lördag, juli 13, 2024
HemPolitikDet är komplext, sa experten

Det är komplext, sa experten

Hur ska man i ett överflöd av information kunna behålla fokus och se vilken delinformation som är relevant och användbar för att dra slutsatser?

Palmemordet är olöst och kommer väl förmodligen så att förbli. Med tiden har diverse spår, förundersökningsledare och privatspanare flimrat förbi. Allmänheten har belastats med så mycket information, att de enkla och kända pusselbitarna gått förlorade i folkmedvetandet. 

Estonia har gått samma öde tillmötes. Detaljer om allt från bogvisirets hållfasthet till simuleringar av själva förlisningsförloppet har avhandlats. Experter, experter och ännu fler experter. Snart 30 år efter förlisningen har det hittats ett hål i skrovet. Gott. Då väntar vi 30 år på att hålet utreds färdigt. Av experter. Det här är nämligen väldigt komplext, förstår du lilla vän.

Regeringen sa reflexmässigt att fartyget skulle bärgas. Snart nog ändrade man sig dock och inte bara skulle fartyget förbli där det låg, det skulle dessutom täckas med grus och betong. Den som har lite erfarenhet av att köpa makadam och gjuta en platta, dessutom kan elementär geometri, förstår omedelbart det fullständigt befängda i en sådan idé. Till havs dessutom.

Inget internet fanns på den tiden. Allmänheten kunde inte på internetforum eller facebook diskutera det galna förslaget att täcka vraket. Därför kunde inte det uppenbara masspridas: oavsett vad som orsakade Estonias förlisning, så finns något i eller på vraket som regeringen absolut inte vill ska komma till allmänhetens eller omvärldens kännedom. Inget annat kan förklara ett så fullständigt idiotiskt agerande som att försöka gjuta in ett helt fartyg i betong. 

Presentera en good enough teori – bogvisiret – och omöjliggör vidare utredning genom att gjuta in hela vraket. 

Applicera samma sätt att tänka på Palmemordet. Socialdemokraterna har accepterat fullständig inkompetens i polisutredningen. Hans Holmér och dennes kurdiska fantasier var intellektuell lyteskomik. Den politiska beställaren lät det pågå. Ingen annan rimlig förklaring till det finns, än den att partiet inte ville att mordutredningen skulle leda någonstans. 

Varför inte då? Därför att man antingen visste vem mördaren var och kände dennes motiv – ett motiv som skulle skada partiet svårt – eller så visste man inte, men höll det för troligt att motivet var något som bäst förblev en kassaskåpssäker hemlighet. ”Man” ska förstås som en trängre krets i partitoppen.

Politiska motiv respektive ensamma galningar är möjliga scenarion som ältats till förbannelse inför allmänheten. Möjligheten att Palme och kanske även hustrun Lisbeth kände mördaren, har inte dryftats offentligt knappt alls. Palme sköts till döds med ett skott, avlossat från ett civilt vapen. Det andra skottet riktades mot Lisbeth Palme, men snuddade henne endast. I DN kan man läsa att sönerna Palme tror att Skandiamannen mördade deras far. De tror alltså inte på sin mors envisa utpekande av Christer Pettersson.

Jag gör inte anspråk på att känna lösningen på varken Estonias eller Palmemordets gåta. Däremot tror jag att det är möjligt att se tokigt handlande från myndigheter och politiker, där tokeriet endast kan ha sant konspiratoriska motiv. Har du svårt för ordet ”konspiratoriska”? Byt ut det mot ”politiska”. Det är ungefär samma sak. 

Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida ordagrant följande:

”Bedömningen är att det inte är möjligt att utrota viruset och därför bör vaccinationsarbetet vara långsiktigt och inriktat på att minska allvarlig sjukdom och död.”

…och

”Det är väldigt sällan som barn blir allvarligt sjuka i covid-19. Det finns barn som har behövt vara på sjukhus, men det är ovanligt.”

Ändå vill man vaccinera alla som är 12 år eller äldre. Må inte covid19 och dess hantering vara ett nytt Estonia eller Palmemord.

Från skribenten

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här