, utan kommuner, ja socknar, vore självbestämmande hade problemen aldrig uppstått till att börja med. Och det hade inte varit en fråga om ”lokalt våldsmonopol” utan helt enkelt att sockenborna själva har insyn i vem eller vilka som flyttar in. Ett mindre samhälle torde även vara mer lämpat att ta hand om och guida den som faktiskt flyttar in och välkomnas i gemenskapen.

Under rådande omständigheter

Att centralmakten inte riktigt reder ut situationen torde stå var och en fullständigt klart. Det är mest retorik om att ”knäcka gängen” och att ”klyftorna är oasseptabla”. Ändå är det på sin plats att ställa frågan vad vi, under rådande system, skulle kunna förvänta oss? Ja att förvänta sig att staten upprätthåller lag och ordning, så klart. Att den faktiskt lever upp till att, exempelvis, utvisa varenda kotte som befinner sig här illegalt. Staten har ju sedan någon dag tillgång till aktuell forskning som visar vilka grupper som är överrepresenterade i misstänkt brottslighet. Vi skulle också, med rådande system, kunnat förvänta oss att Polisen visar styrka inte bara mot demonstrerande åldringar utan just mot de element som just nu våldtar Sverige.

Maria Wallin har rätt i det att vi sitter i skiten och att risken för att våldet trappas upp alltmer är överhängande. Och precis som hon säger kommer även svenskar att förstå vikten och värdet av att samla sig för att möta denna ”nya vardag”. Vad centralmakten kan göra är helt enkelt att se till så att de kriminella klanmedlemmarna kommer hem till sina respektive habitat. Men ge sjutton i vanliga, riktiga människor.

För övrigt bör Sverige lämna EU. Det är en god början och en förutsättning för att ta tillbaka makten lokalt.

Urban Sylvan
I grund och botten yrkesofficer. Har sedan studerat teologi och filosofi vid Lunds universitet. Prästvigd. Även arbetat i skolans värld och inom folkbildningen som rektor och lärare. Senast som lärare i filosofi, etik och ledarskap. Författare och frilansskribent. Har skrivit fyra böcker och är publicerad som krönikör i tidskrifter och antologier med lyrik. Friluftsmänniska. Brinner för yttrandefrihetsfrågor och är alltjämt krigare. Kontakt: [email protected]
Från skribenten

1 KOMMENTAR

  1. Så gott att ha hittat ännu ett litet andningshål i den sorgliga tid vi befinner oss i ,andningshålet heter Folkungen.Tack för att ni skriver .

LÄMNA ETT SVAR

Fyll i din kommentar!
Fyll i ditt namn här