lördag, april 13, 2024
HemEkonomiFörbered dig för ekonomiskt kaos

Förbered dig för ekonomiskt kaos

Vi är många som ropat varg i över ett årtionde om den förestående ekonomiska kollapsen. Den har uteblivit. Istället för en ekonomisk smäll har vi bara fått ett långsamt pysande med växande klyftor mellan eliten och folken, en långsam urholkning av vårt välstånd i form av kontinuerligt stigande priser, sämre vård, sämre polis, mer våld och mer psykiskt lidande. Man måste imponeras över hur länge de lyckas hålla skorven flytande. På ytan ser allt ut att fungera. Folk har jobb och mat; börsen och fastighetspriserna fortsätter mot skyarna. Statens sedelpress delar ut bröd, regimteven bjuder på skådespel med ”nyheter” och ”Mello”.

Det finns dock två mycket mörka moln på himlen som ökat risken markant för sämre tider. Det första är den galloperande inflationen efter att världens alla centralbanker koordinerat genomfört den största penningtryckarkuppen i modern i historia. I USA till exempel är prisinflationen på basvaror, till och med enligt den manipulerade officiella statistiken, den högst noterade på 40 år. Senaste noteringen av det manipulerade KPIF-måttet i Sverige är 3,6% (!). Varför är inflation ett problem? Makterna påstår ju att det är en god sak och dessutom övergående.

80 procent av alla US dollar (enl. måttet M1) har skapats under förevändning av ”pandemin” (FRED, december 2021)

Förutom att inflation gör oss fattigare så driver det en händelsekedja som ser ut så här: Oväntat hög inflation gör att företagens kalkyler spricker, vilket orsakar konkurser, som drabbar bankerna som lånat dem pengar. Bankerna måste skydda sina balansräkningar och börjar dra in lån även från företag som har sund verksamhet, vilket skapar fler konkurser. Därpå följer arbetslöshet, oförmåga att betala bostadslån, förvärrad bankkris. Allt i en enda ond spiral.

Det andra mörka molnet är de kollapsade globala logistikkedjorna. Mycket av vår tids ekonomiska tillväxt har skapats av hypereffektivisering genom hyperspecialisering. Ska du ha en särskild skruv? Köp den från världens effektivaste specialskruvfabrik i Kina. Specialiseringen bygger på komplex global logistik. Den logistik-baserade ekonomin är effektiv – men bräcklig. Härskarna har fått för sig att det bästa sättet att bekämpa ett virus är att skjuta den globala logistiken i knäskålarna genom ”lockdowns”, pass och meningslösa tester. Det får allvarliga konsekvenser. Som vi bara sett början på. Men du kan ju försöka få tag i ett nytt Playstation till julsäcken eller ansjovis till Janssons.

Tänker inte gå in mer på hur en ekonomi byggs upp och hur globalisterna kraschar den. För den som vill läsa mer om saken rekommenderas till exempel När en ekonomi kraschar. Det är omöjligt att förutspå när nästa stora krasch kommer, men så länge vi inte gjort oss av med centralbankerna kommer utsugningen och krascherna fortsätta. Här tänker jag istället tala lite om hur man kan skydda sig. En krasch kan gå olika djupt. Den första nivån är konkurser och arbetslöshet. Därefter problem med matförsörjning, sedan oroligheter, kravaller och i slutänden krig. Ingen vet, men man bör vidta åtgärder i enlighet med vad man tror om framtiden. Om krisen aldrig kommer är beredskapen ändå inte bortkastad. Vill du ha fred så rusta dig för krig. Vill du sova lugnt så rusta dig för kris.

Säkra ditt boende

Många svenskar är idag miljonärer. På pappret. De har tack vare inflationspolitiken blivit ”rika” på sina hus och aktier. När en krasch inträffar går en stor del av pappersrikedomen upp i rök. Om man köpt huset sent i cykeln och med stora lån kan man ha oturen att en dag äga ett hus som är mindre värt än lånet. Det finns fortfarande människor som sitter i skuld men utan hus, sedan den stora krisen i början av 90-talet.

Samtidigt gäller generellt att man i inflationstider skyddar sitt välstånd genom att köpa fasta tillgångar. Det är därför filantropen och människoälskaren Bill Gates köpt på sig mark i sådan omfattning att han är USAs störste privata markägare. Andra exempel på fasta tillgångar är skog, ädelmetaller, i någon mån även företag och aktier.

En vanlig fråga är därför Ska man maximera sina lån och låta inflationen äta upp dem eller ska man betala av dem, leva skuldfritt och sova gott om natten? Svaret är att det beror på.

