måndag, maj 27, 2024
HemPolitikEn kvinnas längtan

En kvinnas längtan

I traditionella kulturer drivs hemmet av kvinnor. Mannen ska se till att hemmet kan fungera genom att skydda mot yttre inkräktare och att de resurser som behövs finns. Det är inte en slump att rika män har fler kvinnliga intressenter. Ren överlevnadsinstinkt hos kvinnor att den man hon söker har överskott som hon och avkommor kan leva av och att mannen kan ta sig fram. Det är inte en slump att kvinnor dras till de som kan slåss på en arena. Det visar de kan beskydda sin familj.

Det är inte en slump att kvinnor är mer intresserade av barnrummets inredning och soffans exakta utförande. Det är hennes uppgift att se till att hemlivet fungerar så bra det bara går. Mannen ska försörja, möjliggöra och skydda.

Samtiden har blandat ihop det här. Alla ska vara en hen. Intressera sig för allt helt normöverskridande. Låt både kvinnans och mannens intressen, önskningar och bestämmande vara precis så stereotyp de är.

De chanser jag får i att säga några ord till männen/pojkarna brukar jag ta tillfället i akt när de blivit fäder. Spänner ögonen i dem och säger. – Nu ska du ta hand om din familj. Mamman tar i de allra flesta fall hand om barnet om du ger henne förutsättningar. Du ska se till att allt fungerar runt omkring. Betyder det att svärmor bor i gästrummet och du bär hem tunga saker och diskar så är de det du ska göra. Kör din familj dit de vill. Du är minst viktig i detta sammanhang. Du blir lycklig om din familj är lycklig. En husmor är lycklig om hennes familj är lycklig.

Låter det gammaldags? Det är inte bara gammaldags. Det är naturligt. Det kan ta sig lika många uttryck som det finns familjer. Begränsa dig inte efter trendiga normer. Trendiga normer kan också ta sig uttryck i överstereotypa roller. Det fungerar inte heller. Individer måste alltid lämnas plats att forma sina egna uttryck i samspel med de villkor livet ställer på en.

Ingrid B
Ingrid B
Mor och människa. Ser tillbaka för att försöka förstå nuet.
Från skribenten

1 KOMMENTAR

  1. Fantastiskt!

    Visst är det sant att samtiden har blandat ihop det här, däremot är det också sant att ifall en man visar sig kapabel idag så intar kvinnan den traditionella rollen snabbt.

    Dvs, svaga män är kanske inte hela problemet, men starka män kan vara hela lösningen.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här