onsdag, januari 26, 2022
HemPolitikValet 2022 ställs in?

Valet 2022 ställs in?

För partier med sviktande stöd är ett val potentiellt farligt. Makten kan förloras och i värsta fall når man inte över riksdagsspärren. I Sverige råder ett tillstånd som ger nuvarande regeringsparti extra anledning att se över sitt hus och manövrera strategiskt. Här finns nämligen en växande opposition som, efter Alliansens fall, börjar finna nya former. Nu under benämningen ett konservativt block. Regeringen som anser sig äga demokratin har utmålat denna opposition som ett reellt hot mot, just, demokratin.

Om man som politiskt parti inte med säkerhet kan säga att man vinner även nästa val; hur säkrar man bäst upp att ändå behålla makten? En tanke kan vara – även om den låter smått konspirationsteoretisk – att det inte genomförs något val. Redan 2019, då begrepp som ”typfall 5” och ”gråzonsläge” var på tapeten, lekte jag med tanken att regeringen till 2022 skulle kunna utropa någon form av krisläge med skeenden som skulle kunna valet ogenomförbart med hänsyn till rikets eller människors säkerhet. Sedan kom en pandemi.

Mycket i vår vardag ställdes på ända. Svenska folket fick snabbt lära sig att hålla sig på sin kant, att inte umgås ens i små sällskap, att utveckla rädsla för omvärlden och det osynliga hotet i form av en tidernas värsta farsot. Kunde detta bli förevändningen att inte ”kunna” genomföra valet 2022?

Samtidigt har Valmyndigheten under en längre tid varnat regeringen för risker inför stundande val. Resurs- och personalbrister skulle kunna leda till att valet inte kan genomföras på ett rättssäkert och korrekt sätt. Eller helt enkelt inte alls. Detta har blivit känt för en bredare allmänhet nu sedan Valmyndigheten igen nu i november månad tillskriver regeringen med samma varning. Vi står alltså, på fullt allvar, inför en situation där vi som en demokratins starkaste förfäktare i världen inta kan genomföra allmänna val. Givet detta och om valet 2022 genomförs måste det ske under överinseende av internationella valobservatörer. Jag spår dessutom att oaktat utgången kommer det bli en infekterad debatt efter ett eventuellt genomfört val om huruvida det var manipulerat.

Som om inte detta skulle vara nog: det är nu klarlagt att även konspirationsteorin om inställda val var högst reell. Precis som MSB varnade för konspirationsteorier i form av covidpass och obligatoriska vaccinationer står vi där idag med just dessa tvångsåtgärder. Hösten 2022 kan vi stå inför att inte få gå till valurnorna. Och det möjligen på grund av – som Valmyndigheten skriver – om bara några enstaka anställda vid myndigheten under de mest kritiska skeendena i valet skulle råka bli sjuka. Detta har senare Expressen rapporterat om senare. En snuva så är folket snuvat på möjligheten att rösta bort nuvarande regering.

Kan det vara så att detta faktiskt är planerat? Att Valmyndigheten nu, precis som Folkmyndigheten under pandemin, använts som både buffert, förkläde och exekutor när det krävts i känsliga lägen. Det var ju Folkmyndigheten som krävde införande av vaccinpass. Men var det inte i själva verket regeringen med Lena Hallengren i spetsen som beställde den uppfattningen? Kanske har regeringen beställt ett inställt val av Valmyndigheten. Lite snuva är ju inga problem att sprida som vi vet.

Urban Sylvan
I grund och botten yrkesofficer. Har sedan studerat teologi och filosofi vid Lunds universitet. Prästvigd. Även arbetat i skolans värld och inom folkbildningen som rektor och lärare. Senast som lärare i filosofi, etik och ledarskap. Författare och frilansskribent. Har skrivit fyra böcker och är publicerad som krönikör i tidskrifter och antologier med lyrik. Friluftsmänniska. Brinner för yttrandefrihetsfrågor och är alltjämt krigare. Kontakt: [email protected]
Från skribenten

3 KOMMENTARER

 1. Detta har jag fruktat sedan 2020, men jag hoppas inte desto mindre att det kommer visa sig att jag har fel i mina farhågor.

 2. Hej.

  Vad som är ett betydligt större problem som funnits sedan årtusendeskiftet ungefär, är otillbörlig påverkan.

  Både aktivister från vänsterpartiet och deras fotsoldater i bokstavsvänstern så väl som av imamråd och klanhövdingar styrd röstning har förekommit och stor och systempåverkande omfattning. Jag vågar påstå detta av tre skäl:

  Jag har själv bevittnat hur vänster-personer stjäl valsedlar framför ögonen på valförrättare, utan att dessa ingriper eller protesterar. Vem som helst begriper vilket/vilka partiers valsedlar det är. Anmälan till både polis och valmyndighet föranledde varken åtgärder eller återkoppling – attityden var överlägset dryg nonchalans, ”Jaja, jag skriver väl ner det du påstår om det gör dig glad…”, typ. Detta i samtliga val i Malmö sedan Bildt var statsminister.

  Alla som studerat islam och islamska folks kulturer vet att imamens ord är lag; säger imamen ”Se till att era familjer röstar på NN” så blir det så. Det ser man till genom att stå och kontrollera vilka valsedlar som tas, eller så sticker man helt enkelt ’rätt’ valsedel med ’rätt’ namn i handen på kvinnorna.

  Att få sin klan representerad i staten är nyckeln till framgång i alla MENA-länder. Det är kutym att belöna de som röstat in en med beslut som gynnar dessa. Patron/klient- system, som Italien och Grekland men ännu mer genomgående. Att inbilla sig att araber (t ex) skulle sluta med detta för att de befinner sig i Sverige är inte naivt, utan antingen ren ondska eller klinisk idioti, eller bäggedera.

  Sannolikt drabbas valmyndigheten av ”tekniska problem” när både SD och S närmar sig 20%. När problemen är lösta kommer resultatet vara ett par mandats övervikt för S, V, C gentemot SD, m, Kd medan L och MP åker ut.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 3. Urban, TACK för producerat resultat ovan och god fortsättning på 2022!

  Svenskt partipolitiskt val 2022, kan INTE genomföras rättssäkert och korrekt i tid och rum, om namnet ”Valmyndigheten” eller partinamn överst på EN valsedel inte offentligt i tid och rum är registrerat som EN rättssäker svensk myndighet, företag eller förening, lokalt i EN medlemsstat i EES eller Europeiska unionen.

  Är valresultatet rättssäkert och korrekt i tid och rum, om namnet ”Dominion” är leverantör av räknemaskiner eller resultat till Valmyndigheten, vid partipolitiskt val 2022?

  Mvh.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här