Vill man spekulera så maxar man sina lån, köper fastigheter, åker upp med inflationen, säljer på toppen och köper tillbaka på botten. Svårigheten är förstås att pricka toppen och botten. Ska man spekulera med lånade pengar bör man känna sig väldigt trygg i sin försörjning även under dåliga tider. Inte lämpligt om man försörjer sig som ”influeare”, genus-kosmonaut eller någon annan profession högt upp i näringskedjan som ryker direkt när det blir svåra tider.

För det flesta är dock boendet inte en fråga om ekonomi utan om livsstil och trivsel. Då blir frågan hur man kan säkra ägandet till sin bostad om kraschen gör att man blir arbetslös. Ett sätt är att ta ut lån på bostaden för att ”renovera badrummet”, men istället lägger man pengarna på ett sparkonto, gärna i en annan bank. Blir man sedan av med jobbet har man tillräckligt på kontot för att kunna betala räntor och amorteringar under minst ett år, gärna två. Helst ska man då ha bundit räntan för att inte överraskas av plötsliga räntehöjningar. Vanligtvis bryr sig banken bara om att kontrollera betalningsförmåga när lån läggs upp. Så länge inbetalningarna kommer bryr de sig inte om ifall man blir arbetslös.

Säkra matförsörjningen

Skaffa dig ett förråd av mat som räcker ett år. Lär dig hur man bereder, lagrar och roterar eller köp ett färdigt paket. Det gör man lämpligen innan krisen kommer. Sedan blir priserna mycket högre och du kanske inte har inkomst att betala med. Mat är också hårdvaluta för att byta till sig annat med. Vatten är livsviktigt.

Bygg nätverk

Se till att du känner människor som du kan byta varor och tjänster med. Bönder är värdefulla kontakter, de överlever alltid.

Om oroligheter utbryter behöver man kunna försvara sig. Det gör man inte ensam. Det gör man inte heller med träpåkar och stenar.

Se till att vara händig

I kris blir ekonomin mer praktisk än abstrakt. Färdigheter i att bygga och laga saker blir mer värdefullt än att kunna knappa in siffror i Excel. Se till att kunna saker som andra värdesätter. En moppe-mekande tonåring blir kanske mer efterfrågad än ”HR”-avdelningens värdegrundskommissarie.

Historien är en bra vägledare, och den säger att stater i sin girighet alltid printar sönder sin valuta. I det läget är det byteshandel som gäller. Då gäller det att ha varor eller färdigheter att byta till sig mat med. Annars blir man tvungen att sälja sin kropp.

Här finns en mycket intressant redogörelse i reddit-form av en man som upplevde kriget i Jugoslavien på 90-talet. Han beskriver hur man överlevde när samhället kollapsade, vad som var viktigt och livsnödvändigt.

Den som är förberedd behöver inte frukta

Det finns mycket vi kan göra för att förbereda oss för eventuella svårare tider. En tid av kris är också en gyllene möjlighet att rensa ut det som är falskt, ont och fult. Svåra tider skapar starka män, som sedan skapar goda tider.

Klaus Bernpaintner
Klaus Bernpaintner
Halv upplänning, halv bayrare, hel civilingenjör och ekonom. Älskar naturen, släktforskning, min plats på jorden. Drivs av nyfikenhet och längtan efter frihet. Söker ständigt nya pusselbitar för att förstå tillvaron. Måste tvångsmässigt dela nya upptäckter med min omvärld. I ständig opposition mot det falska, onda, och fula - sökandes det sanna, det goda och det sköna. [email protected]
Från skribenten

5 KOMMENTARER

    • Oavsett hur man räknar så har det varit en rekord stor ökning av valutor, och det är väl det som är själva budskapet.

  1. Inflationsmålet på 2%, har inte det egentligen med att göra att vårt ekonomiska system bygger på att ekomomin ska växa, alltså tillväxt, och att systemet inte fungerar om de viktiga posterna inte ökar nominellt. En stabil valuta skulle absolut fungera i ekonomi som hela tiden växer till, men i en ekonomi med negativ tillväxt, alltså en krympande ekonomi så kan man låta de nominella posterna öka och på så vis hålla systemet i gång genom att värdet på valutan minskar. Kort sagt, systemet bygger på att beloppen i kolumnerna ökar, även om inte värdet ökar.

    • En ekonomi kan utan problem växa utan inflation. Faktum är att om valutamängden hålls konstant och ekonomin växer kommer priserna falla (prisdeflation) och det är inga som helst problem. Inflationsmålet på 2% innebär att man systematiskt plundrar samhällets egendomslösa på 2% per år.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här