fredag, december 3, 2021
HemPolitikVi måste prata om kommunernas klimatkommunikatörer

Vi måste prata om kommunernas klimatkommunikatörer

Jag har vid ett flertal tillfällen under året, i text och egna funderingar, ondgjort mig över en rad nya yrkeskategorier. Inte minst i min kritik i fallet kommunpoeten i Tranemo kommun. Som exempel på dessa nya kategorier kan nämnas kommunikatörer, processledare, samordnare och inspiratörer. Ofta och i en utökad omfattning och takt finner man dessa i offentlig förvaltning, exempelvis våra kommuner. Det verkar som att ingen kommunal förvaltning med självaktning saknar dessa befattningar. Ju fler kommunikatörer, desto viktigare är man verkar det som. Visst kan man bli irriterad eller göra sig lustig över detta och visst känner vi alla någon som helhjärtat arbetar kommunalt, men vi måste faktiskt [våga] tala allvar om det. Hur används våra skattepengar egentligen?

Ett intressant experiment vore att halvera kommunalskatten och låta de ansvariga politikerna verkligen prioritera. Löner till kommunikatörer, koordinatorer, vägledare, kommunalråd och diverse samordnare eller till kärnverksamheten och dess personal.

Som exempel använder jag här ett inlägg i mitt flöde på Instagram som dök upp. Texten i inlägget lyder: ”Hej alla! Jag heter [utelämnat] och jobbar som miljösamordnare på skol- och fritidsförvaltningen. Min roll handlar om att göra det så hållbart som möjligt på arbetet och att inspirera våra rektorer att jobba med hållbar utveckling i undervisningen. Jag är engagerad i klimatfrågan och privat försöker jag minska mitt avtryck genom att äta mindre kött, inte flyga, köpa kläder på second hand och familjen har till och med använt återbrukat tegel när vi byggde ut vårt hus. I appen GoLow hade jag redan koll på det mesta, men blev ändå förvånad över att mitt avtryck inte var lägre. Mitt bästa tips är att utmana sig själv och våga stå ut från mängden.”

Foto: Faksimil

En första reaktion rör Instagramkontot som sådant och som kommunen i fråga driver. De har säkert fler, men detta är ett så kallat vandringskonto som opereras veckovis av olika medarbetare i olika förvaltningar. Kommunen vill säkert med dessa visa upp en så positiv bild som möjligt av sig själv och verksamheten.

Det kan vid en första anblick te sig helt normalt, ja kanske till och med trevligt att få en inblick i den offentliga verksamheten. Och kanske är det för att detta från början, av en helt unik anledning, normaliserats och inte varit uppe till diskussion som endast ett fåtal ställer kritiska frågor. Har det över huvud taget hänt något sedan Slöseriombudsmannen (SlösO) ställde frågor om detta för ett antal år sedan? Frågan som måste ställas är om skattebetalarna är intresserade av att se bilder från den kommunala verksamheten. Och om de är villiga att bekosta all den tid som används för att fotografera och lägga ut uppdateraringar på kommunens alla sociala medier?

Vad fyller det för funktion? Handlar det om så kallad transparens och insyn? Förr fanns lokalredaktioner på tidningarna vars uppgift var att granska det offentliga. Idag är det offentliga sin egen ”granskande journalists” men publicerar bara tillrättalagt material.

Här finns dock en ironi inbäddad i Instagraminlägget. Man skulle kunna prata om fall på eget grepp. Utifrån inlägget kan miljösamordnaren inte sägas vara något annat än en politisk kommissarie, det vill säga en person som har till uppgift att se till så att politik och riktlinjer följs och ”uppmuntras”. I detta fall är politiken sprungen ur Agenda 2030, EU:s och regeringens klimatmål etcetera. Notera hur miljösamordnaren helt oförblommerat anger att bland hennes arbetsuppgifter ingår att inspirera skolans rektorer – det vill säga de som leder det pedagogiska arbetet – att införliva denna politik i undervisningen.

Som en parentes kan också nämnas den godhetssignalering denna kommuntjänsteman ägnar sig åt då även det privata livet vävs in i vilket ingår att använda återvunnet byggmaterial då familjebostaden skall byggas ut och hur stort klimatavtryck hon ändå gör trots graden av upplysning hon besitter. Hur dåliga skall då inte alla vi andra känna oss?!

Motsvarande programenlighet gäller även övriga yrkeskategorier. Kommunikatörernas roll, exempelvis, är att internt och externt se till att den information som lämnas är tillrättalagd. Inspiratörerna skall inspirera i rätt riktning. Coacher på alla möjliga områden – hälsa, jämställdhet, kultur med mera – har till uppgift att lagleda mot certifieringar, gröna flaggor och regnbågsflaggor.

Frågan som borde ställas är till vilken nytta allt detta sker. Är skattebetalarna villiga att finansiera HBTQI+-certifiering och hållbarhetsinspiration när det samtidigt uppvisas stora brister i kärnverksamhet i landets kommuner?

Tänk om varje kommun under kommande vecka fick ta emot telefonsamtal och mail med frågor som ”hur många informatörer och kommunikatörer jobbar i X-kommun?” och att detta sedan redovisas i varenda lokaltidning runt om. Detta är en väldigt konkret liten uppgift att samlas kring lokalt. Tänk om det kunde drivas så kraftfullt att politikerna i varenda kommun tvingades till att inte bara redovisa utan också, på allvar, prioritera utifrån en halverad skatt. Det är i alla fall en början.

Urban Sylvan
I grund och botten yrkesofficer. Har sedan studerat teologi och filosofi vid Lunds universitet. Prästvigd. Även arbetat i skolans värld och inom folkbildningen som rektor och lärare. Senast som lärare i filosofi, etik och ledarskap. Författare och frilansskribent. Har skrivit fyra böcker och är publicerad som krönikör i tidskrifter och antologier med lyrik. Friluftsmänniska. Brinner för yttrandefrihetsfrågor och är alltjämt krigare. Kontakt: [email protected]
Från skribenten

2 KOMMENTARER

  1. Skattesänkningar är ett steg i rätt riktning och de höga bränsleskatterna skall vi demonstrera mot idag kl: 15.00 på Mynttorget i Stockholm .

  2. Ca : 200 personer idag på Mynttorget i Stockholm som demonstrerade mot de höga energi och bränsleskatterna och den idiotiska klimatpolitiken i övrigt , inte mycket folk kanske men en början på något förhoppningsvis mycket större .

LÄMNA ETT SVAR

Fyll i din kommentar!
Fyll i ditt namn här