onsdag, januari 26, 2022
HemPolitikSvensk urskog startskott för Swexit-rörelse

Svensk urskog startskott för Swexit-rörelse

Vem, tycker du, skall ha beslutanderätt över skogen? Skogsägaren eller politiker i EU-kommissionen?

I ett brev riktat till EU-kommissionen riktar 11 regeringar den 2 juli stark kritik mot kommissionens förslag att flytta beslutanderätten över medlemsländernas skogar till kommissionen. Initiativtagare till protesten var Österrikes jordbruksminister Elisabeth Köstinger. Bland undertecknarna finns bland annat ministrar från Finland, Frankrike och Tyskland. Sverige däremot – som är EU’s till ytan största skogsland, lyser med sin frånvaro.

Upprinnelsen till protesten är den skogsstrategi som EU-kommissionen lagt fram som en del i klimatarbetet. Anledningen till att skogsnäringen behandlas som en klimatfråga är att EU inte har kompetens på området skogsnäring. Genom att det blir en klimatfråga tas däremot kompetensen bort från medlemsländerna.

Anledningen till det problematiska i att Sveriges regering inte anslöt sig till protesten är, enligt en uppfattning, regeringskrisen som just varit. En kris som i grunden handlade om regeringens egen makt och att fördjupa demokratin men som de facto kommer att kosta svenskt självbestämmande. Maktlystnaden gick åter igen före värnandet av det inhemska.

Den skog som varit en basnäring i stora delar av vårt land i generationer; som har värmt människor i såväl slott som koja; som vi har byggt bostäder och möbler med och som varit tillflyktsort från centralmaktens fogdar och ännu är en refug för de naturälskande folken – den skogen är en utmärkt symbol för hembygdskärleken.

Genom att flytta såväl makt över som kompetens om skogen från svenska skogsägare till Bryssel kommer det att bli strid. Det kan till och med vara så att skogen blir grogrunden för en EU-kritik av ett slag som vi inte har sett på flera år. Det kan kanske, på allvar, bli tal en Swexit-rörelse.

LÄS MER: Om decentralism och folkunga-andan bland de svenska folken

LYSSNA: Avsnitt tre av Radio Folkungen tar, bland annat, upp denna sak

Urban Sylvan
I grund och botten yrkesofficer. Har sedan studerat teologi och filosofi vid Lunds universitet. Prästvigd. Även arbetat i skolans värld och inom folkbildningen som rektor och lärare. Senast som lärare i filosofi, etik och ledarskap. Författare och frilansskribent. Har skrivit fyra böcker och är publicerad som krönikör i tidskrifter och antologier med lyrik. Friluftsmänniska. Brinner för yttrandefrihetsfrågor och är alltjämt krigare. Kontakt: [email protected]
Från skribenten

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här