måndag, maj 27, 2024
HemPolitikDissident foliehatt

Dissident foliehatt

Det svenska språket erbjuder oändliga möjligheter att bilda sammansatta ord. Denna språkliga praktik ger upphov till såväl vardagspoesi, som sätter språkmaktmedel i händerna på den härskande klassen. 

Vardagspoesin finns där, men går nog många förbi. Ta bara ett ord som ”långfärdsskridsko”. Inte bara en fantastisk sysselsättning för oss utövare, utan också ett mycket vackert ord. Fyra ord har med tiden sammanvuxit till något väl avgränsat och konkret. ”Skrida” är en synonym till ”skrinna”. Lång färd på skor att skrinna på. En språklig överenskommelse över generationer och en särpräglad kultur, såväl i semantisk som praktisk bemärkelse. Den kultur vi inte har, enligt Mona Sahlin. 

Varje politisk uppfattning eller fenomen som ogillas av makten, ges snabbt ett sammansatt ord ämnat att förklena, skrämma eller förlöjliga. ”Videovåld” och ”främlingsfientlig” hör – i egenskap av  70-talist – min barndom till. I närtid finner vid ”klimatskeptiker”, ”högerextrem” och ”antivaxxare”. 

(Visst, ”högerextrem” är nog rätt gammalt, men implementering av ordet i de breda folklagren har skett helt nyligen.)

Ordet ”konspirationsteoretiker” sägs ha skapats av CIA. En sökning på nätet visar att vissa betraktar detta påstående som…en konspirationsteori. Icke förty är ordet etablerat och förbehållet de som ser konspirationer där inga sådana står att finna. Underförstått att den konstruerade fantasikonspirationen dessutom är långsökt och kanske t.o.m. infantil. Du har inte bara fel, du är lite dum i huvudet också. 

Enligt Expo är befolkningsutbytet en konspirationsteori. Inte för att åsiktsregistreringsstiftelsen – vi kan bilda sammansatta ord vi också – har räknat på saken och kommit fram till att invandringen till Sverige i reda tal har varit låg. Nej, anledningen är att invandrarna har blivit svenskar. Om vi tillför Sverige svenskar så har förstås ingen (be)folk(ning) bytts ut. Logiken är klar som rabarberkräm.

Lek nu med tanken att Expo med huvudman kunde effektivisera sitt arbete med att stämpla åsikter som icke önskvärda och farliga, genom att placera dem i ett helt generellt fack; konspirationsteorifacket. Det skulle storligen underlätta organisationens arbete. Genom att sätta epitetet ”konspirationsteori” på en åsiktsyttring blir denna och dess förfäktare automatiskt det goda samhällets fiender. Jasså, du tror inte på att 400 ppm istället för 300 ppm koldioxid i atmosfären gör hela skillnaden för klimatet på Tellus? Då är du konspirationsteoretiker och som sådan farlig. Framförallt är dina åsikter i andra frågor absolut inte värda att lyssna på. Kanske bör du övervakas av Säpo. Regeringen har helt nyligen tillsatt en utredning som ska undersöka möjligheterna att införa hemlig kameraövervakning och avlyssning i förebyggande syfte – d.v.s. utan brottsmisstanke.

Det finns ingen anledning att leka med den tanken. Den är nämligen nu verklighet. Den 5 november skrev nämligen Expos chef Daniel Poohl ett inlägg på den egna hemsidan, vars innehåll måste betraktas som ett nytt kapitel i organisationens historia. Rubriken var ”Blir foliehattarna vårt nästa terrorhot?”.

Poohl skriver i bedrägligt generella termer om människor som i Europa protesterat mot hanteringen av corona och slår fast:

”De lockar till sig de som tappat tron på samhället, eller de som ser sig som överlägsna staten. Runt om i Europa och USA så glider de ihop med ytterhögern. De samlar kvacksalvare och alternativmedicinare. Ett slags foliehattarnas förbund där frisläppta New ageare och moderna schamaner hittar gemensamma intressen med högerextremister. Kristallterapi, silvervatten och så lite etnisk rensning.”

På något sätt lyckas han till detta lägga såväl Viktor Orbán som Donald Trump och allt däremellan, för att sedan slå fast:

”Det finns ett ytterligare hot, som riskerar att bli allt mer påtagligt under de kommande åren – konspirationisternas politiska våld och terror.”

Hela texten är väl värd att läsa som studie av hur ett maktetablissemang söker söndra och härska.  Den egna väljarbasen ska vara rädd för en minoritet av sina fränder. Den minoriteten ska vara tillräckligt stor för att kunna framställas som ett verkligt hot (det räcker liksom inte med ett hundratal NMR-aktiva), men liten nog för att inte framstå som en verklig opposition. 

Ett ytterligare citat visar väl hur konspirationsteoretikern ska användas av Expo och den styrande politiska makten:

”Peter Mangs dömdes 2013 för två mord och åtta mordförsök. Brotten hade ett tydligt hatbrottsmotiv och Mangs inspirerades av högerextrema idéer. Samtidigt tycks Mangs också varit anhängare av konspirationistiska idéer. Han delade bland annat ut flygblad för den konspirationistiska sajten och gruppen Vaken.se. I samband med förundersökningen mot Mangs framkom det att han låtit sig inspireras av flera ökända konspirationsteoretiker.”

Har du en avvikande syn i klimatfrågan? Inte vaccinerad genom medvetet val? Då riskerar du att bli en ny Peter Mangs. Ja, rent av en Breivik. Sådan är Expos nya logik. Klimat, högerextremism och politiskt betingade mord (d.v.s. terrorism) ska in i samma säck. 

Det är viktigt här att förstå att inget Expo företar sig sker av en slump eller p.g.a. Daniel Poohls dagsform. Organisationen är en stiftelse som lever på skattebidrag och donationer. De senare är knappast sammansatta av småswishar från mor Anna i Midsommarkransen. Troligare är att politiska pengar tar omvägen via partiaffilierade organisationer, inte minst fackförbund. 

Poohls alltid prioriterade huvudbry är hur han och medarbetare ska fortsätta att uppbära lön. Intäkterna först, med andra ord. Därmed också fingertoppskänsla inför vad finansiärerna efterfrågar.

Från skribenten

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här