fredag, juli 19, 2024
HemPolitikHysteriska högermän

Hysteriska högermän

Vi lever onekligen i hysterins tidevarv. Med några få års mellanrum seglar en ny fråga upp, där vi förväntas i sak ta ställning för eller emot och sedan förbli vid vår åsiktsläst varandes försatta i ett tillstånd av kronisk upprördhet. Åtminstone vi inom den europeiska civilisationen med tillhörande anglosaxiska utposter. Inte sällan är resten av världen likgiltig inför frågeställningen som sådan eller intar motsatt ståndpunkt. 

Kina eldar sin kol trots Gretas undergångsprofetior. Västerländsk könsidentitetspolitik ägnar man sig inte åt alls. 

En del frågor blir ändå världsomspännande. Stäng ned! För Guds skull; stäng ned! Munskyddskrav i kollektivtrafiken nu! Det fina med hypokondriska vanföreställningar är att de är sant gränslösa och därmed återfinns i alla kulturer. Coronafrågan var den ultimata globalhysteriska frågan. Nästan som att någon tänkt ut den saken på förhand. Alternativt var snabb att förstå hur situationen kunde utnyttjas, när den väl uppstått.

I svensk politik finns ingen skillnad mellan vänster och höger i hysterisk bemärkelse. Man är lika benägna att försättas i sådant tillstånd. Det är frågorna som skiljer – inte själva beteendet. 

Vänstern upprörs av klimatundergång, könsförvirring och mäns våld mot kvinnor. Borgerligheten blir hysterisk när Ryssland drar i krig, när Nato-medlemskap kommer på tal och när Israel kritiseras. 

Resultatet kan sammanfattas med att vi får mer av allt. Mer och mer pengar och vapen skickas från svenska skattebetalare till Ukraina. Läroplanen blir mer och mer sexualiserad. Varje modefråga för dagen att uppröras över, genererar påstådda lösningar som i decennier plågar oss med sin dumhet. 

Att slå dessa politiker i framgångsrik samhällsförvaltning vore enkelt. Man behöver bara luta sig tillbaka och göra… ingenting. Utfallet kommer att bli minst lika bra. Dessutom med mindre förbrukade resurser.  

De senaste två frågorna som upprör hysterikerna är det s.k. gängvåldet respektive händelserna i Israel och Gaza. Försatta i hysteriskt tillstånd förväntas vi acceptera vilka åtgärder som helst. Svensk polis ska få avlyssna i princip utan brottsmisstanke och lösningen på Hamas existens i Gaza är att bomba en civilbefolkning, av vilka ungefär hälften är barn och ungdomar. 

In med hysteri och ut med omdöme. 

Varken gängvåldet eller hatet mellan judar och araber är något nytt. Varför agerar en hög andel av befolkningen i Sverige som vore de förvånade? Därför att media håller i taktpinnen. 

Perioden 1 januari 2008 till och med augusti i år, så hade 534 personer avlidit som resultat av skjutvapenvåld. Inte i Israel, utan i Sverige. Vi såg det inte komma. Eller hur var det nu? 

Kan inte alla räkna?

Samma period har 308 israeler dött i Israel eller på ockuperat territorium i konflikten med palestinier. 247 män, 36 kvinnor, 19 pojkar och 6 flickor (pojke/flicka definieras som sub 18 år gammal, statistiken från FN). Fler döda i skjutvapenvåld i Sverige än Israeler som dött för palestinsk hand, alltså. 

Inte undra på att Hamas terrorattentat chockar det israeliska samhället – utfallet är en statistisk anomali betraktat i historiskt ljus. 

Ingen behöver vara okunnig om skälen till det arabiska hatet. Antalet palestinier som dött i konflikten under den tidsperiod som anges ovan, är 6407. Fördelningen är 4326 män, 626 kvinnor, 1162 pojkar och 626 flickor. Ungefär hälften har dött i flyganfall och en tredjedel har blivit ihjälskjutna. Året 2014 dog 2039 palestinier. De allra flesta när Israel flygbombade Gaza i ”Operation Protective Edge”. 

När detta skrivs har Israel bombat Gaza under flera dygn. El och vatten är avstängt. En läkare på en neonatalavdelning uppger att man har drivmedel till sjukhusens generatorer för ytterligare ett dygn eller så. Därefter börjar barnen dö som flugor. 

Gaza har runt 2 miljoner invånare. Det ger en befolkningstäthet på över 5000 inv/km2. Av alla världens stora, fattiga, områden har Gaza högst befolkningstäthet. 

Israels flygvapen har släppt hundratusentals flygblad över norra Gaza, där man uppmanar befolkningen att ta sig till områdets södra del. Befolkningstätheten skulle då bli 10 000 inv/km2. Utan el och vatten. 

Av den där miljonen kommer många inte hörsamma uppmaningen. Av övertygelse eller av praktiska skäl. Hundratusentals kommer att bli kvar. Hur hög andel som kommer att dö om och när Israel invaderar, återstår att se. Vi synar ert terrorattentat och höjer med ett folkmord.

I kommentarsfälten på Facebook är borgerligheten hysterisk. Varje försök till att gjuta olja på vågorna bemöts med aggressiva utfall av slaget ”ni ursäktar Hamas terror!”. 

Förmodligen är det antisemitisk matematik jag redogjort för ovan. Ungefär på samma sätt som att påståenden om en arabisk kolonisation av Sverige, med katastrofala konsekvenser för det svenska folket, betrakats som rasism och islamafobi. 

Bäst att luta sig tillbaka och göra ingenting. Dock vill jag föra till protokollet att jag inte ursäktade ett folkmord. 

Från skribenten

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här