tisdag, juni 18, 2024
HemPolitikBlockad av statsministern

Blockad av statsministern

Jag roade mig tidigare med att följa socialdemokraternas Facebooksida och där munhuggas i kommentarsfältet med fanatiska S-sympatisörer. Makten ska observeras, studeras och konfronteras. Tyvärr spenderar alltför många oppositionella sin tid trampandes vatten i forum där endast ryggdunkningar serveras. Kamratskap runt lägerelden må stärka banden, men det är inte där striden står. 

Denna vana har jag fått överge. I ett första steg tog nämligen socialdemokraterna bort mina möjligheter att kommentera. Jag kunde alltså läsa men inte skriva kommentarer. I en andra vända, när betydande tid förflutit, blockade de mig helt. Jag kan alltså nu inte läsa på sidan alls. Man kan tycka att det är ett tramsigt beteende av ett parti som enligt sitt partiprogram ”…bekämpar därför alla former av maktskillnader som minskar den enskilde individens frihet”. 

Vi är alla fria att rösta på S och gör alla det så blir vi världens mest demokratiska land, där alla maktskillnader är utsuddade. 

Nu är visserligen sossarnas Facebooksida just deras sida; vill de hemfalla åt sekteristiskt beteende och sluta sig inåt, så får de göra det. 

Värre är det med statsministern. Jo, Stefan Löfven har en Facebooksida, på vilken hans hjälpredor lägger upp ett flöde socialistiskt snömos.

Där blockas friskt medborgare som genom sina kommentarer visar att de inte har den rätta värdegrunden. Och här kommer en viktig poäng i den här texten: de blockas alltså inte bara från att kommentera – de stängs ute från att ta del av vad statsministern kommunicerar ut i en officiell kanal. 

Det är inte ett trivialt förfarande. Sveriges statsminister kommunicerar selektivt med folket. Vad är nästa steg? Att blocka de användare som gillar fel saker på Facebook? Eller föra register över identiteter på sociala medier, i syfte att stänga dessa ute från så många sammanhang som möjligt? 

Uttrycket ”de små stegens tyranni” är viktigt och sannerligen relevant idag. Det finns de oppositionella som skrattar åt sådant som ovan och avfärdar det som futtigheter. De förmår inte se trenden och titta i tangentens riktning. Socialdemokraterna är fullt inbegripna i ett yttrandefrihets- och informationskrig mot delar av den egna befolkningen. Antalet domar i HMF-mål har exploderat. Public service tvångsfinansieras numera via skattsedeln. FOI har getts i uppdrag att kartlägga ”rasismen på nätet”. Åsiktsregistreringen har lagts ut på entreprenad hos Expo.

Maktens narrativ ska upprätthållas och motståndet berövas plattformar. Oppositionella ska göras till farliga, ett hot. Något som kan berövas medborgerliga rättigheter och något som kan hålla resten av befolkningen i rädsla, likt klimatsagor och virus gör. Rädda medborgare är fogliga och lättstyrda medborgare. Och S ska vara bålverket mot de farliga rasisterna.

Var aldrig rädd.

Från skribenten

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här