onsdag, januari 26, 2022
HemLedareVad vilja Folkungen

Vad vilja Folkungen

När vi nu tar ett nästa kliv av, vågar jag gissa, många kan det vara på sin plats att stanna upp ett ögonblick och låta denna första ledare bli en markering på den väg vi anträdde i april månad. ”Bloggen” Folkungen blir nu, för var dag som går, mer och mer dagstidning. Och när jag säger det avses såväl innehållslig bredd som det kvalitetstänkande vi har haft som ledstjärna sedan start. Läsekretsen har längs vägen kunnat se successiva förändringar på sajten, men också höra oss i Radio Folkungen.

Det där med små steg har vi valt medvetet. Vi har velat växa organiskt utan att dra på för stor kostym. Så i takt med den återkoppling vi har fått och får, uppmuntras dessa steg. Det känns riktig bra, för att tala klarspråk. Samtidigt är vi mindre blygsamma i vårt driv och det program vi verkar för. Här vill vi se drastiska steg i samhället för att få skutan Sverige på rätt köl.

Så vad vilja då Folkungen?

Det finns några centrala frågor som definierar Folkungens linje: Frihetlighet, lokalstyre, samarbete och kultur rotad i fosterjord och kristenhet. Vi vill fokusera på uppbygglighet och vara en positiv kraft. Det betyder ändå att vi är emot centralmakt, representativ demokrati och översitteri. Den verkliga stridslinjen går mellan eliterna och riktiga människor. Vi skriver om detta ur olika perspektiv. Det är inte bara i syfte att upplysa och sprida kunskap. Vi vill dessutom inspirera och uppmuntra till handling.

Sverige är helt enkelt för stort. Lösningen för framtiden är att bejaka de många länder och folk som finns inom våra gränser. Har du aldrig förr hört talas om begreppet socken kommer du att möta det här hos oss. Och om någon som läser Folkungen inte har stött på det, då har vi på redaktionen begått tjänstefel. Socken!

Nytt tankegods för många

Vi vet att det i en värld som blir alltmer digitaliserad och globaliserad kan låta främmande att prata om lokalstyre. Många har brottats med detta och det försåtliga är den allomfattande tes vi dagligen indoktrineras med; att framtida problem kräver gemensamma, globala lösningar. Vi har under så lång tid matats med eliternas lögner. Det är, på tal om utvecklingskliv, de små stegens tyranni vi till mans och var dag måste bekämpa. Så när vi säger att demokrati inte är något annan än mjuk diktatur verkar det fullständigt huvudstupa. Men faktum är att det är rädslan för att säga något sådant som håller människor i isolation, tukt och politisk lydnad.

Välkommen till ledarsidan

När vi nu tar detta och kommande steg på vår väg, gör vi det med den ödmjuka ambitionen att vilja vara din morgontidning; att du vill välkomna en ledarsida. Samtidigt vill vi vara det organ du återvänder till för att få tillgång till också ett tidlöst material samt inspiration i vardagen.

Urban Sylvan
I grund och botten yrkesofficer. Har sedan studerat teologi och filosofi vid Lunds universitet. Prästvigd. Även arbetat i skolans värld och inom folkbildningen som rektor och lärare. Senast som lärare i filosofi, etik och ledarskap. Författare och frilansskribent. Har skrivit fyra böcker och är publicerad som krönikör i tidskrifter och antologier med lyrik. Friluftsmänniska. Brinner för yttrandefrihetsfrågor och är alltjämt krigare. Kontakt: [email protected]
Från skribenten

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här