lördag, april 13, 2024
HemKulturFenomenet Oliver Anthony

Fenomenet Oliver Anthony

Populärmusik börjar bli intressant och radikal igen. Musiker börjar sätta ord på de känslor av uppgivenhet och frustration som tynger många i den alltmer socialtotalitära västvärlden. För ett par veckor sedan uppmärksammade vi Jason Aldean med Try That in a Small Town. För en vecka sedan dök Oliver Anthony upp från ingenstans och han toppar nu listorna utan att ens ha ett skivbolag i ryggen. Låten Rich Men North Of Richmond har i skrivande stund setts nästan tolv miljoner gånger. (Upplysningsvis ligger Washington D.C., alltså imperiets hjärta och politikens näste 100 miles north of Richmond.) Många har kommenterat fenomenet, till exempel kallar Matt Walsh låten för vår generations protestsång. Se texten i översättning här.

[Vers 1]
Jag har sålt min själ, jobbat hela dagen
Övertid för skitlön
Så jag kan sitta här ute och slösa bort mitt liv
Dra hem och dränka mina problem

[Förrefräng]
Det är en jävla skam vad världen har blivit
För folk som jag och folk som du
Önskar jag bara kunde vakna upp och det inte var sant
Men det är det, åh, det är det

[Refräng]
Lever i den nya världen
Med en gammal själ
Dessa rika män norr om Richmond
Gud vet att de alla bara vill ha total kontroll
Vill veta vad du tänker, vill veta vad du gör
Och de tror inte att du vet, men jag vet att du gör det
För din dollar är inte skit värd och den beskattas till döds
På grund av rika män norr om Richmond

[Vers 2]
Jag önskar att politiker brydde sig om gruvarbetare
Och inte bara om småflickor på en ö någonstans
Herre, vi har folk på gatan som inte har något att äta
Och de överviktiga mjölkar välfärden

[Vers 3]
Tja, Gud, om man är en och sexti lång och väger 150 kilo
Så borde skatter inte betala för ens godis
Unga män jobbar sig i graven
Allt det här förbannade landet gör är att sparka ner dem

[Outro]
Jag har sålt min själ, jobbat hela dagen
Övertid för skitlön

Klaus Bernpaintner
Klaus Bernpaintner
Halv upplänning, halv bayrare, hel civilingenjör och ekonom. Älskar naturen, släktforskning, min plats på jorden. Drivs av nyfikenhet och längtan efter frihet. Söker ständigt nya pusselbitar för att förstå tillvaron. Måste tvångsmässigt dela nya upptäckter med min omvärld. I ständig opposition mot det falska, onda, och fula - sökandes det sanna, det goda och det sköna. [email protected]
Från skribenten

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här