fredag, december 3, 2021
HemLedareSveriges nästa statsminister klar. Utan val.

Sveriges nästa statsminister klar. Utan val.

”Stefan Löfven avgår som statsminister på partikongressen i november”, meddelar nyhetstjänsten Omni. Vore det inte mer lämpligt att Löfven vände sig till talmannen med sin begäran om entledigande, så som skedde i samband med den så kallade regeringskrisen strax före sommarsemestern?

Eller är det så att bara det som sker inom ramen för (s)-kongress, partistyrelse och verkställande utskott är verkligt? Att Partiets VU är den verkliga regeringen och kongressen den egentliga riksdagen. Och att allt annat är ett välregisserat skådespel.

Frågan jag ställer mig är om avgången är framtvingad eller om de personliga incitamenten just nu föll på plats? Dessutom är det ju så att kongressen sköts upp från maj i år till hösten 2021. Man förklarade det då med att det hade med Coronakrisen att göra. I själva verket blir det nu med avgångsaviseringen tydligt att det handlade om annat. Mest troligt Stefans egen framtid. Kanske kan det också ha handlat om att man nu var överens om vem efterträdaren skall bli. Låt nästa akt börja!

Ytterligare en aspekt av tillkännagivandet är att man från Partiet även vill kunna styra dagordningen iför valet. Det är bättre att vi ägnar kraft och tid åt att prata om Stefans efterträdare än de reella problem vi har och upplever. Det är därför viktigt att nu inte gå på det spinnet och därmed tappa fokus.

Dessutom skall det till hösten röstas om en ny budget. Stefan aviserade redan i höjd med att han åter tolererades av riksdagen (efter senaste regeringskrisen) att om hans budget faller till hösten kommer han att avgå. Risen är stor att en majoritet i riksdagen inte kommer att ge sitt bifall och han som person och varumärke har inte råd att ta fler nederlag.

Allt detta kan förvisso samspela, men frågorna i nästa led är intressanta: Är det nu han får sin belöning? Vem betalar? EU? World Economic Forum? WHO? FN?

Låt vara att vi som skattebetalare redan finansierat honom och hans väg till nästa toppjobb – som tack för väl utför jobb. Och då har Stefan inte ens varit bäst i klassen. Varken i det avseendet eller som ledare för en nation.

Historikerna får göra reda i vad han egentligen lyckades åstadkomma under sina sju år som statsminister. Sociologer och PR-konsulter kommer att ha fullt sjå med att förklara hur det blev så många som sju år över huvud taget.

Vi som är frihetligt och traditionellt sinnade kan samtidigt som sucken av lättnad dras, börja förfasas över vem som efterträder; vem (s)-kongressen utser till ”vår”nya/e statsminister. De har inte så värst många vassa knivar i lådan att välja mellan.

Nu har vi att se fram emot att Partiet utser vår nästa ledare. Det godkännande som krävs i riksdagen lär inte bli annat än en formsak i vanlig ordning. Och detta kallar vi ”demokrati”.

Urban Sylvan
I grund och botten yrkesofficer. Har sedan studerat teologi och filosofi vid Lunds universitet. Prästvigd. Även arbetat i skolans värld och inom folkbildningen som rektor och lärare. Senast som lärare i filosofi, etik och ledarskap. Författare och frilansskribent. Har skrivit fyra böcker och är publicerad som krönikör i tidskrifter och antologier med lyrik. Friluftsmänniska. Brinner för yttrandefrihetsfrågor och är alltjämt krigare. Kontakt: [email protected]
Från skribenten

LÄMNA ETT SVAR

Fyll i din kommentar!
Fyll i ditt namn här