lördag, juli 13, 2024
HemPolitikBröden, fiskarna och elektriciteten

Bröden, fiskarna och elektriciteten

Angående den minskande tillgången på elektricitet, här kommer en liten liknelse.

Anta att det plötsligt fanns hälften så mycket mat. Kung Herodes hade kanske ersatt fjärtande kor med klimatsmarta gräshoppsfabriker för att rädda klimatet, och bränt åkrarna för att stänga ner miljöfarlig verksamhet. Priset på mat steg och folk började svälta.

In träder drottning Magdalena, höjer den statliga avgiften på mattransporter, ger tillbaka en liten del i bidrag och ”högkostnadsskydd” till folket för att de ska ha råd att äta, stoppar mellanskillnaden i fickan. Folket jublar av tacksamhet. Till sin förvåning upptäcker de att mängden mat inte ökar, och att priserna istället stiger ännu mer.

Därefter träder kejsarinnan Ursula in, stiftar nya lagar och utfärdar dekret över hela Europa. För att maten ska räcka till alla måste folket härmed minska sin matkonsumtion. Hädanefter får de bara äta hälften så ofta, de får turas om vid borden. Folket imponeras av kejsarinnans visdom och jublar av tacksamhet. Men de blir aldrig riktigt mätta. Ursula mumsar i sig en extra köttbit.

Slutligen träder Jesus in på scenen. Han ser att folkmassan hungrar. Det är kväll. Lärjungarna vill skicka iväg folket att köpa mat.

Men han svarade: ”Ge ni dem att äta.” De frågade honom: ”Ska vi gå och köpa bröd för tvåhundra denarer och ge dem att äta?” Han sade till dem: ”Hur många bröd har ni? Gå och se efter.” De tog reda på det och sade: ”Fem bröd och två fiskar.” Då befallde han att de skulle låta alla slå sig ner i gröngräset. Och han tog de fem bröden och de två fiskarna, såg upp mot himlen, tackade Gud, bröt bröden och gav åt sina lärjungar för att de skulle sätta fram åt folket. Han delade också ut av de två fiskarna åt dem alla. Och alla åt och blev mätta, och man plockade tolv korgar fulla med brödbitar och fisk. Det var fem tusen män som hade ätit.

Det blir inte mer elektricitet bara för att man ger folk mer pengar att köpa den för, eller för att man ransonerar den. Vintern blir lika kall ändå. Det enda som hjälper är att producera mer.

Klaus Bernpaintner
Klaus Bernpaintner
Halv upplänning, halv bayrare, hel civilingenjör och ekonom. Älskar naturen, släktforskning, min plats på jorden. Drivs av nyfikenhet och längtan efter frihet. Söker ständigt nya pusselbitar för att förstå tillvaron. Måste tvångsmässigt dela nya upptäckter med min omvärld. I ständig opposition mot det falska, onda, och fula - sökandes det sanna, det goda och det sköna. [email protected]
Från skribenten

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här