måndag, maj 27, 2024
HemPolitikBetala kontant för friheten

Betala kontant för friheten

Nyligen fick jag frågan om varför jag tjatar om att betala med kontanter. Svaret urartade som vanligt till en föreläsning. Vanliga argument för kontanter brukar inte lyfta högre än till att ”gamlingar klarar inte av att handla med kort” och ”skolbarn kan inte lära sig räkna utan sedlar och mynt”. Men frågan är större än så. Det är en oerhört viktig frihetsfråga. Kom ihåg att den demokratiska staten har en omättlig hunger efter dina pengar och din frihet. En synnerligen effektiv metod för lägga beslag på båda är att avskaffa anonyma, fysiska, betalningsmedel.

Staten korrumperar alltid valutan

Förstå mig rätt, jag är egentligen ingen förespråkare av statliga valutor. Är det något man med 100 procent säkerhet kan förutspå är det att alla stater med tiden förstör sin valuta genom att trycka upp massor av dem. Det kallas inflation och är ett sofistikerat och nästan osynligt sätt att systematiskt stjäla från undersåtarna. Skatt är en form av stöld som är lättare att se, även fast man försöker dölja den i form av källskatt (arbetsgivaren betalar in utan att arbetstagaren ser) och moms (handlaren betalar in utan att kunden ser). Vartefter inflationen pågår blir pengarna mindre värda. Alla civilisationer följer samma mönster. Från början och till sin höjdpunkt brukar de ha nästan 100 procent rena pengar. Våra förfäder hade stänger och tråd av rent silver som de kapade och betalade med efter vikt. Med tiden blandar härskarna ut den ädla metallen med billiga basmetaller, bedrägeriet institutionaliseras, samhällsmoralen förfaller från toppen. Vid civilisationens slut, när den blir invaderad och våldtagen, brukar pengarna bestå av billiga plåtbitar utan ädelmetall men med ett stämplat ”värde”.

Till och med i Bibeln kan vi läsa hur profeten Jesaja i Gamla Testamentet beklagar sig över rikets tillstånd kort före dess undergång: ”Hur har inte den trogna staden (Jerusalem) blivit en hora! Den var full av rätt. Då bodde rättfärdighet därinne, men nu mördare. Ditt silver har blivit slagg, ditt ädla vin är utspätt med vatten.”

Dagens pengar består inte ens av plåt, utan i bästa fall av papper men till största delen av elektroner i banksystemets datorer. Våra härskare beskriver föga förvånande denna ”innovation” som den mest sofistikerade formen av pengar. De motiverar också förstörelsen av valutan med pseudo-intellektuella argument som att det är nödvändigt med billiga pengar för att stimulera ekonomin och en svag växelkurs gynnar exporten och samhället i detta ”exportberoende land”.

Varför man ändå bör använda kontanter

Trots ovanstående rekommenderar jag alltså att man betalar kontant – eftersom elektroniska betalningar är ännu värre. Under många år har det drivits kampanj för att smutskasta och misstänkliggöra kontantbetalningar. Nu har det gått så långt att du inte ens kan sätta in en liten summa kontanter på banken utan bevisa att du inte förvärvat dem genom att sälja barnpornografi eller vapen till talibanerna.

Här är de tre tyngsta argumenten för att använda kontanter:

1. Värna personlig integritet. Övervakningsstaten vill ha koll på alla dina transaktioner för att inte missa ett endaste korvöre i skatt. Den vill känna till alla dina inköp för att kunna förfölja och lagföra dig för icke-brott, till exempel om du köper icke-godkända mediciner och nöjen. Lagar om penningtvätt och terrorfinansiering är övervakningsstatens ursäkt för att hålla koll på dig. Genom att använda kontanter ger du övervakningsstaten fingret.

