lördag, juli 13, 2024
HemPolitikGröna globalismen plundrar Sverige

Gröna globalismen plundrar Sverige

DN har avslöjat att Facebook i valrörelsen 2018 fick ”larm om misstänkt fusk från högerextrema Alternativ för Sverige”, varpå amerikanska chefer beslutade att ”ingripa mot ett antal konton”. 

Som politiskt aktiv i samma parti med en inte helt obetydlig insyn, upphör jag aldrig att förvånas över just hur absurda konspirationsteorier det mediala och politiska etablissemanget kan konstruera runt våra ansträngningar. Är det inte Ryssland som påstås såväl finansiera oss som sätta samman vår marknadsföring, så är det botar som sägs driva vår politik på Facebooks plattform. Hur själlös och död inombords är man, om man inte förstår innebörden av ideellt arbete? Eller, för den delen, hårt ideellt arbete. Övertygelse är ett svårt begrepp för den principlöse.

För övrigt verkar DN et al helt sakna indignation över att ett amerikanskt globalistföretag företar sig att påverka det svenska riksdagsvalet. DN inser förstås att avslöjandet är en nyhet och vill visa sin journalistiska duktighet genom att publicera den. Men någon princip kan man i slutändan inte upprätthålla. Det är viktigare att inte bli ofrivilligt ombud för högerextrema Alternativ för Sverige. 

Vänligen notera att maktens invektiv är kvalitetsstämplar. Sovjetunionen hade sina mentalsjuka. Östtyskland föredrog folkfiender. Den röda makten i Sverige använder ”högerextrema”. För att kvalificera dig som sådan räcker det att du har en nationalistisk uppfattning i linje med vad genomsnittlige medborgare Park har i Sydkorea: koreanerna är ett folk, Korea är deras land, familjen och nationen främst, hårt arbete är en dygd, solidaritet över klassgränserna kräver nationell sammanhållning. 

Inte undra på att Tobias Hubinette är bitter. Han förlorade både jord och blod. 

Facebook tog sin serverhall i Luleå i drift 2013. Motparten i diskussioner om etablering var då regeringen Reinfeldt. NCC byggde perioden 2011-2013 och projektvolymen var drygt 800 Mkr. Anläggningen byggdes sedan ut två gånger under Stefan Löfvens ministär; 2018 och 2020. Idag omfattar den tre byggnader om totalt 94 000 m2. All el som förbrukas påstås var ”förnybar”. När NCC byggde en gång i tiden, sades serverhallarna husera 800 miljoner facebookkonton. Hur många det rör sig om idag är inte känt. 

Nyhetssajten Breakit skrev i augusti 2020 att Facebook erhållit 140 Mkr i anställningsstöd från den svenska regeringen, samt att energiskatterna reducerats för bolaget med 97%. Vid tillfället arbetade 56 personer på anläggningen, varför anställningsstödet per anställd räknades till nätta 2,5 Mkr per näsa. 

Är någon naiv nog att tro att sådana affärsvillkor mellan regering och Facebook görs upp utan att den sociala mediejätten levererar något i utbyte? 

Facebooks verksamhet i Sverige organiseras i två bolag: Facebook Sweden AB och Pinnacle Sweden AB. Serverhallarna ägs och driftas av det sistnämnda. Pinnacle Sweden omsatte förra året 3 miljarder kr, på vilka man gjorde ett resultat om +160,7 Mkr. 

Man är fler anställda idag än vad Breakit uppgav. 76 istället för 56. Omsättningen per anställd var alltså makalösa knappa 40 Mkr. Och eftersom bolagets vinst inte var uppseendeväckande hög, betyder det att man hade utgifter på tiotals miljoner kr per anställd. Utgifter som knappast kan förklaras med annat än till mindre del reservdelar och fastighetsunderhåll, respektive till betydande del elförbrukning.  

Och här kommer man något på spåren som kommer att plåga landet i allmänhet och Norrland i synnerhet, om förd omdömeslös politik får fortsätta föras: det låga antalet skapade arbetstillfälen per tillkommande producerad kWh.

Socialdemokraterna har sökt nya industrialiseringsprojekt att göra till sina. I en situation där Saab dog, Volvo blev kinesiskt och svensk industri rent allmänt inte längre är svensk, sökte man desperat efter något att göra till sitt och visa upp för väljarna. Det blev den gröna industrirevolutionen i norr. Två flugor i en smäll, ty man hanterade samtidigt Miljöpartiets omättliga begär efter ”omställning”. 

Hela denna påstådda ”revolution” består av ett fåtal projekt: Northvolt, Hybrit, H2 Green Steel och Talga. Av dessa är det endast Nortvolt – bilbatteritillverkare – som kommer att skapa ett betydande antal nya arbetstillfällen. Hybrit och H2 Green Steel ska tillverka fossilfritt stål. De kommer alltså inte att tillhandahålla en ny produkt. Däremot en förmodat dyrare variant på befintlig produkt. Antalet arbetstillfällen lär knappast påverkas mycket. Dessutom är det statliga LKAB som är drivande i Hybrit och även i projektet med Talga (grafitbrytning och tillverkning av batterianoder). 

Vätgasstål är alltså politiskt stål.

Man kan säkert säga detta om den påstått gröna industrirevolutionen: precis som med Facebooks serverhallar är antalet skapade arbetstillfällen i förhållande till den expanderade elförbrukningen, helt försumbart. Och i fallet Nortvolt så är de skapade arbetstillfällena knappast kvalificerade arbeten annat än till mindre del. Vem investerar 40 miljarder kr i Skellefteå, som var gediget på dekis tidigare, om arbetskraftsförsörjningen verkligen var kritisk? Ingen vid sina sinnens fulla bruk. Fabriken kommer att accelerera urbaniseringen i Västerbotten och eventuellt kvarvarande  underskott på okvalificerade arbetere som utför monotona monteringsjobb, kommer att flygas in från Indien. Sverige, landet med en tradition av att ha Europas liberalaste arbetskraftsinvandringsregler. 

För att ge proportioner åt det som påstås om arbetstillfällen: Skellefteå kommuns planeringschef uppskattar, enligt lokaltidningen Norran, att Nortvolts etablering kan ge 8000-15 000 nya jobb. Idag finns det totalt dryga 120 000 anställda i hela Västerbottens län. Om detta ska vara en ”revolution” för Västerbottens län, så motsvarar det att motsvarande den arbetsföra delen av befolkningen i kommunerna Dorotea, Malå, Norsjö, Sorsele, Vindeln och Vilhelmina packar sina väskor och flyttar till Skellefteå centralort.

Sensmoral: gigantiska investeringar på en fläck är antingen centraliseringspolitik som påskyndar urbanisering och dödar svensk landsbygd eller fortsatt massinvandringspolitik. Eller båda. 

Vad hade Skellefteå som var intressant för Northvolt? Skellefteå Kraft. Kommunalt energibolag med en vattenkraftsproduktion som får andra kommuner att bli svarta i synen av avund. 

Socialdemokratin har förvandlat Sverige i allmänhet och Norrland i synnerhet till ett energihorhus för globalistföretagen att plundra. Bara vätgasstålet kommer att äta upp hela dagens installerade vindkraftproduktion. Men skitsamma, bara sosseriet får sitt brukssamhälle 2.0. 

Det är en vansinnig politik. Landsförrädarens politik. Den skapar inte välstånd. Den räddar inte världen. Däremot säljer den ut vårt land och slår sönder lokala sammanhang. 

Från skribenten

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här