tisdag, juni 18, 2024
HemKulturFrihet

Frihet

Frihet.. Vad är frihet? Vad är det egentligen vi alla ödslar ord efter ord på för att försöka försvara och förstärka?

Jag minns sällan mina drömmar men det finns en dröm som etsat sig fast. I drömmen så springer jag fram genom skogen, vegetationen sveper förbi mig, månen är full, vinden kittlar mina morrhår och jag är inte ensam, jag är en varg och jag löper genom vildmarken med min flock. Känslan jag uppfylls av är absolut frihet.

Den drömmen har präglat mig, jag återkommer ofta till den i mina tankar och den är min ledsagare. Det finns mycket som säljs som frihet i den modern världen, saker som porr, droger, konsumism, frosseri och att ge utlopp för sina begär, men det fyller mig aldrig med den där känslan av frihet som drömmen frammanade.

Är det inte konstigt förresten att det finns en känsla som vi associerar med frihet? Frihet som ändå är något tämligen abstrakt, mycket mer abstrakt än hunger, törst eller till och med kärlek. Ändå har vi nog alla känt känslan av frihet någon gång i våra liv, när vi lämnat ett trassligt förhållande, betalat av en betungande skuld, skrivit sista tentan på universitetet, när vi snörat på kängorna inför fjällvandringen eller hissat seglet, när vi svänger av motorvägen och snirklar runt på småvägarna. Känslan infinner sig oftast när vi *befrias* från någon begränsning och sällan när vi ställs inför en uppsjö av valmöjligheter. Ingen uppfylls av känslan av frihet när de ser femtio olika smaker av chips på ICA, tvärtom så kommer frihetskänsla oftast när vi avsiktligt begränsar våra valmöjligheter.

Ändå är det konsumismens och frossans skenfrihet som ständigt premieras, löftet om oändliga materiella rikedomar har förmått oss att slå oss själv i bojor, vi söker inte längre efter det som inger känslan av frihet. Trygghet och bekvämlighet har vunnit. Imaginär frihet från oro är kanske också en frihet men det är inte en frihet som någonsin fått en människa att växa.

Romarna och grekerna definierade frihet som att inte stå under någon annans godtyckliga makt och det är en nog så god definition. Vargen som löper genom skogen är i det avseendet fri, skuldslaven som betalat av sin sista amortering är fri, på fjället är man fri, de självägande bönderna var fria.

Idag har vi inte mycket kvar av det, överheten slår ned på sådan frihet med en ondskefull iver. De flesta av oss är skuldsatta, vi kan förlora våra inkomster om vi yttrar fel åsikter, vi måste gå med mössan i handen till byråkraten om vi vill bygga ut villan. I varje aspekt av livet begränsas vi av småpåvars godtyckliga makt över oss, ingen är länge fri att odla sin egna trädgård.

Och nu har friheten krympt ännu mer, nu kan vi inte längre umgås hur vi vill eller röra oss var vi vill, den medicinska diktaturen bestämmer nu helt godtyckligt över det. Vår enda ”frihet” är att bedöva oss med Netflix och hemkörd pizza.

När kände du dig fri senast? När lät du dig senast vägledas av frihetskänslan?

 

Johan Simu
Johan Simu
Fysiker och bokmal i evig jakt på ledtrådarna som kan förklara modernitetens abnorma galenskap.
Från skribenten

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här