2. Motverka inflation. Här krävs egentligen lite mer förklaring, som jag inte tänker ge mig in på i detalj nu. Inflationen är numera enorm på grund av det sanslösa penningtryckandet hos stat och banker. Alla som rör sig i den verkliga världen vet att till exempel matpriserna stiger betydligt fortare än två procent per år, den destruktionstakt som Riksbanken har satt som mål och som SCB hävdar att vi rör oss omkring. Om folk använder mer kontanter måste bankerna vara redo att lämna ut mer i kontanter. Eftersom bankerna skapar elektroniska pengar ur luft kommer de oftare behöva gå till Riksbanken för att ”nödlåna” fysiska pengar att lämna ut. Det innebär en kostnad för dem. Alltså: Mer kontanter minskar lusten för bankerna att skapa elektroniska pengar och inflation.

3. Bidra till ett robustare samhälle. Ett samhälle där betalningar beror av elektronisk infrastruktur är mycket sårbart. För inte så länge sedan stängde Coop i flera dagar på grund av problem med elektroniska betalningar. Swish-systemet har ofta driftproblem. Det internationella SWIFT-systemet används mer och mer för geopolitiska påtryckningar. När inbördeskriget bryter ut och elnätet saboterats kan det bli rent omöjligt att köpa mat tills kontantstrukturen är återuppbyggd. Självklart är kontantfritt bekvämt för både handlare och kunder. Det minskar också risken för rån som ökat kraftigt i takt med mångkulturens invasion. Icke desto mindre behöver vi värna kontantsystemet för långsiktig trygghet. Militär beredskap är kostsamt, besvärligt och vi hoppas aldrig behöva använda det, men vi gör (åtminstone gjorde) det ändå för trygghetens skull. Brandförsäkring kostar pengar och huset brinner sannolikt aldrig ner, men vi tecknar försäkring ändå för tryggheten. Med mycket i livet måste man göra rimliga avvägningar mellan vad som är bekvämt för stunden och vad som är långsiktigt klokt. Så är det med kontanter; de är besvärligare och dyrare att hantera än plastpengar, men vi behöver se till att de finns kvar för tryggheten. Det enda sättet att behålla kontanterna är att se till att det fortsatt finns efterfrågan på dem genom att använda dem. Ju mindre kontanter vi använder desto fler handlare övergår till kontantfritt eftersom det är bekvämt. Ju fler handlare vi bojkottar för att de inte använder kontanter, desto fler kommer åter ta emot kontant betalning.

Betala kontant och gör en enkel insats för friheten

Ja, att betala kontant är lite besvärligare än att betala elektroniskt. Men det är också roligt att handla kontant. Det känns på riktigt att man handlar och gör ett ömsesidigt byte med sin motpart. Det svider också lite mer att lämna över fysiska pengar vilket gör att man får bättre koll på sina utgifter.

Så ta ut pengar innan du går in i affären och betala kontant nästa gång. Det är ett mycket enkelt sätt att försvara friheten. Och dina barn kanske rentav lär sig att räkna.

Klaus Bernpaintner
Klaus Bernpaintner
Halv upplänning, halv bayrare, hel civilingenjör och ekonom. Älskar naturen, släktforskning, min plats på jorden. Drivs av nyfikenhet och längtan efter frihet. Söker ständigt nya pusselbitar för att förstå tillvaron. Måste tvångsmässigt dela nya upptäckter med min omvärld. I ständig opposition mot det falska, onda, och fula - sökandes det sanna, det goda och det sköna. [email protected]
Från skribenten

1 KOMMENTAR

  1. För någon vecka sedan gick jag in på ett antikvariat och ville betala med kontanter. ”Det tycker vi om!”, blev svaret. Ännu bättre mådde jag när växeln kom ur en gammal fin mekanisk kassaapparat från sekelskiftet. Innehavaren suckade över att den motsvarande moderna plastlådan, som han hyr, inte fungerade och att den utlovade reparatören dröjde.

    Jag fick lov att fotografera den gamla fina apparaten mot löfte om att inte sprida bilden, alternativt låtsas att den bara stod som prydnad. ”Vi får ju egentligen inte använda den.” Den var inte inkopplad i Skatteverkets loggdosa, förstås. Innebär det här att det inte längre går att på laglig väg driva en butik i Sverige utan att ha elektricitet?, frågar jag mig. Påtvingad modern teknik?

    Jag väljer att hålla inne med bilden och platsen för att i stället kunna berätta historien.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här