tisdag, juni 18, 2024
HemPolitikFjällvandra med Folkungen 29-31 juli

Fjällvandra med Folkungen 29-31 juli

Unga och vuxna män, släpp skärmen och vardagen, följ med ut i vildmarken!

Fredag 29 juli till söndag 31 juli anordnar Folkungen fjällvandring från Grövelsjön till Töfsingdalens nationalpark. Töfsingdalen är en av Sveriges svårtillgängligaste nationalparker då det inte finns några vägar dit:

Stort, orört och vilt. Långt bort från vägar, människor och civilisation ligger Töfsingdalens nationalpark. Det här är silverfurornas och stillhetens land. Från Hovdens topp kan du blicka ut över urgamla tallar i ett väldigt blockhav. Töfsingdalen är ett svårtillgängligt blockhav utan stigar. Det gör parken till en av Sveriges minst besökta nationalparker, men desto mer spännande för fågel- och djurentusiaster. Kring Töfsingsåns brusande vattnen finns en urskog av gran omgiven av en djungelliknande växtlighet med ståtliga ormbunkar och högt gräs.

Sträckan för vandringen är tre mil fördelat över tre dagar – en tämligen lätt vandring alltså. Se kartan nedan.

  • Fredag 29 juli, förmiddag – Avmarsch från Grövelsjöns fjällstation. Ingång i Töfsingdalen söderifrån. Övernattning i Töfsingdalen.
  • Lördag 30 juli – Vandring genom Töfsingdalen från söder till norr. Övernattning i Töfsingdalen.
  • Söndag 31 juli – Återgång till Grövelsjöns fjällstation.
Bild: Faksimil av Lantmäteriets Fjällkartan W51 Grövelsjön-Rogen

Grövelsjön ligger i norra Dalarna nära Idre, på gränsen till Norge. Där finns STF Grövelsjön fjällstation. Platsen ligger ca 50 mil från Stockholm och tar sju timmar att nå med bil.

Alla intresserade unga och vuxna män är inbjudna att delta. Gärna fäder med söner. Vandringen kostar ingenting. Alla ordnar sin egen utrustning och mat.

Det är lämpligt att anlända redan torsdag den 28 juli. För övernattning finns flera alternativ. Vi kan erbjuda vandrarhem för 350 kronor per bädd – alternativt gratis om man är villig att göra ett dagsverke och arbeta några timmar. Om man vill åka hem på måndag 1 augusti finns också möjlighet till övernattning från söndag. En annan möjlighet är att boka sig på STF Grövelsjön fjällstation, leta andra uthyrare, eller slå upp sitt tält på lämplig plats.

Om du är intresserad att vara med på fjällvandringen anmäl dig och medföljande deltagare med ett mail till [email protected]. Är du intresserad av övernattning på vandrarhemmet så meddela även det; vandrarhemmets platser är begränsade.

Klaus Bernpaintner
Klaus Bernpaintner
Halv upplänning, halv bayrare, hel civilingenjör och ekonom. Älskar naturen, släktforskning, min plats på jorden. Drivs av nyfikenhet och längtan efter frihet. Söker ständigt nya pusselbitar för att förstå tillvaron. Måste tvångsmässigt dela nya upptäckter med min omvärld. I ständig opposition mot det falska, onda, och fula - sökandes det sanna, det goda och det sköna. [email protected]
Från skribenten

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här