lördag, april 13, 2024
HemRadio FolkungenHMK 50 år på tronen och kommunernas katastrofala ekonomi

HMK 50 år på tronen och kommunernas katastrofala ekonomi

Nyligen firades Hans Majestät konungen 50 år på tronen. Folkungens syn på monarkin som institution är i grunden positiv under vissa villkor: Att han agerar överbefälhavare och skyddar sitt folk mot yttre fiender och de folkvalda, att han svär trohet till gammal sed och rätt – inte att förväxla med modern riksdagslag. Enligt det första kriteriet är HMK och tronföljerskan besvikelser.

Sveriges kommuner har dragit på sig stora skulder. De gröna projekten in norr, med batterier och grönt stål, börjar visa sig vara stora förlustaffärer. Även om det ännu inte är allom uppenbart att företagen aldrig kommer gå med vinst börjar det bli tydligt för kommunerna som åtagit sig att för hundratals miljoner tillhandahålla kringliggande infrastruktur. Den stora inflyttningen som alla kommuner hoppas på blir aldrig av. När kommunpolitiker leker affär får invånarna betala notan. Röster höjs nu för att staten ska träda in och fördela misären över alla skattebetalare i Sverige.

Den ekonomiska föreningen Kommuninvest gör saken värre, eftersom den gör det möjligt för kommuner att låna lätt och överlåta betalningsansvaret solidariskt till alla andra kommuner.

Från skribenten

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här