onsdag, april 24, 2024
HemPolitikDen gula faran

Den gula faran

Rysslands invasion i Ukraina är ett övergrepp som varje frihetligt sinnad nationalist måste se som just ett sådant. Man ska inte grumla omdömet för att man, likt jag själv, inte trodde att Ryssland skulle invadera. Det är bara att svälja stoltheten och acceptera faktum – rysk supermakt blev nu imperialistisk i samma stil som USA och Kina. Krossare av folk och drömmar. 

USA har störtat presidenter och släppt demokrati från himlen i en mansålder nu. Kina sätter hankinesiskt dominerade minoriteter i koncentrationsläger, om de är uppstudsiga och hävdar sin folkliga existens och rätt. Där betvingas deras vilja och deras rötter skärs av. Västvärlden bryr sig inte nämnvärt. Tibet har man redan övergivit och lämnat till hankinesisk kolonisation. Den muslimska uigurkulturen är under utrotning. 

Ryssland äntrade denna scen spektakulärt. Ukraina är 50% större till ytan än Sverige och har drygt 40 miljoner invånare. Det är inte ett litet land som nu blivit invaderat. Ja, invasionen är en historisk händelse, vars betydelse nog inte sjunkit in hos varken den breda massan eller politik- och medieetablissemang. 

En kakafoni av röster är upptagna i detta nu med att diskutera Rysslands motiv till invasionen. För eller emot? Vilka baktankar har Ryssland? Stämmer det att NATO krupit närmare? Det är ett meningslöst trampande av vatten. 

Intressant är däremot att sätta sig i ryska kläder och fundera i termer av konsekvensanalys. Oavsett motiv; hur måste Ryssland ha resonerat runt konsekvenserna av att välja invasion?

Naturligtvis förstod man att Västvärlden skulle påföra Ryssland någon typ av ekonomiska sanktioner. Likaledes måste man ha förstått att Kina måste ge sin tillåtelse till invasionen. Ryssland skulle inte klara att vara ekonomiskt trängt från båda flanker. Eftersom invasionen nu ägde rum, så har alltså Kina gett sitt lov. Kineserna vägrar följdriktigt att kalla invasionen för en invasion. 

Ryssland måste också gjort bedömningen att Väst inte kan sätta landet under totala sanktioner, t.ex. stänga dem ute från swiftsystemet för internationella bankbetalningar. Därtill är Rysslands position som gas- och oljeleverantör för stark. 

Vidare måste Ryssland ha dragit slutsatsen att absolut inget land, NATO eller inte, kommer skynda till Ukrainsk militär hjälp. Inget land är berett att se sina unga män dö i Ukraina, för Ukrainas sak. Allra minst europeiska länder.

Vad vi nu betraktar är helt enkelt ett enormt maktskifte i världen. Ryssland och Kina har gjort anspråk på att tillsammans vara minst lika mäktiga som den västerländska civilisationen och ingen kan sätta emot. Europa är helt snöpt och USA ligger bokstavligen en ocean bort, fullt upptagna med inre problem. FN är dött som projekt. Reducerat till klimatfrågor och hållbarhetsmässande. 

Mänskligheten står inför tidevarv med allt större resursbrist. En era av nära nog fri energi är över. Ryssland kan försörja sig självt med olja och gas. Landet har även en rad andra naturtillgångar. Kina står för en stor del av det globala förädlingsvärdet, genom att vara den dominerande tillverkningsindustrinationen. Det som fortfarande ligger i Väst är dollarn. En visserligen hårdnackad valuta, men det är inte utan att man nu undrar: hur länge till?

Och när invaderas Taiwan av Kina? Kinesernas makthunger och dominansambitioner får Ryssland att framstå som lillebror. Den gula faran är den större faran.

Från skribenten

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här