onsdag, januari 26, 2022
HemLedareStenkastande terrorister

Stenkastande terrorister

Det kastas sten på bilar längs Europaväg 65 mellan Ystad och Svedala. Sedan maj månad har det rapporterats in över hundra fall enligt polisen. Och det är mot danskregistrerade fordon som stenarna har kastats. Varför kastas det sten mot danska bilar på svenska vägar? Vem är det som kastar? Polisen verkar inte ha någon idé om vem det är. Eller varför. Men att det påminner om lågintensiv terrorism står helt klart. Terrorism syftar till att sätta skräck i människor eller ett samhälle.

Samtidigt men i ett annat universum, nämligen i en EU-institution, blir den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson (s) utskälld av den danske Europaparlamentarikern Peter Kofod Poulson från Dansk Folkeparti. Kofod frågade bland annat Johansson ”vilken planet lever du på?” Vidare att hon är ”helt väck, Europa befinner sig i en folkvandringstid”.

Kofod Poulson sade i sitt anförande i parlamentet bland annat att ”invandringen lett till ghetton med social kontroll, dominansvåld, kriminalitet och områden som är fullständigt laglösa”.

Skåne ligger som bekant väldigt nära Danmark och skåningar tenderar dessutom att vara välvilligt inställda till just danskar. Det ter sig därför mindre troligt att det är skåningar som plötsligt har börjat kasta sten på sina grannar när de passerar förbi på E65:an.

Det hela skulle kunna vara ett pojkstreck. Det har ju hänt förr att pojkar utan konsekvenstänk hittat på hyss. Men det finns ju fler nationaliteter än danskar som är på väg till och från Ystad. Inte minst nu i semestertider och då inreserestriktioner släpps.

Ytterligare en tanke är att stenkastningen inte är slumpmässig utan rakt igenom beräknad; att det faktiskt är danskar som är måltavlor. Då finns ett motiv och uppsåt. Och det finns en eller flera gärningsmän. Sannolikt finns det även andra personer som vet vilka dessa förövare är, för den här typen av riktade attentat över flera månaders tid har inte bara offer utan även en publik. Kanske är gärningsmannen eller -männen till och med uppmuntrade i sitt beteende.

En annan aspekt, vilken alla som någon gång har kastat antingen sten eller handgranat är bekant med, är att det inte är alldeles lätt att träffa ett tänkt mål. Och i synnerhet inte då målet är rörligt. Här är alltså fråga om riktigt skickliga stenkastare. Alternativt en hel grupp förövare som kastar kaskader av sten för att i alla fall någon skall träffa. Å andra sidan blir det sämre precision. Det var ju bara danska bilar som träffats. Vad vi vet.

Finns det någon koppling till det den danske Europaparlamentarikern Kofod pratade om, nämligen dominansvåld? Har avsändarna av stenarna något budskap de vill slunga ut i etern? Kan det vara så att de menar att danskar inte är välkomna till Sverige eller ens transitera på sin väg till Bornholm?

Hur som helst: Dessa stenkastande lymlar finns i ett sammanhang. Med all sannolikhet ses inte deras beteende som klandervärt i det sammanhanget. För i mindre samhällen tenderar den sociala kontrollen fungera väldigt mycket bättre än i större sammanhang. Och lägg märke till att social kontroll inte per automatik är något dåligt – det är den omgivande byn, klanen eller familjen som sätter tonen.

Samtidigt som Ylva Johansson (s) verkar leva på en annan planet och inte riktigt ha kontakt med verkligheten, vidgår hon i en intervju med svenska Yle, att massförflyttningar av människor från Mellanöstern används i syfte att sätta press på Europa.

– ”Det viktiga nu är att vi försöker få stopp på sättet att använda migranter i politiska utpressningssyften”.

Folkvandringen är, således, ett hot i sig. Visar det sig sedan att det är deras likar som kastar sten i terrorsyfte, är det fler än Ylva Johansson som måste ställas till svars. Men inte i ett överstatligt maktcentrum som EU utan här på hemmaplan, i det lokala. Av riktiga människor.

Urban Sylvan
I grund och botten yrkesofficer. Har sedan studerat teologi och filosofi vid Lunds universitet. Prästvigd. Även arbetat i skolans värld och inom folkbildningen som rektor och lärare. Senast som lärare i filosofi, etik och ledarskap. Författare och frilansskribent. Har skrivit fyra böcker och är publicerad som krönikör i tidskrifter och antologier med lyrik. Friluftsmänniska. Brinner för yttrandefrihetsfrågor och är alltjämt krigare. Kontakt: [email protected]
Från skribenten

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här