lördag, april 13, 2024
HemKulturAtt älska sina egna är inte att hata andra

Att älska sina egna är inte att hata andra

Gravitationslagen säger att materia attraherar annan materia med en kraft som vi kallar gravitationskraften. Din kropp och himlakroppen jorden attraherar varandra. Det är därför du inte flyter ut i rymden. Det är därför äpplet faller till marken. Det är därför gula människor med lustiga hattar på jordens undersida kan gå i sina risfält utan att ramla av. Gravitationskraften råder mellan all materia och går åt båda håll (Newtons tredje lag). Alfa Centauri ligger fyra ljusår bort och försöker dra till sig din högra sko och skon drar i Alfa Centauri. Kraften emellan dem är extremt svag eftersom avståndet är så stort. Gravitationslagen säger nämligen att kraften mellan kropparna är omvänt proportionell mot avståndet i kvadrat. Om avståndet dubblas blir kraften en fjärdedel, om avståndet ökas 1 000 gånger så minskar kraften 1 000 000 gånger. Gravitationskraften är mystisk; vi kan beräkna den men vi förstår inte vad som orsakar den.

Mellan människor råder en liknande mystisk kraft som kallas kärlek. Vi förstår inte vad som orsakar den och vi kan inte ens räkna på den. Ändå finns den. Den uppvisar en liknande kvalitet som gravitationskraften: Ju närmare en människa står oss desto starkare är kärlekskraften. Det finns inget intimare förhållande än mellan en mor och hennes barn. Moderskärleken är därför helt naturligt kärlekskraften i sin starkaste och renaste form. Så länge det föds nya barn fylls det på med ny kärlek på vår planet hur mycket elände vi än utsätter oss för.

Ju längre ifrån oss desto svagare blir kärleken. Den avtar i styrka när man rör sig från familj, till släkt, lokalsamhället, nationen, folket, hela mänskligheten. Att hysa kärlek till någon betyder att man delar med sig till vederbörande av sitt liv, sin tid, sina resurser. Det är begränsade storheter. Ju mer man älskar någon desto mer ger man vederbörande av ens resurser. Om man älskade alla lika mycket skulle man ge alla på hela jorden lika mycket av allt man har. Då skulle de egna barnen och gamlingarna svälta och dö. Få människor skulle kalla en sådan person kärleksfull. Att hysa mer kärlek till sina ”egna barn” innebär inte att man hatar ”andras ungar”.

Enligt samma resonemang är det helt naturligt att man älskar sitt eget folk mer än alla andra folk på jorden. Det är helt naturligt att älska dem som ser ut som en själv, talar och tänker som en själv. Det är medfött och nödvändigt för överlevnad. Det var därför vi en gång hade ett försvar som skyddade vårt folk istället för att som idag värna det öppna samhällets vidöppna gränser. Faktum är att det krävs många år av skola, Lilla Aktuellt och tanklöst rabblande av ”allas lika värde” för att ta ifrån en människa dessa livsviktiga känslor och hennes överlevnadsinstinkt. Även om man älskar sitt eget folk mer än andras förhindrar det inte att man kan vilja skicka pengar till fattiga barnen, åka på läkarmission i Afrika eller hjälpa folket i Långtbortistan strida mot sin tyrann.

Det finns inget objektivt eller rationellt i kärleken. För kosmos spelar det ingen roll om vi äter våra barn, dödar varandra eller om de nordiska folken ersätts av främlingar. Kärleken är en rent subjektiv och medfödd upplevelse. Men om du älskar dina barn mer än andras vill du att de ska ha en framtid. Det är lika naturligt att älska ditt folk mer än andra folk och vilja att det har en framtid på sin naturliga plats på jorden. Det är inget att skämmas för. Tala vitt och brett om det. Bejaka det. Kasta av dig Värdegrundens självdestruktiva våta filt. Inget är mer befriande.

Klaus Bernpaintner
Klaus Bernpaintner
Halv upplänning, halv bayrare, hel civilingenjör och ekonom. Älskar naturen, släktforskning, min plats på jorden. Drivs av nyfikenhet och längtan efter frihet. Söker ständigt nya pusselbitar för att förstå tillvaron. Måste tvångsmässigt dela nya upptäckter med min omvärld. I ständig opposition mot det falska, onda, och fula - sökandes det sanna, det goda och det sköna. [email protected]
Från skribenten

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här