lördag, juli 13, 2024
HemNyheterHD ger prövningstillstånd i uppmärksammat mål om yttrandefrihet

HD ger prövningstillstånd i uppmärksammat mål om yttrandefrihet

Författaren Ramona Fransson som tidigare i år dömdes i hovrätten att betala skadestånd till Tomas Åberg, den så kallade Näthatsgranskaren, har fått prövningstillstånd i Högsta domstolen. Detta meddelades idag på morgonen. Målet är viktigt principiellt då det handlar om hur många gånger en person skall kunna få skadestånd för en och samma text som delas.

Ola Bengtsson, jurist vid Yttrandefrihetsombudsmannen, är Ramona Franssons ombud och uppger för Folkungen att hon idag är överlycklig.

Detta är naturligtvis glädjande men också en näsknäpp åt de som med självsäkra påståenden gjort gällande att detta skulle vara omöjligt, säger Ola Bengtsson

Målet har sin upprinnelse redan 2018 då Ramona Fransson delade ett Facebookinlägg från journalisten Joakim Lamotte som själv står åtalad för förtal mot Tomas Åberg. Fransson fälldes först i Tingsrätten sedan i Hovrätten. Förtalet skulle bland annat bestå i att Åberg omtalas som djurplågare. I Hovrätten tilläts inte prövning i sanningsfrågan.

Tomas Åberg är före detta polis och driver idag Näthatsgranskaren som genom åren satt i system att stämma människor genom så kallat förenklat förfarande. Det är framför allt äldre personer som, likt Ramona Fransson, delat Lamottes text och sedan instämts till tingsrätten. Långt ifrån alla har orkat driva process.

Nu har ärendet givits prövningstillstånd i Högsta domstolen. Den domen förväntas bli prejudicerande för en lång rad liknande mål som väntar på prövning. Det är en viktig principiell fråga inte minst i ett yttrandefrihetsperspektiv. Ola Bengtsson som är jurist och i många år företrätt människor i olika rättighetsfrågor arbetar genom den ideella organisationen Yttrandefrihetsombudsmannen (YO) som, bland annat, ger juridisk hjälp.

Vi på YO arbetar på bred front för yttrandefriheten och försöker bryta ny mark och driver även processer. Detta fall kan komma att få stor betydelse framöver, avslutar Ola Bengtsson.

Från skribenten

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här