måndag, maj 27, 2024
HemKulturFolkungating: Rapport från studiebesök i Orania

Folkungating: Rapport från studiebesök i Orania

Vid tinget förra året medverkade Joost Strydom via videolänk. Han är VD för det sydafrikanska nybyggarsamhället Orania. Nyligen var Folkungens Andreas Råvik på plats i Orania för ett studiebesök. Han kommer att berätta om sina upplevelser och vad vi kan lära oss från Orania om att bygga en ny civilisation från grunden.

Anmäl dig till årets Folkungating här: Folkungating 26-28 maj 2023

Sydafrika är ett stort land med en storslagen natur och fantastiskt djurliv. Europeiska nybyggare kom dit från Nederländerna i mitten av 1600-talet för att finna ny mark att bruka och slå ner bopålarna på. Detta bondefolk, boerna eller afrikaaner, har präglat och byggt en stor del av landet. Deras vilja och strävan efter självstyre går som en röd tråd genom Sydafrikas historia. De har vid många tillfällen valt att ta strid för sitt folks frihet och vägrat att falla in under främmande makters hegemoni. Även frivilliga svenskar har åkt ner för att strida på boernas sida. På folkungatinget ska vi få ta del av detta strävsamma folks historia.

Idag utgör Boerna endast en liten minoritet av en växande befolkning i landet. Långt innan apartheidsystemet upphörde 1994 började en grupp Afrikaaner på allvar fundera på hur de under dessa förutsättningar långsiktigt skulle kunna säkra frihet och självstyre för sig själva. Idén om att bygga ett litet fristående samhälle inom landet tog form. Man fann en avdankad barackby från tidigare dammbyggen i en avlägsen del av landet som man köpte. Där började det hårda arbetet att bygga ett eget nytt småskaligt och fristående samhälle. Bygget av Orania tog så sakteliga klivet från idé till verklighet. Hur har det gått sedan dess? Kom och lyssna!

Klaus Bernpaintner
Klaus Bernpaintner
Halv upplänning, halv bayrare, hel civilingenjör och ekonom. Älskar naturen, släktforskning, min plats på jorden. Drivs av nyfikenhet och längtan efter frihet. Söker ständigt nya pusselbitar för att förstå tillvaron. Måste tvångsmässigt dela nya upptäckter med min omvärld. I ständig opposition mot det falska, onda, och fula - sökandes det sanna, det goda och det sköna. [email protected]
Från skribenten

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här