onsdag, april 24, 2024
HemNyheterApple städar bort religiösa appar

Apple städar bort religiösa appar

Elektronikjätten Apple plockar bort religösa skrifter från sin virtuella butik Applestore regionalt i Kina. I utrensningen berörs både koranen och Bibeln. Kritiker menar att den kinesiska regeringen ligger bakom kravet mot företaget.

I början av oktober kunde användare i Kina inte använda telefonapplikationer som exempevis e-bokstjänsten Audible från Amazon. Enligt Amazon har Apple enbart gett vaga svar om varför tjänsten blockerats i Kina. Enligt en talesperson för Kinas ambassad i USA ”måste internets utbredning i Kina gå i linje med kinesiska lagar och förordningar”.

Religiös förföljelse av både kristna och muslimer är omfattande i Kina, de samfund som nominellt tillåts bedriva verksamhet öppet bevakas rigoröst av den hemliga polisen. Förtrycket mot framförallt kristna har sitt ursprung i kulturrevolutionen när kristna torterades, kyrkor brändes eller plundrades och Biblar eldades upp. I modern tid har förtrycket mot religiös aktivitet mest rönt uppmärksamhet då landet fördrivit och förföljt de muslimska uigurerna i västra Kina.

Från skribenten

1 KOMMENTAR

 1. Hej.

  Tangentiell fundering:

  Tillåter Apple och övriga överstatliga bolag i branschen kristen mission i Saudi, via appar och internet?

  Det är ju det som problemet med lika för alla, när alla anser just sin doktrin vara den som förtjänar undantag. Dubbelt upp med doktriner som predikar sin enda sanna sanning och alla andras falskhet, när dessa ska verka i områden där åsiktsfrihet, yttrandefrihet och både friheten att välja religion och att förkasta den är normen.

  Och eftersom all sortering är godtycklig blir det bara hyckleri av det hela. Predika massmord med hänvisning till klimatet? Går bra. Predika att viss mat ska förbjudas med hänvisning klimatet? Går bra. ”Rätten” att könsstympa barn? Bara för vissa folkgrupper, inte för andra.

  Om något är Kina det minst hycklande landet, perverst nog. Allt som utmanar Partiets hegemoni och auktoritet är fel. Det är – klen tröst – konsekvent. Medan vi i det yttrandefrihets-älskande väst tillåter IS att göra reklam och framföra sitt budskap, tillåter och hyllar terroristgrupper som Antifa, AFA, EXPO och BLM men förbjuder deras motsvarighet om hudfärgen och flaggans symbol är en annan.

  Det är inget under att Kinas ledning under nittiotalet tittade på Väst och tittade på Ryssland och hur den forna supermakten behandlades och tänkte: ”Nej tack! Samma gamla kolonialherremanér som före evolutionen. Den gubben går inte. Till motangrepp!”

  Vi bör lära oss av Kina. Inte för göra likadant, men att hålla på vårt eget och ha just vår egen särart som norm istället för div. universalistiska irrläror.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här