måndag, oktober 18, 2021
HemPolitikSvårare hacka en socken

Svårare hacka en socken

Hösten 2019 hölls en konferens och workshop där några av världens mäktigaste personer och institutioner deltog. Det kallades Event 201 och organiserades av John Hopkins Center for Health Security tillsammans med World Economic Forum samt Bill and Melinda Gates Foundation. Syftet var att simulera och dra upp riktlinjer för samarbete i händelse av en pandemi med ett nytt coronavirus. Och som av en händelse blev det ett utbrott av ett nytt virus bara månader senare.

En drake i fårakläder

World Economic Forum (WEF) bildades 1971 av Klaus Schwab som fortfarande är organisationens ledare. Man arrangerar bland annat årliga möten för världsledare i Davos. Många förstår säkert WEF som ett allmännyttigt FN-organ men det är alltså en privat organisation med enormt inflytande. WEF säger sig verka för samarbete mellan privata aktörer och stater.

WEF med Klaus Schwab i täten har under ett par års tid arbetat med begrepp som ”den fjärde industriella revolutionen” och ”the great reset” vilket handlar om hur världsekonomin skall stöpas om på global nivå. I inledningen av det som klassades som en pandemi 2020 gavs boken ”Covid-19: The great reset” ut. I den beskriver Schwab m.fl. hur detta arbete skall gå till. Nu med ett nytt lössläppt virus som katalysator.

Som kuriosa kan nämnas att såväl Event 201 som ”The great reset” av somliga påstås vara konspirationsteorier som kokats ihop av antiglobalister. Men faktum är att såväl WEF som deras agenda existerar. Och de beskriver den själva i nyss nämnda bok vilken också existerar. Ett av exemplaren står här i min bokhylla.

Nästa pandemi blir digital

Det brukar heta att de utmaningar som världen står inför bara kan avhjälpas och lösas med gemensamma krafter. Det betyder, i praktiken, att någon har makt och kontroll över världen. Det som kallas internationell samverkan blir i verkligheten maktkoncentration. Och de utmaningar vi sägs stå inför i form av klimathot, pandemier och liknande globala fenomen produceras och används för att skrämma världens folk och staters makthavare till lydnad.
Vad vi nu också står inför är cyberattacker med covid-liknande karaktär. Även här är WEF på banan och nu varnar samme Schwab för en digital viruspandemi som kommer att få covid-pandemin att kännas som en bagatell.

Härom veckan fick vi en försmak då ett mjukvaruföretag drabbades på global nivå vilket resulterade i stängda livsmedelsbutiker här hemma i Sverige. Detta visade med all önskvärd tydlighet, på nytt, hur sårbara vi är. Matvarukedjan kunde, till följd av attacken, inte ta emot kortbetalningar i sina butiker och hade som enda reservalternativ att bomma igen. För det där med kontanter är tydligen inte aktuellt att använda ens som reservmetod.

I dagarna hölls en annan konferens och workshop. Den gick under namnet Cyber Polygon och handlade om hur framtida cyberattacker skall hanteras och hur privata och statliga aktörer bäst samverkar för att möta detta hot. En viktig aspekt av konferensen är att öka allmänhetens medvetenhet, ett annat ord för att sätta skräck i människor också för detta nya hot. Cyber Polygon är en del av World Economic Forum och dess center för cybersäkerhet. Ingen är väl direkt förvånad.

Ensam är inte stark

Receptet mot denna utveckling där makten koncentreras och tas allt längre bort från riktiga människor; där rädsla och osäkerhet används som redskap för att göra människor fogliga, är att dels avslöja våra makthavare, dels protestera genom att gå åt motsatt håll. Kom ihåg att ju mer makten koncentreras globalt, desto mer måste människor hållas ifrån varandra. Så motmedlet är helt enkelt att vi inte låter oss skrämmas, alieneras eller isoleras.

Att bygga starka och hållbara lokalsamhällen kommer att vara en av de viktigaste tillgångarna framgent. I socknen, där människor känner varandra, odlas tillit och motståndskraft. Genom människors frivilliga samarbete skapas uthållighet och det är samtidigt på denna nivå som verkligt folkstyre kan praktiseras. Redan Sverige är för stort med oerhörd distans mellan makt och riktiga människor.

Urban Sylvan
I grund och botten yrkesofficer. Har sedan studerat teologi och filosofi vid Lunds universitet. Prästvigd. Även arbetat i skolans värld och inom folkbildningen som rektor och lärare. Senast som lärare i filosofi, etik och ledarskap. Författare och frilansskribent. Har skrivit fyra böcker och är publicerad som krönikör i tidskrifter och antologier med lyrik. Friluftsmänniska. Brinner för yttrandefrihetsfrågor och är alltjämt krigare. Kontakt: [email protected]
Från skribenten

LÄMNA ETT SVAR

Fyll i din kommentar!
Fyll i ditt namn här