lördag, april 13, 2024
HemNyheterHårdare restriktioner från den 12 januari

Hårdare restriktioner från den 12 januari

Från och med den 12 januari införs fler och nya restriktioner meddelades vid en presskonferens på måndagen. Bland annat införs vaccinationsbevis på fler områden. Dessutom skärps reglerna för hur många som får samlas i olika sammanhang. Allmänna sammankomster begränsas till 50 personer om inte vaccinationsbevis används och alla vuxna skall begränsa sitt umgänge med andra.

Statsminister Magdalena Andersson (S) menade att läget är allvarligt då hon i åtta punkter presenterade vilka de nya och kraftigare åtgärderna är. Hon underströk kraftfullt som en första punkt att alla som kan skall arbeta hemifrån.

Krogar och restauranger med serveringstillstånd skall stänga senast klockan 23:00. Sällskap får inte vara större än åtta personer och det skall vara minst en meter mellan sällskap.

Ett allmänt råd är att vuxna skall begränsa alla kontakter med andra människor inomhus och allmänna sammankomster får vara maximalt femtio personer om vaccinationsbevis inte används. Undervisning för vuxna kan ske på distans.

Användande av vaccinationsbevis vid mässor med deltagarantal högre än femtio personer görs möjligt. Antalet deltagare vid privata fester sänks från femtio till tjugo och för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar begränsas antalet deltagare till femhundra personer.

Vid presskonferensen deltog förutom statsminister Magdalena Andersson även socialminister Lena Hallengren, generaldirektörerna Karin Tegmark Wisell (FHM) och Olivia Wigzell (Socialstyrelsen). Som en röd tråd genom deras framställningar poängterades vacciner och att alla bör ta tre doser. Det samtidigt som det påtalades att vacciner inte stoppar smittspridningen.

– ”Man måste ha två tankar i huvudet samtidigt”, menade Karin Tegmark Wisell och underströk att man jobbar både med ökad vaccination och att få ner smittspridningen.

Under den avslutande frågestunden uppstod frågetecken kring när de nya skärpta åtgärderna skall införas. Inledningsvis nämndes den 14 januari men längre in i presskonferensen angavs den 12 januari.

”Vi har lyckats enas om ett snabbt införande men mitt manus var inte uppdaterat”, uppgav statsminister Magdalena Andersson (S).

Från skribenten

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här