onsdag, januari 26, 2022
HemOpinionVi tog tag i det!

Vi tog tag i det!

Om det geografiska område vi kallar Sverige ursprungligen hade varit befolkat av ett annat folkslag, hade det då utvecklats svensk kultur, svenska seder och bruk och ett svenskt kynne?

Om majoriteten av alla som bor i Sverige i framtiden har annat ursprung, vad kommer då att hända med den svenska kulturen; våra seder och bruk?

Är vårt arv, vår kultur och våra seder värda något? Är de värda att bevara och föra vidare till kommande generationer? Eller är det så att vi lika gärna kan tradera irakisk, afghansk, finsk och somalisk kultur till våra barn? Är det så att den uppväxande generationen lika gärna högtidlighåller fastemånaden ramadan som december månads adventstid?

Frågorna kan tyckas intrikata och ställda på sin spets. Men någonstans måste man spetsa till det och när människor blir alltmer likgiltiga inför sitt arv, sin miljö, sin kultur och sina seder kommer utvecklingen och framtiden att vara lika oviktig. Motsatsen till kärlek är inte hat. Det är likgiltighet.

Om du är likgiltig inför vilka traditioner som förs vidare till kommande generationer kan du sluta läsa här och nu. Men är det så att du faktiskt bryr dig så har vi några saker vi – faktiskt – måste prata om idag. Och jag vågar lova att om du bryr dig men inte pratar om detta, kommer du och många med dig att ha det mindre roligt i framtiden.

Barnens fråga till sina föräldrar om, si så där, fyrtio år blir: Varför gjorde ni inget?

Svenskar i minoritet 2065. Bildkälla: Bulletin of Geography. Socio–economic Series / No. 39 (2018)

Enligt beräkningar och projektioner kommer infödda svenskar att vara i minoritet år 2065. Det är inget hitte-på utan grundar sig i offentlig och officiell statistik och forskning. Och om majoriteten av alla som bor i Sverige då inte bär på svensk kultur, svenska seder och bruk… Vem kommer då att högtidlighålla adventstiden, fira jul, resa midsommarstången och peta i sig matjessill?

”Det spelar ingen roll. Vi är alla människor”. Jo! Det spelar roll. För det är kulturen som definierar ett samhälle. Om då kulturen är dålig så blir samhället samt invånarnas beteende dåligt. Ja, det finns bättre och sämre kulturer! I en bättre kultur skjuter man inte barn som är ute och leker på gården, exempelvis. I en sämre kultur förbjuder man kvinnor att köra bil. Exempelvis.

Mamma, pappa: Varför stoppade ni huvudet i sanden?

Vi hade fullt upp med karriären, Netflix och lägga ut selfies på Instagram. Men oavsett orsak eller anledning (de äro legio), är det nu hög tid att faktiskt bry sig och agera. Mycket hög tid, till och med. För tag i beaktande att man inte vänder en oljetanker hur som helst. Det kommer att ta tid och om drygt fyrtio år är vi inte längre i majoritet. Om vi, exempelvis, skulle behöva rösta om huruvida det gula korset skall vara kvar i flaggan. Eller om det skall vara straffbart att inte vara muslim. Bara som exempel.

Alldeles oavsett om vi är likgiltiga eller bryr oss och tar oss an uppgiften så kommer det att bli jobbigt. Det kommer att krävas uppoffringar och obekväma beslut. Men vad det i slutändan handlar om är att faktiskt bevara och förstärka en kultur som de facto är grunden för vårt välstånd; som givit de frukter vi idag njuter av. Och att kunna se sig själv i spegeln.

– Mamma, pappa: Hur fick ni rätsida på den negativa utvecklingen?
– Vi gick man ur huse och tog tag i det.

 

Urban Sylvan
I grund och botten yrkesofficer. Har sedan studerat teologi och filosofi vid Lunds universitet. Prästvigd. Även arbetat i skolans värld och inom folkbildningen som rektor och lärare. Senast som lärare i filosofi, etik och ledarskap. Författare och frilansskribent. Har skrivit fyra böcker och är publicerad som krönikör i tidskrifter och antologier med lyrik. Friluftsmänniska. Brinner för yttrandefrihetsfrågor och är alltjämt krigare. Kontakt: [email protected]
Från skribenten

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här